Meny
12.12.2023

Vil lage fjernvarme fra hydrogenproduksjon

Kombinasjonen av et godt utbygd fjernvarmeanlegg, hydrogenifisering av fergetrafikken og planene om en helt ny bydel har gitt grobunn for et nybrottsarbeid nord for Polarsirkelen. – Anlegget vårt blir trolig det første av sitt slag i verden!

NYE MULIGHETER: Siden 2015 har Bodø Energi Varme produsert fjernvarme av returtrevirke fra nærområdet. Ti år etter håper Robert Helskog og Eline O. Evjen å kunne tilføre neste ferdig oppvarmet kjølevann til miksen.  Vera Isachsen

Robert Helskog er tydelig begeistret for det han er med på å planlegge. 

– Bodø er i en unik situasjon, mener prosjektlederen i Bodø Energi Varme, selskapet som eier og drifter dagens fjernvarmeanlegg.

Kjølevann blir fjernvarme

Helskog sikter til planene hydrogenprodusenten Green H har om å etablere et hydrogenanlegg i Bodø. Green H har inngått en avtale med fergeselskapet Torghatten Nord om leveranse av hydrogen til Lofoten-fergene. Målet er å komme i gang med produksjon fra slutten av 2025.

Og det er her Robert Helskog og Bodø Energi Varme ser store muligheter:

Hydrogenproduksjon gjennom elektrolyse gir nemlig et stort energitap i form av varme. Vannet som brukes til kjøling blir vanligvis dumpet i havet. Men dette vannet, som allerede holder en god temperatur, vil Bodø Energi Varme i stedet bruke til å lage fjernvarme.

Med i regnestykket kommer at Bodø planlegger å flytte dagens flyplass og bygge en ny bydel der Bodø lufthavn ligger i dag – en bydel som etter ambisjonene skal være så grønn som overhodet mulig. Fjernvarmen til den nye bydelen kan da komme fra hydrogenproduksjonen som blir liggende like i nærheten. Et skikkelig kinderegg, med andre ord.

Overskuddsressurs

BE Varme og Green H har inngått en intensjonsavtale og er i full gang med å utrede prosjektet.

– Varmen fra hydrogenanlegget har høy kvalitet, men for å utnytte den til fjernvarme må temperaturen løftes noe med en varmepumpe. Hydrogenanlegget gir varmepumpen svært gode arbeidsforhold som gir en COP/effektfaktor på nesten det dobbelte av mange andre energikilder. Og når Green H bygger sitt anlegg nærmest oppå vår infrastruktur, må vi jo utnytte denne overskuddsressursen. Teknologien finnes allerede, sier Helskog.

Fra dagens fjernvarmeanlegg går det ut ca. 60 GWh i året. Det meste av dagens fjernvarme kommer fra brenning av trevirkeavfall. Bodø Energi Varme regner med at potensialet når hydrogenanlegget er i full drift, vil være opp mot 30-40 GWh.

– Energipolitisk viktig

Dette kan være et viktig prosjekt, også energipolitisk, mener Eline O. Evjen, administrerende direktør i Bodø Energi Varme.

– Vi styrer mot energiunderskudd, og mer og mer skal elektrifiseres. Det er også vanskelig å etablere nye arbeidsplasser uten tilgjengelig elektrisitet. Da kan vi ikke sløse energien bort på oppvarming, men bruke den spillvarmen som finnes. Vi må bruke energien smartere, slår hun fast.

Green H har fått 5,9 millioner kroner i støtte fra Pilot-E-prosjektet til Enova, Forskningsrådet og Innovasjon Norge til å utvikle Bodø som hydrogenknutepunkt. SINTEF og Norconsult skal stå for forskning og utvikling på prosjektet.

Helskog og Evjen mener det er et veldig heldig sammentreff at hydrogensatsingen til Green H og Bodøs Ny By-planer kommer på samme tid.

– Vi har en mulighet til å lage en energihub, for her er det også mye annet potensial. For eksempel kan man se på mulighetene for å bruke hydrogen og overskudd av oksygen i oppdrettsnæringen. Ringvirkningene her kan bli veldig bra, mener Helskog og legger til:

– Det er nå det skjer. Vi må henge på!

Robert Helskog er en av foredragsholderne under Nordnorske VVS-dager i Bodø neste år. Der skal han snakke om fjernvarme og effektiv utnyttelse av overskuddsenergi fra hydrogenanlegg. 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no