TECO 2030 ASA offentliggjorde nylig en intensjonsavtale med AVL List GmbH og Chemgas Shipping BV for bruk av brenselcelleteknologi som den viktigste energikilden for taubåter til hydrogenprosjektet Blue Danube og lignende prosjekter.
Norges viktigste næring skal bli grønnere og mer bærekraftig når selskapet Posicom AS, SINTEF og sentrale industripartnere setter i gang med et nytt innovasjonsprosjekt.
HeidelbergCement og Felleskjøpet Agri går sammen mot rederimarkedet og kan tilby en langvarig transportkontrakt til rederiet som kan tilby et utslippsfritt bulkskip.
FLIR Systems lanserte nylig Raymarine Axiom+, nye multifunksjonsskjermer (MFD) med kraftig prosessor og ytelse for motorbåt, seilbåt og fiskere.
Schneider Electric lanserer MasterPact NW EPDC-D 1100V DC, en effektbryter som er testet, godkjent og sertifisert for maritime applikasjoner.
Med god økonomisk støtte fra Handelens Miljøfond, deler nå teknologiselskapet Resqunit ut gratis gjenfinningsutstyr til en verdi av 4,5 millioner kroner til landets leppefiskere.
Det er 10 år siden Subsea Valley ble etablert. Næringsklyngen har tilført bransjen kunnskap, innovasjon og blitt en møteplass for fagfolk.
Mandag 6. juli 2020 overtok The Fjords DA, og eierne Flåm AS og Fjord1 ASA, det splitter nye helelektriske fartøyet Legacy of The Fjords fra verftet Brødrene Aa i Hyen.
NO-UK Com AS og Altibox Carrier har startet havbunnsundersøkelser i forkant av arbeidet med å legge fiberoptisk sjøkabel mellom Newcastle og Stavanger.
Nytt av året er at denne konferansen arrangeres i september og ikke juni som tidligere år. Men 2. og 3. september, møtes vi som vanlig på Hitra – i hjertet av norsk havbruksnæring.
Fra 2021 setter Hurtigruten inn tre skip på ekspedisjonscruise-seilinger langs norskekysten. Det betyr flere helårsturister, flere norske arbeidsplasser – og en storsatsing på mer miljøvennlig biodiesel.
Det svenske havneselskapet HallandsHamnar automatiserer tollhåndteringen sin – innenfor skybaserte løsninger.
Hva konkret skal de grønne pakkene bidra til? Hvordan kan skipsfarten redusere utslipp og samtidig skape arbeidsplasser? «Vi er ikke bare klare. Vi er godt i gang. Konkrete prosjekter for å skape grønne jobber og en mer bærekraftig fremtid pågår, og utvikling av nye fremtidsrettede pilotprosjekter er igangsatt.»
FLIR Systems lanserte nylig Raymarine Axiom+, nye multifunksjonsskjermer (MFD) med kraftig prosessor og ytelse for motorbåt, seilbåt og fiskere. Sammen med Axiom+ ble det lansert nye LightHouse-kart for sikker og god navigasjon.
ABB signerer et omforent memorandum (MoU) med Hydrogène de France for felles produksjon av brenselcellesystemer i megawatt-klassen som er i stand til å drive havgående fartøy.
Den internasjonale shippingbransjen skal kutte 40 % CO2 innen 2030. Det norske rederiet Klaveness Combination Carriers sikter mot å nå målet allerede i 2022.
Med Semcon som teknologipartner, er Jotun – verdensledende leverandør av marint bunnstoff – nå klar til å lansere en ny, bærekraftig innovasjon for proaktiv rengjøring av skip.
Telia lanserer nå en dedikert portefølje for offshoreindustrien.
Det nye senteret planlegges å omfatte både forskningsvirksomheten til SINTEF og forsknings- og undervisningsvirksomheten til NTNU.
Deres nye digitale grunnmur inneholder en IoT-løsning som lar Awilco Drilling modernisere forretningsvirksomheten og nå nye vekstmål.
Norway Royal Salmon og Arctic Offshore Farming har signert kontrakt med TESS om levering av slanger og kabler til nedsenkbare havmerder for oppdrett av laks til havs.
Som første selskap tar Aker BioMarine i bruk en spesialbygd havdrone for å samle detaljert informasjon om krillbiomassen i Antarktis.
ABB og operatør OKEA samarbeider om verdens første høykvalitetsdatastrømming i sanntid fra et slikt anlegg, et viktig bidrag for optimalisering.
Stormflo vil med stigende havnivå bli et stadig økende problem. I Norge er det kommunene som er ansvarlig for klimatilpasning. For gode avgjørelser ved bygging i strandsonen må kompetansen styrkes.
Havner, nettselskap, energiselskap og rederier går sammen med SINTEF om å kartlegge utfordringer knyttet til elektrifisering av maritim transport.
På Verftskonferansen 2019 i Ålesund ble det nye veikartet for maritim bransje lansert, populær kalt "Sjøkartet".
Myklebust Verft i Sande har inngått sin fjerde brønnbåtkontrakt med Sølvtrans Rederi i Ålesund.
Etter et lengre opphold i dokk er MS Stavangerfjord tilbake i rute mellom Norge og Danmark. Tre skinnende grønne piper, som forteller om selskapets miljøprofil, og et splitter nytt loungeområde, er det gjestene først og fremst vil legge merke til.
ABB i Norge har vært sentral i leveransen av banebrytende kraft- og fremdriftsteknologi til 15 tankskip.
Color Line har etablert en nyskapende intermodal transportløsning med skip fra Oslo til Kiel og tog videre til Verona i Italia. Løsningen er både mer miljøvennlig og kostnads- og tidseffektiv sammenliknet med transport som benytter det europeiske motorveinettet.
For å hindre spredning av gammel forurensning i fjordbunnen har Hydro i høst gjennomført testoperasjoner ved hjelp av en drone i Gunneklevfjorden ved Herøya i Porsgrunn.
ABB signerer en banebrytende kontrakt med det Singaporske verftet Keppel Offshore & Marine for en autonom slepebåtdrift i 2020.
Selskapsgruppen DOF, med røtter fra Austevoll og hovedkontor i Bergen, er en av mange internasjonale aktører som merker et stadig mer krevende offshoremarked. Til tross for bedre tider i oljenæringen har det oppstått et økende press på effektivisering og digital modernisering.
FLIR Systems introduserte nylig Raymarine DockSense Alert, et nytt tilskudd i Raymarines familie av intelligent teknologi for tillegging, systemet er beregnet på et bredt utvalg av fartøy. Med DockSense Alert kan alle båteiere dra fordel av intelligent teknologi for tillegging.
Omsetning i teknologier som reduserer utslipp av klima- eller miljøskadelige gasser innen maritim næring har tredoblet seg de siste fem årene, til 28 milliarder kroner i 2018. Rekordomsetningen la grunnlag for omtrent 8000 arbeidsplasser i maritim næring fjor.
FLIR Systems annonserte i begynnelsen av juni Raymarine Element S, en ny serie navigeringsskjermer for motorbåtførere og seilere.
Oslo Havn KF har inngått samarbeidsavtale med Miljøstiftelsen Bellona. Bellona vil bidra til å spre lærdom fra Oslo internasjonalt, og som sparringspartner i arbeidet med å gjøre Oslo havn utslippsfri.
Fredag 16. august kl 1000 var det klart for den første ordinære seilingen fra Sandefjord til Strømstad med M/S Color Hybrid. Skipet er verdens største plug-in hybridskip.
– Rolls-Royce Commercial Marine har fått en kontrakt med Havila Shipping om å installere sitt Energy Management System (EMS) til ni offshorefartøy; fire ankerhåndterere (AHTS), fire forsyningsfartøy (PSV) og ett redningsfartøy (RRV), heter det i en pressemelding.
Redusert kostnadsnivå og en oljepris på mellom 70-80 dollar har resultert i et rush av utviklingsplaner og økt leting på norsk kontinentalsokkel.
Fredag 14. juni åpnet det nye forskningssenteret LowEmission i Trondheim. Allerede før snoren ble klippet var nesten alle norske oljeoperatører blitt medlemmer av senteret, som skal bidra til at norsk sokkel nærmer seg nullutslipp innen 2050.
Zilento AS, som ble etablert 9. januar 2019, har på rekordtid utviklet et helt nytt støyhus.
Rettighetene til det finske selskapet GS-Hydros flenser og rørsystemer ble overtatt av det italienske selskapet IMM Interpump i desember 2017.
Norner er glade for å kunne meddele om at de nå har mottatt ISO/IEC 17025-akkreditering for sitt testlaboratorium for korrosjonsbeskyttende maling og lakk.
Det norske rederiet Color Line lanserer i sommer verdens største plug-in hybridskip. For å skape en attraktiv reiseopplevelse satser rederiet på digital kommunikasjon.
Sjøfarende kan nå gjennom Kystverkets bølgevarsel tegne sin egen rute. Den planlagte seilasen kan tegnes rett inn i karttjenesten til BarentsWatch, eller hentes inn rett fra båtens navigasjonsplattform (ECDIS/ECS).
Den amerikanske virksomheten Modern American Recycling Services, M.A.R.S., har besluttet å etablere sitt første europeiske verft for gjenvinning av metall i Frederikshavn.
Omkranset av Grenland Havn, Frier Vest og Herøya Industripark, ligger Frierfjorden klar til å ta i mot fremtiden. Mens BaneNor ser med interesse på en autonom godsterminal på Herøya, har Yara allerede bestilt sitt første autonome fartøy, Yara Birkeland.
Pandion Energy har nylig igangsatt en digitaliseringssatsing og inngått samarbeid med Computas og Google. – Vi er overbevist om at dette samarbeidet blir verdiskapende, sier Jan Christian Ellefsen, adm. direktør i Pandion Energy.
Rolls-Royce Commercial Marine har signert en avtale om levering av design og en omfattende utstyrspakke til en 70-meter frysetråler til Engenes Fiskeriselskap AS fra Ibestad i Troms. Skipskonseptet er pakket med grønn teknologi.
FLIR Systems, Inc. presenterte nylig Raymarine DockSense Assisted Docking System som har intelligent objektgjenkjenning, bevegelsesregistrering og er bransjens første manøvreringsassistent for fritidsbåter.
Nexans har produsert og levert til sammen 915 kilometer forsterkerfrie, fiberoptiske sjøkabler til PT Mora Telematika Indonesia (Moratelindo). Kablene vil skape en digital bru mellom Jakarta og Surabaya.
En omfattende studie fra DNV GL viser at mer enn tre fjerdedeler (77 %) av lederne i den norske olje- og gassindustrien er sikre på at industrien vil vokse i året som kommer. Den samme undersøkelsen viser også klare forventninger til økt sysselsetting innen olje- og gassindustrien i 2019.
Der Aker Solutions tidligere brukte seks uker på å planlegge konstruksjon av en boreplattform, bruker de nå to timer. Oljeserviceselskapet mener den skybaserte løsningen fra Computas kan effektivisere hele petroleumsnæringen.
Det var meget stor interesse da Zero inviterte til seminaret “Hvordan elektrifisere maritim sektor?”, som ble avholdt i Bergen mandag 15. oktober.
FLIR Systems er med lanseringen av Raymarine ClearCruise AR (utvidet virkelighet) først ute i bransjen med denne typen navigasjonsteknologi.
Rolls-Royce har signert kontrakter om levering av forankringsutstyr til tre borerigger, hvorav to nybygg og en eksisterende rigg. Nybyggene skjer hos verftet KeppelFELS i Singapore og hos China Merchants Heavy Industry (CMHI) i Kina, mens oppgraderingen er til en rigg til Stena Drilling.
Future of The Fjords, et revolusjonerende helelektrisk passasjerskip, har vunnet årets "Ship of 2018"-pris på SMM. Dette er andre gang på tre år at Flåm får et prisbelønt fartøy, etter at søsterskipet Vision of The Fjords fikk prisen i 2016.
Offshore Systems er stolte over å kunngjøre inngåelsen av en ny, viktig partneravtale med Aker BP for å levere bransjeledende løsninger basert på standardisert og åpen teknologi for industriell kommunikasjon.
15. november markerte Color Line og Ulstein Verft offisielt startskuddet for utrustingen av verdens største plug-in hybrid skip.
Verftskonferansen er den maritime næringens viktigste møte- og mingleplass med over 400 ledere på scenen og i salen! Også i år har arrangørene valgt Ålesund som arena, med meget aktuelle temaer.
Med vekt på digital utvikling av automater til integrert forsyning, høstet TESS lovord under ONS. Suksessen videreføres på Industriens Motemesse.
Skip kan få vinger. Da bruker de mindre drivstoff og reisen blir mer komfortabel for passasjerene. Denne teknologien – som har sitt utspring fra NTNU – kan først bli å finne på de nye hurtigruteskipene som nå blir testet i Trondheim.
Rolls-Royce Marine tar kontroll over en større del av energisystemet til skip, ved å lansere sitt eget system for energilagring med batterier. Fordelen for kundene er en ren, sikker og kostnadseffektiv løsning.
Grenland Energy, første gründerselskap i inkubatormiljøet Proventia på Herøya, er batteriteknologiselskapet som på fem år har realisert en idé om et marked for maritime batteriløsninger.
Mobiloperatøren Com4 er først i verden med å tilby NB-IoT og LTE Cat M1 i Nordsjøen. Tjenesten leveres på Tampnet sitt 4G radionett som nå oppgraderes med støtte for de nye radioteknologiene.
Den Norske Krigsforsikring for Skib (DNK) lanserer ny teknologi som forenkler og trygger hverdagen for eierne av 2700 skip.
Color Line bygger et logistikksenter på totalt 18 000 kvm i Hirtshals. I tråd med Color Lines miljøprofil bygges senteret etter danske standarder og krav, der bærekraftige løsninger er prioritert.
Offshore Systems er stolte over å kunngjøre inngåelsen av en ny, viktig partneravtale med Aker BP for å levere bransjeledende løsninger basert på standardisert og åpen teknologi for industriell kommunikasjon. Systemet skal installeres på en rekke land- og havbaserte installasjoner, og representerer et betydelig steg i retning av autonome boreoperasjoner.
Under Hamburg maritime messe, SMM, viste ABB frem neste generasjons dynamiske posisjoneringssystem (DP). Systemet er basert på ABB Ability, og skal bidra til en tryggere og mer effektiv skipsfart.
Rolls-Royce har signert en kontrakt om levering av fem motorer og fire store UUC thrustere som skal monteres en nye offshorerigg som skal bygges ved verftet Keppel Fels i Singapore for Awilco Drilling plc.
ABB og Ballard Power Systems har inngått en intensjonsavtale om utvikling av neste generasjons brenselcelle for bærekraftig sjøtransport.
SurplusHub kunngjør signering av avtaler med en rekke vesentlige markedsaktører, som brukere av selskapets nye, nettbaserte markedsportal, deriblant Kværner, COSL Drilling Europe og Altus Intervention.
Nylig fikk et internasjonalt forskerteam flere førerløse båter og undervannsfartøy fra ulike leverandører til å kommunisere og samarbeide i en og samme marine operasjon.
Årets Subsea 2018 blir arrangert 5.¬–6. september i Kristiansand og byr på et variert program med vekt på utvikling.
Gamle sjøkabler fra 1958 og 1975 i Indre Oslofjord får nå nytt liv som råvarer. Nexans Norway installerer i disse dager nye sjøkabler som vil styrke strømforsyningen til 2,5 millioner innbyggere på Østlandet.
Den 2. juni 2018 installerte et team av spesialister fra NGI, Framo og GeoSea det første i en serie på 20 understell for vindturbiner med bøttefundamenter på Ørsteds Borkum Riffgrund 2 offshore vindpark i Nordsjøen.
IKM Subsea er stolt av å ha vunnet en kontrakt med Statoil for ROV-tjenester på Johan Sverdrup-plattformen.
AF AeronMollier er valgt som leverandør av HVAC-utsyr til fase 2 av Johan Sverdrup-utbyggingen.
- IKM Subsea er stolt av å ha vunnet en kontrakt med Statoil for ROV-tjenester på Johan Sverdrup-plattformen. Det sier direktør for forretningsutvikling, Hans Fjellanger.
Hurtigruten setter i gang den største miljøoppgraderingen i selskapets historie. Nesten hele flåten skal bygges om til hybriddrift – med LNG-motorer og batteripakker.
H-1 er navnet på en ny utriggerserie som i hovedsak er myntet på hytte- og privatmarkedet.
Mange har forsøkt å finne løsninger som kan stoppe orkaner før de treffer land og menneskeliv går tapt. Norske forskere mener løsningen ligger i kalde bobler.
E.M.S. Teknikk lanserer en serie syrefaste Normpumper CMS for krevende arbeidsoppgaver, en type pumper som vanligvis ikke forbindes med rask leveranse!
Atlas Copco Rental er det første utleieselskapet i det norske olje- og gassmarkedet som tilbyr en 100 prosent oljefri dieselkompressor som tilfredsstiller NORSOK Z-015-standardene i utleieflåten.
Fremdriftsløsningen Azipod ble lansert i 1990 og har blitt standarden i cruisesegmentet. Nå skal den tas i bruk på verdens første elektrisk-hybride cruiseskip med isbrytende egenskaper.
Rolls-Royce Marine har inngått en ny kontrakt om levering av et energisystem med batteripakker til seks offshorefartøy (PSV-er) som er bygd av verftet Cosco Guangdong i Kina.
Rekordmange båtbranner, grunnstøtinger og motortrøbbel ga oppdragsøkning for Redningsselskapets 50 skøyter i 2017.
Nå skal ferjen Stena Saga gå på landstrøm, hvis Oslo Havn KF og Stena Line får det som de vil. Rederiet søker Enova om støtte til ombygging av ferjen. – Dette er et viktig steg mot en nullutslippshavn, sier Kjetil Lund, byråd for næring og eierskap i Oslo kommune.
Stadig flere skip seiler under norsk flagg. Ikke siden 2008 har det vært like mange norskregistrerte skip. Ved utgangen av januar var det registrert 600 skip i norsk internasjonalt skipsregister (NIS).
Ved et forlis i norske farvann har mannskapet ti ganger større sjanse enn passasjerene for å overleve om de havner i sjøen, mener eksperter på sjøsikkerhet.
I forbindelse med Maritime Link-prosjektet har Nexans produsert og installert en ny undersjøisk kabelforbindelse bestående av to 200 kV masseimpregnerte HVDC-kabler (høyspent likestrøm), som hver er 170 km lange.
Aldri tidligere er det blitt solgt så mye gass fra norsk sokkel som i 2017. Oljeproduksjonen gikk litt ned, likevel øker totalproduksjonen for fjerde år på rad.
Martha Kold Bakkevig overtar som administrerende direktør i Steinsvik Group og erstatter Bjørn M. Apeland med tiltredelse 02. januar 2018. Bakkevig har 20 års erfaring innen ledelse og forretningsutvikling.
ABB Ability-basert mikronettverk (microgrid) støtter operatøren Woodsides innsats for å redusere CO2-utslipp og optimalisere kostnader.
Simuleringstester i krevende undervannsmiljø dokumenterer pålitelighet for frekvensomformere når et felles industriprosjekt (Joint Industry Project, JIP) skyver grensene for tradisjonell produktutvikling.
Wärtsiläs nye Voyage Emissions Reduction-system (VER) eliminerer effektivt problemet med utslipp av flyktige organiske forbindelser fra oljetankere som er underveis med last. Systemet øker dermed inntektene til tankskipene, samtidig som det gir et betydelig miljøbidrag i form av reduserte utslipp.
TESS inngikk fredag 27. oktober en rammeavtale med Odfjell Drilling (OD).
Paroc starter et nytt prosjekt som har fått navnet Light Marine. Det vil gi maritime arkitekter og skipsverft en lettere løsning for brannisolering av dekk og skott, velegnet for vektkritiske prosjekter.
Powerbox lanserer sin andre generasjon med kraftforsyninger rettet mot maritime applikasjoner og krevende industrielle systemer. Som svar på et økende krav til enklere logistikk og redusert strømforbruk fra produsenter av maritimt utstyr integrerer PT578 programmert digital beskyttelse, innebygd redundans og parallelliserte kretser.
TechnipFMC skal finne ut hvordan hologramteknologi kan gi mer effektiv produksjon i oljesektoren. Nå får det norske selskapet over en halv million kroner i innovasjonsmidler. Dette er niende gang det deles ut midler gjennom DIP. I år mottar 15 norske innovasjonsprosjekter totalt 7,5 millioner kroner.
Yara og Kongsberg Gruppen tar teten i konkurransen om å utvikle verdens første førerløse og helelektriske containerskip. Selskapene bygger nå et autonomt konsept på Herøya som skal sørge for at skip fortøyes, lastes og losses automatisk og elektrisk. Enova bidrar med 133 millioner kroner i støtte til prosjektet.
Celebrity Cruises har startet en ny revolusjon med å lansere det nye og fantastiske skipet Celebrity Edge.
26. oktober signerte TESS en rammeavtale med National Oilwell Varco (NOV). Avtalen omfatter komplette bunkringsslanger samt øvrige slanger, fittings og kuplinger.
Fjord1, som er Norges største fergeselskap, har hovedtyngden sin på Vestlandet. I velkjent vestlandsvær med mye regn og vind frakter selskapets ferger folk over fjordene året rundt. Nettopp derfor har de valgt å gå for Panasonic Toughpad FZ-M1.
Møre og Romsdal fylkeskommune fortsetter elektrifiseringen av fergetrafikken. Nå står fergesambandet i Romsdalen for tur. Enova bidrar med inntil 46 millioner kroner.
Frydenbø Industri kjøper Havøysund Patentslipp og øker dermed sin markedsposisjon innenfor skipsreparasjoner i Finnmark.
På oppdrag fra Arktisk råd er Kystverket i gang med å opprette en database med historisk informasjon om skipstrafikken i Arktis. ASTD-basen blir et viktig verktøy for alle som driver med forvaltning og beredskap i arktiske områder.
Næringsminister Monica Mæland vil delta på åpningen av Verftskonferansen 2017 sammen med styreleder Maritim bransjeforening, Odd Tore Finnøy, i Ålesund 7. november.
Royal Caribbean International lanserer en helt ny ferieopplevelse i april 2018. Med nye restauranter og familieaktiviteter, Broadway-musikalen Hairspray, imponerende is- og vannshow vil hele familien finne sine favoritter.
«MS Nyksund» – et nytt og høyteknologisk fartøy for transport av fiskefôr skal snart gå i drift for BioMar.
Kongsberg Maritime har blitt tildelt en Engineering, Procurement, Construction & Installation (EPCI)-kontrakt på en integrert fartøysløsning med Flensburger Schiffbau-Gesellschaft (FSG), et datterselskap av Siemgruppen.
Wärtsilä introduserer en ny portefølje av slepebåter, Wärtsilä HYTug-serien, der miljømessig bærekraft er spesielt vektlagt.
Studien utforsker potensialet for bruk av lange undervannskraftkabler for havbunnsutstyr som pumper og kompressorer for en økonomisk og sikker produksjon av hydrokarboner.
Gladmelding til havet og lommeboka: Levér inn den gamle båten til gjenvinning og motta 1000 kroner.
Wärtsilä har fått i oppdrag å levere gasskjøleystem, som kjøler og kondenserer gass til flytende væske (re-liquefaction) til tre nye LNG-tankere som for tiden er under bygging.
Coast Center Base AS (CCB) har tradisjonelt vært et lokomotiv innenfor riggvedlikehold, klassing og modifikasjoner. Til dette har de benyttet lokale leverandører og derved bidratt til etablering og vekst hos sine underleverandører. Nå ønsker CCB å utvide sitt tjenestespekter til også å omfatte maritime tjenester utenfor olje- og gassnæringen.
Bare ti prosent av verdenshavene er utforsket. Det vil Hurtigruten gjøre noe med og har startet et samarbeid med undervannsdrone-selskapet Blueye Robotics.
Logistikken rundt oppdrettsnæringen kan stå foran store omveltninger. Hav Line Vessels kommende hybridfartøy vil bringe fisken direkte fra oppdrettsanlegget til Danmark. Enova støtter slaktebåten med 6,5 millioner.
Ledende selskap innenfor marine tjenester skal bidra med design-, drifts- og markedsekspertise til prosjektet med å bygge verdens første selvgående offshore-fartøy, som følger tidsskjemaet for levering i 2018.
Rolls-Royce og det danske rederiet Svitzer har gjennomført en demonstrasjon av et fjernstyrt kommersielt fartøy i København havn. Kapteinen som førte skipet, satt i et kontrollsenter på land utviklet av Rolls-Royce. Demonstrasjonen fant sted tidligere i år, og til stede var ledelsen i begge de to selskapene.
Rolls-Royce har fått en ordre på fire dieselmotorer som skal inngå i fremdriftssystemet til Color Lines nye hybridferge. Motorene er av typen B33:45L og skal produseres i Bergen.
Den anerkjente miljøprisen Baltic Sea Clean Maritime Award 2017 er tildelt HH Ferries Group for Øresunds-fergene Tycho Brahe og Aurora.
Kongsberg har utviklet et autonomt kystskip med null utslipp over en lengre strekning.
– Slåttland Group og Servi Group har inngått en samarbeidsavtale som skal bidra til at partene sammen kan tilby komplette leveranser med større omfang til et større marked.
Det norskeide rederiet Color Line har inngått en avtale med N.C. Nielsen om levering av 18 fabrikknye Terberg terminaltraktorer. Dette er Terbergs tredje generasjon hos Color Line, og de nye maskinene vil bli gradvis implementert i havneterminaler i Hirtshals, Danmark og henholdsvis Kristiansand, Larvik og Oslo i Norge.
DEMO2000-programmet tildeler ABB støtte i tre nye år for utvikling av kraftsystemer til morgendagens undervannsfabrikker for olje- og gassindustrien.
Ledende aktører innenfor marine- og IT-industrien skal samarbeide om å utvikle verdens første system for selvkjørende skip. Partnerne i økosystemet One Sea deler visjonen om å ha helt fjernstyrte fartøy i Østersjøen i løpet av tre år. Målet er å oppnå selvstyrt kommersiell sjøtrafikk innen 2025.
Underwater Technology Conference (UTC) 2017 finner sted i Bergen i dagene 20.–22. juni. Dette blir den 23. gangen konferansen finner sted siden starten i 1980. UTC, som arrangeres av Underwater Technology Foundation (UTF), er verdens eldste subsea-konferanse. Det er ventet at 700 profesjonelle aktører og 40 utstillere vil delta på årets arrangement.
Det brasilianske rederiet CBO skal utstyre en av sine eksisterende forsyningsskip med en ny patentert dual draglink subseakran (DDC) fra Rolls-Royce. Det blir verdens første leveranse av en kran som er utviklet for bruk av både fibertau og stålvaier.
Filtration Group og Lekang Maskin har utvidet sitt langsiktige partnerskap til også å inkludere separatorsystemer.
IKM Subsea ble tildelt ROV servicekontrakt for Statoil på feltene Visund og Snorre i august i fjor. Kontrakten inneholder testing av en permanent installerte ROV på havbunnen, såkalte RROV (Residential - ROV). Systemet vil styres via IKMs landbaserte kontrollsenter på Bryne. Styringen vi gjennomføres via det såkalte Tampnetet, et dedikert fiberbasert nettverk for kommunikasjon med plattformene. Systemet er også designet for å operer på det mer kjente 4G mobilnettverket.
Som første offshore-rederi erstatter Eidesvik Shipping en generator i et fartøy med batterier. Enova tror dette vil skape ringer i vannet.
Valget falt på Norge og Trondheim da Siemens bestemte seg for å satse tungt på å utvikle maritime batterisystemer. Nå har selskapet ambisjoner om å revolusjonere norsk og internasjonal skipsfart.
Statoil har bestilt en oppgradering av den halvt nedsenkbare plattformen Njord A fra Kværner, og nå har Kværner valgt Rolls-Royce til å oppgradere plattformens fortøyningssystem. Kontraktsverdien for Rolls-Royce er på 157,5 millioner NOK.
ABB har signert en rammekontrakt med Aker BP ASA for elektro, instrument, kontrollsystemer og telekommunikasjon (EICT) som skal bidra til mer effektiv prosjektgjennomføring.
Wärtsilä har vunnet en kontrakt på leveranse av både utstyr og vedlikehold til LNG-tankerflåten til norske Höegh LNG. Kontraktene ble signert i første kvartal 2017.
Wärtsilä har vunnet en kontrakt på leveranse av fremdriftsmaskineriet til en ny snurper/tråler. Eier er Strand Senior AS, som er et datterselskap av Strand Havfiske AS. Fartøyet skal bygges ved Karstensen Skipsværft i Danmark. Kontrakten ble inngått i mars 2017.
Sandnes Havns nye lokasjon gjør det enda mer attraktivt for Forus-virksomheter å velge sjøtransport. Nå etablerer havnen også et stort lagertilbud på Forus og trer inn som deltaker i Forus-samarbeidet.
Kongsberg Gruppen har lansert sin åpne, digitale plattform Kognifai. Selskapet opplyser at Kognifai er en sikker samhandlingsplattform for utvikling av applikasjoner for marine-, offshore-, olje og gass-, fornybar- og energimarkedet. Plattformen samler og analyserer store datamengder, og gir full oversikt og sikker tilgang til data. Den fungerer som en utviklings- og distribusjonsplattform for applikasjoner.
Kystverket har signert leveranse av mer hardføre lensesystemer for bruk i isfylte farvann. Nå får oljevernberedskapen på Svalbard, i Varangerfjorden og i Oslofjorden tilgang til mer hardføre lensesystemer. – Et viktig steg for oljevernberedskapen i Arktis, sier skipssjef Endre Barane på KV Svalbard.
En norsk startup lanserer en solcelledrevet lensepumpe til småbåter. Pumpen kan overvåkes fra en app på mobilen. I kombinasjon med Telias teknologi for tingenes internett blir «SUB-pump» verdens første produkt som benytter Narrowband IoT-løsning til sjøs.
Skipet «MOL Triumph» er 400 meter langt og 58,8 meter bredt, og er det første containerskipet i verden som kan ta mer enn 20 000 20-fots containere.
Rolls-Royce har signert en samarbeidsavtale med det svenske fergerederiet Stena Line AB.
En fersk rapport viser hvilke teknologier som er mest relevante når den norske skipsflåten skal kutte klimagassutslipp. Nå maner Enovas maritim sektor til klimainnsats.
Wärtsilä har signert en femårig serviceavtale med Songa Offshore. Avtalen dekker fire Cat-D halvt nedsenkbare borerigger som opererer i Nordsjøen. Ved hjelp av Wärtsiläs digitale tjenester og sanntidsovervåkning av utstyr vil Songa Offshore oppnå optimal ytelse og maksimal oppetid på Wärtsilä-motorene og -thrusterne om bord i riggene. Dette opplyser Wärtsilä i en pressemelding.
ABBs digitale beslutningssystem for maritime operasjoner, OCTOPUS, tas i bruk på rederiets tre nye kombinasjonsfrakteskip på 83 500 dødvekttonn.
Å få gjøre endringer på fredede bygninger er, og skal være resultat av en god og gjennomarbeidet prosess. For å gjøre det enklere for vernemyndighetene å ta sine beslutninger bruker Kystverket ny teknologi. Dermed har Grip fyr fått sin virtuelle tvilling.
Niba Marin er den nye norske importøren av Dragonfly trimaraner. På Sjøen for Alle stiller de ut en Dragonfly 25 Sport i Premiumhallen – et skikkelig råskinn av en båt som er god for 20 knop.
Fiskebåtrederiet Seir setter kursen mot lavutslippssamfunnet med sin nye linebåt MS Seir. Enova bidrar med 3,4 millioner til klimaløsningene om bord.
Aker BioMarine har bestilt et nytt, miljøvennlig krillfartøy til én milliard kroner. Skipet skal bygges i Norge hos Vard-gruppen.
Wärtsilä og seismikkselskapet PGS Geophysical AS har signert en serviceavtale som omfatter vedlikehold av motorer og fremdriftssystem i PGS sin aktive flåte. Denne består av åtte seismikkfartøy, der Wärtsilä sikrer maksimal oppetid og sikker og økonomisk drift. PGS sine seismikkfartøy, som opererer over hele verden, kartlegger og analyserer havbunnen for olje- og gassutvinning.
Innovativ prosjektgjennomføring kan bidra til reduserte investeringskostnader for det nye feltet i Barentshavet.
Hvordan kan fartøyer som ferdes i Arktis, holde seg i ro når havisen presser dem i ulike retninger?
– Det er som en av gutta sa: Det er som å komme til himmelen, sa leder for Kystverkets tilsynslag på Skjervøy, Trond Asbjørn Seppola, om den nye båten som nå skal i tjeneste i Troms og Finnmark.
For første gang samles alle tenkelige redningsressurser til havs, på land og i luften i ett felles register. Nå nomineres det offentlige samarbeidet BarentsWatch til nyskapingsprisen Bedre stat.
Siemens er kåret til verdens mest bærekraftige selskap av magasinet Forbes, og har som mål å bli karbonnøytralt innen 2030. Klimavennlige produkter, lavere strømforbruk enn konkurrentene og stabil arbeidsstokk er noen av faktorene som ble vektlagt i kåringen.
Offshoreindustrien er på jakt etter løsninger som kan gjøre driften mer effektiv og miljøvennlig. Elektriske motorer kan være én løsning.
Kystverket har introdusert et nytt regneark som gjør det enklere å forhåndsutfylle fartøys- og anløpsinformasjon for levering i SafeSeaNet Norway. Selve utfyllingen av regnearket kan gjøres når som helst, uten å være tilkoblet Internett.
I lyktene på flere norske fyr roterer linsene i kvikksølvbad. Nå erstatter Kystverket kvikksølvet med en mer miljøvennlig løsning.
Wärtsilä har inngått avtale om salg av oljeseparasjonsvirksomheten sin til det sveitsiske selskapet Sulzer.
Polarkoden setter spesifikke krav til hvordan et fartøy skal håndtere operasjoner i polare strøk, takle is og kulde, planlegge seilaser, livredning og beredskap. Norge har nå fått sitt aller første norske fartøyet i henhold til de nye polarkravene.
Kleven har levert den 116 meter lange superyachten Ulysses til eieren, Graeme Hart. Det spektakulære fartøyet seilte fra Kleven Verft i begynnelsen av desember med kurs for Tyskland og siste ferdigstilling.
De er ambisiøse, de er bærekraftige – og de lager fremtidens teknologiske løsninger. Fem bedrifter innenfor maritim næring er valgt ut til å gå fast track hos Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova gjennom programmet PILOT-E.
Nå kuttes klimagassutslippene fra skip ved stadig flere norske kaier. Enova tildeler 140 millioner kroner i støtte til 22 nye landstrømprosjekter, fra Tananger i sør til Hammerfest i nord.
Certex Offshore Services har unik ekspertise innenfor non-destructive testing (NDT), løfteteknisk inspeksjon og sertifisering samt vedlikehold/modifikasjon av offshoreutstyr. Nå slår selskapet seg sammen med Erling Haug AS, som har kompetanse innenfor løft, fortøyning og skipsutstyr.
Et forslag for hvordan inngangsportalene til Stad skipstunnel vil kunne bygges, er nå ferdigstilt. Portalforslaget inngår som en del av Kystverkets forprosjekt for Stad skipstunnel, som skal overleveres Samferdselsdepartementet i mai 2017. Forprosjektet legger grunnlaget for ekstern kvalitetssikring, KS2, og Stortingets endelige behandling av Stad skipstunnel.
Næringen og Sjøfartdirektoratet har sett utfordringen med mindre arbeidsbåter og slepebåter som er under 15 meter. Disse har i teorien stått uten særlige krav til bygging, stabilitet og drift. Kravet til opplæring har også vært minimal.
Statoil har på vegne av lisenspartnerne levert plan for utbygging og drift (PUD) av Trestakk-funnet på Haltenbanken til olje- og energiminister Tord Lien i Bodø. Antatte investeringer er på rundt 5,5 milliarder kroner.
Wintershall Norge har tildelt IKM Cleandrill kontrakt for topphull borevæskeretur på flere brønner de neste årene. Kontrakten dekker en potensiell produksjonsboringskampanje i forbindelse med Maria-prosjektet samt fremtidig leteboring på norsk sokkel.
Edison Chouest Offshore (ECO) skal bygge 13 nye eskortetugs som skal utstyres med propeller og vinsjer fra Rolls-Royce. Fem av de nye båtene får en trekkraft på cirka 150 tonn.
STADT har levert en svært robust helelektrisk framdriftsløsning til båten Seistar etter de siste kravene fra DNV-GL.
Skader på redningsstiger og badetrapper er ikke uvanlig når vinter og drivis får herje fritt. En smart gummikobling er imidlertid nok til å hindre at Wee Marines nye stige knekker.
Rolls-Royce har signert en kontrakt om levering av et nyutviklet «auto crossing»-system til to av Fjord1s ferger.
De to nye ekspedisjonsskipene til Hurtigruten, som blir utstyrt med helelektrisk hybridteknologi, skal hedre norske polarhelter og skal døpes «Roald Amundsen» og MS «Fridtjof Nansen».
Ekeberg Marine er ny forhandler i Norge av Tyro Remotes industrielle fjernstyringer.
Selvsmørende materialer i lagre sikrer en robust og miljøvennlig løsning for justerbare propeller på skip, såkalte CPP – Control Pitch Propeller.
Trondheimsfjorden blir verdens første teknologiske tumleplass for førerløse fartøy som ferdes under, på og over vannoverflata.
To hekketrålere med Rolls-Royce design og utstyr skal bygges ved Freire skipsverft i Spania. Den ene tråleren er bestilt av Qajaq Trawl, mens den andre skal leveres til Polar Seafood. Begge disse rederiene holder til på Grønland.
Norge bør og skal etablere verdens mest miljøvennlige kystfart – drevet helt eller delvis med batterier og andre miljøvennlige drivstoff. Innen 2030 skal klimagassutslipp fra norsk innenriks skipsfart være redusert til 60 prosent av dagens nivå. Innen 2050 skal klimagassutslippene være 0 – null!
Det er inngått en rammeavtale mellom Steinsvik AS og DNV GL – Business Assurance om produktsertifisering av fórflåter for havbruksnæringen.
Hurtigrutens to nye ekspedisjonsfartøy utrustes med ny miljøvennlig teknologi som vil bidra til betydelige utslippskutt. Enova støtter prosjektet med 45 millioner kroner.
Den høye sikkerheten samt minimal støyutstråling gjør at ruteren FL MGuard RS4000 TX/TX VPN-M tilfredsstiller de strenge kravene som stilles innenfor skipsautomatisering samt for onshore- og offshoreanlegg.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen åpner Norsk Forum for Autonome skip sin lanseringskonferanse i Oslo 4.oktober (etter at denne avisen er gått i trykken). Satsingen på ubemannede skip kan bli en viktig teknologisatsing for Norge.
«Vision of The Fjords» vant prisen på SMM 2016 i Hamburg og gir bærekraftig turisme på verdensarven Nærøyfjorden.
Wärtsilä går nå ut med sine visjoner for hvordan fremtiden til skipsfarten vil se ut. Arbeidet med visjonene kommer som et resultat av den uunngåelige effekten som verdens voksende energibehov og de stadig strengere miljøreguleringene har på skipsfarten. Videre har Wärtsilä vurdert ulike trender, som delingsøkonomier, nye forretningsmodeller gjort mulige gjennom det digitale universet, den store veksten i energilagrinskapasiteten samt nye rimeligere «grønne» energikilder, ettersom disse representerer både utfordringer og muligheter for fremtidig skipsfart.
Rolls-Royce har signert en kontrakt med Kleven, som har en verdi på om lag 25 millioner GBP. Kontrakten omfatter design og en stor utstyrspakke til de to nye ekspedisjonsskipene som skal bygges for Hurtigruten.
Wärtsilä skal levere en omfattende pakke av utstyr og systemer til en ny ferge som bygges for det britiske fergeselskapet Wightlink. Fergen bygges ved Cemre verftet i Tyrkia.
Aukra Maritime AS har valgt KPI styringsdata fra Triangel, som gir bedriften beslutningsstøtte i sanntid. – På forhånd definerte vi hvilke forretningsområder som hadde høyest prioritet. Når sentrale personer i ledelsen er på reise, får de umiddelbar varsling på mobil om uforutsette hendelser slik at de kan aksjonere omgående, sier daglig leder Per Arne Rindarøy. – Det vil gi oss stålkontroll med alt fra innkommende ordre til prosjektforsinkelser.
Wärtsilä has inngått kontrakt på leveranse av LNG-regassifiseringssystem til et FSRU-ombyggingsprosjekt (Floating, Storage, Re-gasification Unit) som Höegh LNG planlegger å utføre på et moderne LNG-fartøy. Kontrakten med Wärtsilä ble signert i august.
Framtidas oljearbeidere vil kanskje måle noen milliontedels millimeter på strømpelesten – og gi oss olje som i dag forblir i reservoaret.
Kongsberg Maritime har vunnet en betydelig EPC-kontrakt med China Merchants Heavy Industries (CMHI) verdt over NOK 520 millioner kroner. Kontrakten omfatter leveranser til to semi-sub heavy lift & accommodation-fartøy; OOS Serooskerke og OOS Walcheren. Fartøyene skal bygges på CMHI (Jiangsu) i Haimen, Kina for nederlanske Serooskerke Shipco BV / Walcheren Shipco BV.
IKM Subsea er tildelt en servicekontrakt for ROV- og subseatjenester på Visund og Snorre B for Statoil.
Telehuset Bodø har levert og implementert Office 365 ved alle Rapp Marines lokasjoner globalt. Avtalen er Telehusets største i sitt slag.
Rolls-Royce skal levere et åttepunkts fortøyningssystem til verdens første havbaserte fiskeoppdrettsanlegg. Systemet er utviklet for Ocean Farming AS, et datterselskap av SalMar-gruppen.
Mindre tøff-tøff, men vel så tøff: Frøy Vest Rederis nye servicefartøy MachoCat 25 får dieselelektrisk framdrift som gir 25 prosent lavere energibruk. Enova bidrar med 1,8 millioner kroner til prosjektet.
Innovativ ABB-teknologi reduserer utslipp, effektiviserer batterilading og reduserer sikkerhetsrisikoen på HH Ferries’ rute mellom Helsingør og Helsingborg.
Vann opptrer i mange former. Hardt van, mykt vann, saltvann, is, dogg og fukt er alle kjente begreper. «Smart vann» er kanskje mindre kjent.
Båtene er av typen Nor- Dan Speedsjark 35. De er bygd etter norske regler for merkeregistrerte fiskefartøy over seks meter. Båtene skal nyttes til linefiske.
Regjeringen la 3. juni frem stortingsmeldingen «På rett kurs. Forebyggende sjøsikkerhet og beredskap mot akutt forurensning». Det er nå over ti år siden en lignende melding ble behandlet av Stortinget.
En ny støtteordning skal sette fart på utviklingen av miljøvennlig energiteknologi. 70 millioner kroner skal gå til klimavennlige skip.
Østensjø Rederi har realisert en opsjon på å bygge sitt andre nye servicefartøy for vindparker. Rolls-Royce har nå signert kontrakt med verftet Astilleros Gondan i Spania om levering av design og skipsutstyr.
Ved hjelp av små fiberoptiske sensorer kan Light Structures fortelle skipseiere hvor mye og hvilken type belastninger båtskroget utsettes for. Med denne informasjonen kan de sørge for at skipet driftes på en sikker og kostnadseffektiv måte.
I tøffe tider i marinebransjen tenker leverandørindustrien på Bømlo nytt. Seks selvstendige bedrifter i Rubbestadnesten går nå sammen og danner et nytt klyngesamarbeid. Dette skjedde 26. mai.
Rolls-Royce har signert en kontrakt med det italienske verftet Benetti om levering av en ny lettvektsthruster som blir bygd delvis ved bruk av karbonfiber. Propellsystemet er utviklet i Ulsteinvik.
Etter å ha tildelt 82 millioner til 13 landstrøm-prosjekter tidligere i mai, åpner Enova neste konkurranse for støtte til å redusere utslipp fra skip ved kai.
Enova investerer 8 millioner kroner i rederiet Halstensen Granits nye tråler, det første fiskefartøyet i sitt slag: I fabrikken om bord vil verken fiskeavskjær eller energi gå til spille.
Fartøyet Olympic Energy skal få batterier om bord som gir miljøvennlig energi under drift, og som også kan lades med landstrøm. Enova støtter Olympic Shipping med 5,75 millioner kroner.
I løpet av én uke i april fikk Stena Line ytterligere to priser for konverteringen av Stena Germanica – verdens første metanoldrevne passasjerferge. Den ene prisen er Shippax Eco Award, presentert på den årlige Ferry Shipping Conference, og den andre er Ship of the Year Award som ble presentert ved European Marine Engineering Conference og Awards.
Ny propell og oppgradert autopilot støttet av Enova skal gjøre Spar Shippings bulkskip Spar Canis mer energieffektivt og billigere i drift.
Proxll AS har levert ladere til Arendal kommune og deres kaianlegg. Laderne av typen Urban er spesialtilpasset for å tåle de røffe værforholdene ved sjøen.
Wärtsilä har signert kontrakt med det polske verftet Remontowa S.A. for leveranse av en omfattende løsning bestående av motor, framdriftsmaskineri, integrert automasjonssystem og gasshåndteringssystem for oppgraderingen av to ferger og ombyggingen av disse til LNG-drift. Fergene Spirit of British Columbia og Spirit of Vancouver er flaggskipene til fergeselskapet British Columbia Ferry Services som er basert i Victoria i Canada. Kontrakten ble signert i mars 2016.
Kystverket har innført en ny meldingsfunksjon for skipsfarten som introduserer elektronisk ISPS-melding for anløp til og seilas mellom alle havneanlegg som anløpes av ISPS-skip.
TESS har inngått rammeavtale med Statoil som slangeleverandør i Brasil. Rammeavtalen er et ledd i å videreføre arbeidet med trygge og kostnadseffektive leveranser til Statoils drift i Brasil.
Avtalen med kinesiske CNFC (China National Fisheries Corporation) ble inngått i 2015, der det norske designselskapet NSK Ship Design skal konvertere en eksisterende tråler til et fartøy spesielt tilpasset fiske av krill og produksjon av krillmel av høy kvalitet. Prosjektet er kommet langt i utviklingsfasen, og det jobbes nå tett med leverandører.
Lærling Jens Erik Eriksen i Kværner og olje- og energiminister Tord Lien startet byggingen av utstyrs- og boligplattformen på Johan Sverdrup på Stord torsdag 31. mars.
Johan Sverdrup er det absolutte største prosjektet på den norske kontinentalsokkelen i de nærmeste årene.
Lagene i Extreme Sailing Series 2016 bruker sensorteknologi for å registrere hvordan de seiler, og avansert analyse i sanntid for å bedre resultatene.
ABB vil levere kraftsystemet til hydridfergen som Torghatten Trafikkselskap regner med å benytte på Helgeland fra våren 2017.
Integrerte kraft- og telekommunikasjonsløsninger skal øke produktiviteten på syv ubemannede plattformer utenfor kysten av De forente arabiske emirater.
NCL har startet strategisk samarbeid med A2B Online, som opererer med daglige seilinger mellom UK og NCLs knutepunkt Rotterdam Moerdijk i Nederland.
Eidesvik har inngått en kontrakt med Siemens om et støttefartøy til Siemens for et prosjekt i tysk sektor. Kontraktsoppstart er satt til august 2016.
KGK Norge har inngått kontrakt på første levering av twininstallasjon-hybridanlegg på arbeidsbåt i Norge med Lextor Marin. Dette er banebrytende satsning for denne bransjen der forurensing rundt oppdrettsanlegg og fjorder er et stort tema.
Subsea Valley Conference arrangere på Telenor Arena 5.–7. april. Fjorårets utstilling var en stor suksess med rekordmange utstillere og svært godt besøk. En av de viktigste og beste tilbakemeldingene fra utstillerne var at de hadde aldri før møtt så mange beslutningstakere på én utstilling.
Wärtsilä har signert kontrakt med Shanghai Bestway Marine Engineering Design Co Ltd. for leveranse av design til et skreddersydd dykkerfartøy for redningsoperasjoner på store havdyp. Skipet skal bygges for det kinesiske selskapet Shanghai Salvage Bureau (SSB). SSB er eid av den kinesiske staten og er et av Kinas største profesjonelle bergingsselskaper.
Fergerederiet Fjord Line og sjøfraktselskapet CLdN ro-ro SA har etablert et kommersielt partnerskap som gir Fjord Line tilgang til CLdNs europeiske nettverk for transport av gods og cargo.
Som et ledd i fornyelse av flåten som transporterer fiskefôr, har BioMar i samarbeid med NSK Shipping kontrahert enda et nybygg. Skipet skal eies og opereres av NSK Shipping. Rederiet eier fra før skipene «MS Høydal» og «MS Nyksund», som begge inngår i BioMars flåte.
En ny generasjon fremdriftssystem for avanserte offshoreskip gir redusert forbruk og økt manøvrerbarhet.
Steiner har oppdatert sin prestisjemodell, Commander, som vil bli vist frem på vårens båtmesser i Norden.
– Vi har funnet en løsning som balanserer godt mellom det å være et signalbygg og museets funksjonsbehov. Dette har vi fått til innenfor de begrensningene som ligger i forskriftskravene uten at det har gått på bekostning av signalbyggets egenverdi. Det sier Gunnar Næss, arkitekt i LINK arkitektur og prosjekteringsleder for LINK arkitektur og Multiconsult sin prosjekteringsgruppe.
Wärtsilä og Cavotec har signert en avtale om utvikle verdens første kombinerte induksjonslading- og fortøyningskonsept for skip.
Statoil Petroleum AS har inngått rammeavtaler med Aker Solutions ASA og OneSubsea Processing AS.
Internet of Things and People åpner nye muligheter for skipseiere og -mannskap. Gjennom landbasert teknisk support kan nemlig ingeniører på land diagnostisere skipenes teknologiske utstyr og systemer og rette opp feil. ABB fører an i utviklingen og har nylig åpnet et nytt integrert operasjonssenter på Billingstad i Asker.
COWI overtar den norske ingeniørvirksomheten TDA Engineering, som er spesialist innenfor design av offshorefundamenter, og som har et spesielt fokus på vindprosjekter og broer. COWI styrker dermed sin posisjon som Skandinavias ledende rådgiver innenfor offshore vindmøllefundamenter, flytebroer og maritime prosjekter.
Statoil har tildelt IKM Ocean Design kontrakten for prosjektet Johan Castberg Subsea – Integrasjon Pre-FEED og FEED med opsjoner.
Wärtsilä er valgt som totalleverandør av gasshåndteringssystemer til seks nye skip i gruppen for de aller største gasstankerne (VLGC), og i tillegg for to andre store gasstankere og tre mellomstore nye fartøy for gasstransport (MGC).
Wärtsilä er tildelt en kontrakt på levering av skipsdesign til «Vestland Cygnus», et plattform forsyningsfartøy som skal bygges om til et vindmøllefartøy. Ombyggingen skal utføres på Fjellstrand verft. Kontrakten med Wärtsilä ble signert i fjor høst, og arbeidet skal utføres ved selskapets kontor på Fitjar.
Harding er tildelt rekordkontrakt på levering av innovative livbåter, tenderbåter og daviter til et stort cruiserederi.
ABB-teknologi bidrar til et utslippsfritt og nærmest lydløst, batteridrevet cruise på Nærøyfjorden, som er på UNESCOs verdensarvliste.
Olje- og gassektoren investerer milliarder i offshorerørledninger og stigerør årlig. DNV GL lanserer nå en anbefalt praksis (AP) som gjør det mulig å velge termoplastiske komposittrør i stedet for stålrør eller fleksible rør. Det gir betydelige kostnadsbesparelser gjennom hele prosjektets livstid.
Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) i Sør Korea har tildelt Wärtsilä kontrakter på leveranse av kombinerte inertgassgeneratorer og gassforbrenningssystemer til 17 nye skip for transport av LNG. Skipene er under bygging ved selskapets verft for eiere i Singapore, Hellas, Sør-Korea, Kypros og Canada.
IKM Cleandrill ble årets vinner i Dagens Næringslivs gasellekåring for 2015.
Norsk Kulturminnefond har fått ti millioner kroner ekstra i statsbudsjettet for 2016. Støtten som fondet gir, viser seg å være helt avgjørende for om en eier går i gang med oppussing.
I løpet av det kommende året skal Oslo få en sikrere og mer effektiv innseiling. «Innseiling Oslo» er Kystverkets utdypingsprosjekt i Oslofjorden. Den første salven ble sprengt 15. oktober sør for Snarøya i Bærum.
Enova bidrar med 7,44 millioner kroner når Eidesvik Offshore skal installere batterisystem i forsyningsfartøyet Viking Energy.
Det var stor folkefest da Statnetts master i Svelvik ved Drammensfjorden ble lyssatt 11. november. Mastene er lyssatt i rødt for babord og grønt for styrbord.
Hansen Protection skal produsere flere tusen redningsdrakter for Statoil de neste sju årene. En forlengelse av den nysignerte avtalen kan innebære leveranser helt fram til 2026.
Fjord Line viser vei når det gjelder grønn turisme. Rederiets to cruiseferger er de første og største i verden med naturgass som drivstoff. Torsdag 29. oktober kvitterte turistbransjen med å tildele rederiet en internasjonal miljøpris.
DOFs datterselskap, DOF Subsea ASA i Bergen, har ferdigstilt utrustningen av MS «Skandi Africa», og skipet har startet en fem-årskontrakt for Technip.
DNV GL har publisert nye regler for klassifikasjon av skip. Over 250 ingeniører fra DNV GL og mer enn 800 kunder og maritime aktører har vært involvert i en omfattende utviklingsprosess. Dette har ledet til et nytt og moderne regelsett, bygd på den samlede erfaringen og ekspertisen til to ledende klassifikasjonsselskaper.
– Ofte er det snakk om timer når behovet melder seg, forteller salgssjef offshore Bjarte Krossøy i AGA. Han viser til deres fire luftgassfabrikker som er plassert oppover norskekysten. AGA er de eneste med et skikkelig utbygd produksjons- og distribusjonsnett av LIN i Norge.
Ellingsen NOR Instruments (Haakon Ellingsen AS) skal i samarbeid med sin mangeårige italienske partner, Biffi Srl, levere pneumatiske kontrollpanel til Johan Sverdrup.
Coor Service Management har signert ny avtale med Aker Solutions om å levere integrerte facility management (IFM)-tjenester til flere kontorer og anlegg i Norge. Estimert årlig kontraktsverdi er 105 millioner kroner.
Nikon lanserer en kikkert som er spesielt anvendelig for sporing av båter, bøyer og bronumre – selv i røft farvann. Selskapet opplyser at den nye 7x50 CF WP GLOBAL COMPASS-kikkerten har vanntett og solid porroprismekonstruksjon, høy synskomfort og et moderne optisk system.
Kystverket arrangerer sitt årlige nasjonale seminar om beredskap mot akutt forurensning, og har satset på et aktuelt og variert program 27.–28. oktober på Thon Hotel Vettre i Asker.
Wärtsilä er tildelt kontrakt på levering av sin VS 5012-design til fire nye fortøyningsbåter som skal bygges på vegne av Østensjø Rederi AS. Kontrakten ble signert i juli 2015, og arbeidet skal utføres på Wärtsilä Ship Design sitt kontor på Fitjar.
Statoil og partnerne har startet opp verdens første anlegg for havbunns gasskompresjon på Åsgard-feltet i Norskehavet. Med havbunnskompresjon vil utvinningen fra feltet øke med hele 306 millioner oljeekvivalenter over feltets levetid.
Wintershall Norge AS har tildelt Odfjell Drilling en kontrakt for boring av seks produksjonsbrønner på Maria-feltet.
IKM Subsea kan feire at ROV servicekontrakten med KL Sandefjord og KL Saltfjord nå er blitt forlenget med fem år og vil vare frem til midten av 2020. I tillegg er det en to års opsjon utover de første fem årene. Forlengelsen av kontrakten har en verdi i størrelsesorden 140 millioner kroner.
Ut med tunge, cruise-pregede nittitallsmøbler og 20 år gamle romløsninger. Inn med lys og med en røff og stilren interiørdesign med tydelig inspirasjon fra naturen. Hurtigruten bruker et tresifret millionbeløp på helt nytt miljø om bord på skipene.
TESS lanserer smarttelefon og tablet som alternativ til store PDA-terminaler for offshore feltarbeid. De tradisjonelle terminalene har vært tunge og klumpete i bruk. Det nye alternativet er etterlengtet i offshorebransjen.
Dagens høye utviklingskostnader og fallende oljepris fører til et skiftende fokus der nye prosjekter blir satt på vent og eksisterende prosjekter løftet frem. Dermed blir det behov for teknologi som kan bistå felt med lavere produksjonsvekst og bidra til god avkastning gjennom økt utvinning.
Statoil har tildelt Harding prestisjekontrakten på levering av de ni frittfallivbåtene som trengs i fase 1 av Johan Sverdrup-utbyggingen i Nordsjøen.
Søndag 23. august ankom fiskeriminister Elisabeth Aspaker havna i Tromsø i verdens første elektriske fiskesjark.
Hurtigruten har valgt Tieto som sin strategiske hosting-partner for å oppnå en moderne og helhetlig IT-tjeneste.
Norwegian Escape, som snart blir det største skipet i Norwegian Cruise Line-flåten, ble sjøsatt fra Meyer Werfts dekkede bygningsdokk II lørdag 5. august i Papenburg, Tyskland, der det 164 600 tonn tunge skipet har vært under konstruksjon siden september 2014.
En fersk studie avdekker at det vil være lønnsomt å skifte ut 70 prosent av norske ferger til enten batteri- eller hybriddrift.
Om testene går godt, kan en oppfinnelse som reduserer bruk av drivstoff på skip, settes i produksjon. Britiske firmaer og myndigheter er med. I skipsmodelltanken ved NTNU tester de en kunstig hvalhale som kan monteres på skip. NTNU utfører testene i samarbeid med Rolls-Royce og de britiske firmaene Seaspeed og Most.
Univar fornyet nylig avtalen om leveranse av marineprodukter til Hurtigruten. Selskapet skal dermed levere over 500 000 liter med smøremidler i året til de elleve skipene som seiler opp og ned norskekysten.
NTI CADcenter og Norconsult Informasjonssystemers nye løsning gir nye muligheter og flere valg til ingeniører og arkitekter over hele verden. En ny programvare for konvertering mellom utviklings- og designsystemer sikrer at man i større grad kan bruke flere og mer funksjonsrike verktøy.
Rittal har fått sitt skinnesystem Rittal RiLine, Maxi-PLS og Flat-PLS for lavspenningstavler testet og typegodkjent i henhold til kravene som stilles av DNV-GL, Lloyds Register (LR) og American Bureau of Shipping (ABS).
IPnett har inngått avtale med Det norske oljeselskap ASA om leveranse av en portal for sikker tilgangskontroll. Løsningen muliggjør fjernsupport av de aller fleste datasystemer på oljeselskapets ulike lokasjoner.
Det nye skipet har manøvreringsegenskaper og en optimal størrelse som gjør det mulig å komme enda tettere på naturopplevelsene. - Vi investerer i flåten for å sikre at Hurtigruten forblir verdensledende innenfor bærekraftig opplevelsesreiseliv langs norskekysten og i polare farvann, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.
Kystverket lanserte 1. juni en fullverdig nasjonal meldingsportal for skipsfarten – i tråd med EUs rapporteringsdirektiv for skip. Den nye og forbedrede versjonen inkluderer digitale skipsmeldinger til havner.
Goltens Worldwide og Wågene Purifiner Technology har inngått en salgs- og distribusjonsavtale.
Under årets Nor-Shipping-messe på Lillestrøm i juni lanserte Wärtsilä en serie med fire nye fartøydesigner for containerskip. De nye og innovative designene er utviklet for optimal drivstoffeffektivitet og overholder alle nåværende og fremtidige miljøkrav.
kNm Hydraulikk og Lundin Norway har inngått en rammeavtale om hydrauliske momentverktøy fra Atlas Copco Tools til plattformen på det nye Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen. Avtalen omfatter produkter, opplæring og support for vedlikehold av flenser i rørledninger.
Sentrale aktører i offshorenæringen går sammen for å øke sikkerheten og effektiviteten på offshorefartøyer ved å forbedre alarmsituasjonen på broen. Målsettingen med prosjektet er å forbedre alarmsystemene slik at de kan gi navigatøren bedre støtte ved at riktig mengde alarmer går til riktig tid.
Regjeringen har lansert et høringsforslag som åpner for at vogntog kan transporteres med Fjord Line mellom Bergen og Stavanger.
Kongsberg Maritime har inngått en avtale med verftet Keppel i Singapore og amerikanske Black & Veatch om leveranse av elektriske løsninger og sikkerhets- og automasjonssystem. Leveransen er til Golar LNGs tidligere LNG-fartøy, Golar Hilli, som skal konverteres til et FLNG-fartøy («Floating Liquefied Natural Gas»).
På bakgrunn av nye lover og reguleringer som påvirker markedet for forsyningsskip (PSV), lanserte Wärtsilä en nytt og forbedret PSV-design under årets Nor-Shipping-messe i Oslo. Den nye designen bygger på Wärtsiläs lange erfaring og gode resultater innenfor PSV-segmentet og vektlegger økt kostnadseffektivitet, innovasjon og redusert miljørisiko.
Andre utgave av Wärtsiläs leksikon for skipsteknologi ble lansert på Nor-Shipping messen. Utgivelsen gir definisjoner på fagterminologien som brukes i dagens marine industri. Formålet er å videreføre Wärtsiläs erfaring og kunnskap innenfor dette feltet, ikke bare til dagens eksperter, men også til fremtidige generasjoner av fagfolk. Verket tilbys gratis.
Analyser av tester som er gjort hybridlaboratoriet til ABB på MARINTEK i Trondheim viser besparelser på 10–15 prosent drivstoff og utslipp under gitte forutsetninger for et typisk fartøy i offshoreflåten.
Enova investerer 1,15 millioner kroner i rederiet Grieg Star. Kranene om bord på Grieg Stars skip vil nå kunne lade batterier når de senker last, på samme måte som elbiler lader batteriet når bilen bremser.
DNV GLs styre har utnevnt Remi Eriksen som selskapets nye konsernsjef. Han tar over etter Henrik O. Madsen, som går av med pensjon den første august.
Fafnir Offshore har mottatt prisen «Environmental Award» på den årlige OSJ Conference i London for nybygg med QUEST 2 hybrid batteridrift. Fartøyet er en Havyard 833 WE ICE-design, og Norwegian Electric Systems er leverandøren av batterisystemet QUEST 2.
Norwegian Electric Systems (NES) har signert kontrakt til med verdi av ca. 95 millioner kroner.
Honeywell har forbedret sitt åndedrettsapparat for nød/rømning, Bio-S-Cape, for å oppfylle ISO23269-1: 2008 vedrørende åndedrettsapparater til sjøs og den internasjonale konvensjonen om sikkerhet for menneskeliv til sjøs (SOLAS).
Resultatet av to års arbeid ble lagt fram når GodsFergen-prosjektet ble presentert i Oslo 20. april. Det er utviklet et nytt konkurransedyktig og miljøvennlig transportkonsept til sjøs for containere som fraktes mer enn 200 km. Resultatet er et innovativt konseptskip og en full logistikkløsning. Prosjektet ble presentert om bord på Nor Lines splitter nye skip M/S Kvitbjørn.
Under årets Sea Asia-konferanse lanserte Wärtsilä en nytt fartøydesign for ankerhåndterere. Den nye designen kjennetegnes av enkelhet, effektivitet, lavt drivstofforbruk og redusert miljøpåvirkning.
Lundin Norway har fått en ny identitet som sørger for hakeslepp på oljemessene. Nå er de hedret de med Merket for god design.
Onsagers åpner kontor i Bergen for å hjelpe virksomheter langs kysten med å beskytte sine varemerker, patenter og design. Dette er viktig for å styrke konkurransekraften i inn- og utland. Alle NHO-medlemmer får nå enklere tilgang til gratis analyse.
Subsea-industrien er under press, men UTC 2015– Underwater Technology Conference – går som planlagt. Konferansen, som er viktigere enn noen gang, er en arena der aktørene innenfor undervannsindustrien kan komme sammen, utveksle kunnskaper og ideer og diskutere nye løsninger.
Rederiet Fjord Line har blitt tildelt den prestisjetunge The Shippax Award. Begrunnelsen er MS Oslofjords innovative designforvandling fra langtur- til dagsturferge.
IKM Testing er tildelt en kontrakt med Statoil Petroleum AS for ferdigstillelsestjenester på Statoils Gina Krog topside-prosjekt som er under bygging i Korea.
Inocean designer noen av de største sjøgående fartøyene til verdens mest krevende maritime miljøer med løsninger fra Siemens PLM Software.
MSC Cruises har satt i gang byggingen av det første skipet i neste generasjons Vista-klasse. Under en seremoni ved STX-verftet i Frankrike ble det avslørt at det nye skipet vil få navnet MSC Meraviglia. Det første Vista-skipet er en del av MSC Cruises' omfattende plan om å doble kapasiteten med opptil syv nye skip innen 2022. Allerede i juni 2015 er det ventet at de første cruisene med MSC Meraviglia vil kunne bestilles.
IKM Instrutek og NavCom har inngått avtale om å fusjonere NavCom inn i IKM Instrutek.
STADT har inngått kontrakt med Kongsberg Maritime om å levere sitt No-Loss AC drive-system til en 84 meter lang superyacht som skal bygges av Echo Yachts i Australia.
Kongsberg Seatex har utviklet et nytt posisjoneringssystem som hindrer ulykker til havs. Rolls-Royce Marine har laget en applikasjon som holder fartøyet stabilt. Nå hedres de med Merket for god design.
Wärtsilä har signert en femårig teknisk vedlikeholdsavtale med Golar Management Oslo om levering av servicetjenester til Golar LNG, som er en av verdens største uavhengige eiere og operatører av LNG-tankere. Serviceavtalen omfatter fjernovervåking av motorenes tilstand, vedlikeholdsplanlegging, rådgivning samt garantert tilgang til personell og reservedeler.
Mandag 24. mars åpnet statssekretær Kåre Fostervold Eldfisk II – plattformen som skal gi 40 år til med oljeproduksjon fra Ekofisk-området Nordsjøen.
Omlag 450 skoleelever fra hele Norge deltok fredag 6. mars på Ocean Space Race 2015, den årlige konkurransen i skipsteknologi der grupper fra omlag 30 videregående skoler fra hele landet deltar.
Et norsk satellittprosjekt kan gi bredbåndsdekning i Arktis.
Interessen for Karibia bare øker. Nå utvider MSC Cruises satsingen med et nydesignet skip som skal seile hele året i Karibia. Det nye skipet kan blant annet by på et interaktivt badeland med attraksjoner for hele familien, nye bassengområder, lugarer med terrassebalkonger og et nytt promenadedekk tett på havet.
Oljeaktivitet i Barentshavet byr på nye utfordringer når det gjelder beredskap.
Søndag 22. mars klokken 18.00 stengte årets Sjøen for Alle på Lillestrøm og Norges Varemesse. Dagens besøkstall ble 5896. Med det har båtmessen hatt totalt 25 863 besøkende, en økning på 56 prosent fra 2014. Årets messe hadde dessuten nesten tre ganger så mange utstillere som i 2014. Så alle piler ser ut til å peke oppover for både messen og båtbransjen.
Over mange år har mossebedriften gjort det stort på salg av redningsdrakter. I fjor toppet det seg med en historisk høy omsetning på 360 millioner kroner.
SEVI TURBO har i mars 2015 etablert komplett turboverkstad i Hirtshals for turboer i alle størrelser og turboer til alle motormerker.Selskapet har akkurat informert markedet om etablering i Sandnessjøen, og nå er det utlandet og Hirtshals i Danmark som står for tur.
Førerløse fartøy, nye og raskere typer skip, mer godstransport langs kysten, flytende havner, havnetyper med enda større krav til effektivitet, strengere miljøkrav, mer trafikk og større aktivitet i nordområdene. Dette er noen av utviklingstrekkene som Kystverket ser frem mot 2050, og som etaten må forberede seg på å møte.
Statoil har på vegne av Johan Sverdrup-partnerskapet tildelt ABB en kontrakt for landbasert kraftforsyning til fase 1 av Johan Sverdrup-feltet.
SEVI TURBO har i mars 2015 etablert komplett turboverksted i Sandnessjøen for turboer i alle størrelser og til alle motormerker.
Pink Survival er en ny serie fluoriserende rosa flyteprodukter for jenter og kvinner. – Vi henvender oss til jenter og kvinner i alle aldre som gjennom de knall rosa produktene skal stå frem og synliggjøre at det er viktig det er å ha på seg sikkerhetsprodukter, opplyser produsenten.
Innsikt og muligheter er tema for årets Subsea Valley-konferanse i Telenor Arena 15. og 16. april. På årets konferanse vil man få siste nytt fra toppledere for globale leverandører og produsenter, i tillegg nye perspektiver fra ledende aktører fra industrier utenfor olje og gassindustrien.
Dette er en historisk dag i et historisk år for landet, sa olje- og energiminister Tord Lien da han 13. februar mottok plan for utbygging og drift (PUD) for første utbyggingsfase av gigantfeltet Johan Sverdrup.
Garmin International Inc., et datterselskap av Garmin Ltd., presenterer Panoptix – ekkoloddet som ser alt. Det er en revolusjonerende ekkoloddteknologi, som gir brukeren muligheten til å se alt som befinner seg foran, bak, under eller til siden for båten, alt i sanntid.
I forbindelse med ny konsesjon 2017–2026 vil Bastø Fosen bygge tre nye ferger som skal stå klar fra oppstart i 2017. De nye fergene blir 142 meter lange og 21 meter brede. Det vil gi en kapasitet på 600 passasjerer, 200 biler og mellom 24 og 30 vogntog, avhengig av størrelse.
Eni Norges aktiviteter i Barentshavet gir positive ringvirkninger for næringslivet i Hammerfest. Eni har nylig skrevet en avtale med TOOLS, som vil føre til betydelig økt aktivitet for regionen og TOOLS Hammerfest.
Statoil og partnerne har valgt ubemannet brønnhodeplattform fjernstyrt fra Oseberg feltsenter i Nordsjøen som konsept for Oseberg videreutvikling. Investeringsbeslutning er ventet neste vinter.
For ti år siden ble det lansert et system som kom til å endre forutsetningene for fritidsbåter og kommersielle båter. Det banebrytende systemet var Volvo Penta IPS.
To kystfartøy i ett. Slik lyder det miljøvennlige svaret på landets enorme transportutfordringer, ifølge et omfattende norsk designdrevet innovasjonsprosjekt. – Fremtiden er blågrønn, konstaterer Skule Storheill i Norsk design- og arkitektursenter.
Østensjø Rederi har bestilt tre nye eskorte-slepebåter som er utstyrt med Wärtsiläs dual fuel-motorer integrert med et skreddersydd gasslagrings- og tilførselssystem, som også er levert av Wärtsilä.
Makeweb 4