Meny
19.12.2023

Tester kombinasjon av vertikale solceller og grønt tak

DANMARK: På Mølleåværket tester en trio bestående av norske Via Easy Solar, Nature Impact og Lyngby-Taarbæk Forsyning på om kombinasjonen grønt tak og solceller gir mer effektiv energiproduksjon uten at det går på bekostning av evnen til å holde på vannet.

Bildet: Nylig var sammenstillingen av de nyutviklede solcellene ferdig, og startsignalet har gått til en test, som på sikt kan vise seg å bli viktig for både fornybar energi, biologisk mangfold og klimavern.


– Vi er begeistret over å være en del av dette prosjektet, som kombinerer avansert solcelleteknologi med miljøvennlige bygningselementer. Sammen med Nature Impact og Over Easy Solar streber vi etter å skape en modell for grønn energiproduksjon som kan replikeres og implementeres i lignende miljøer globalt, sier prosjektleder for prosjektet, Rikke Dyre Jespersen, ifølge dagensbyggeri.dk

Mangler data, men har høye forventninger

Norwegian Over Easy Solar har tidligere testet samspillet med solceller og sedum, men dette er første gang et slikt prosjekt ser dagens lys her i Danmark.

Solcellene er installert på det 80 m2 store testtaket og består av 44 enheter med en forventet effekt på 8.600 kWh. De vertikale solcellene fra Over Easy Solar er designet for å optimalisere utnyttelsen av solenergi ved å gi både solcellepanelene og det grønne taket optimal tilgang til sollys. Ifølge selskapet muliggjør teknologien integrering av solceller på eksisterende sedumtak, og dermed oppnå både solenergi og vannretensjon på ett og samme tak.

– Vi mangler for øyeblikket data for å skape mer presise simuleringer angående utgangen av solcellepanelene. Derfor er vi veldig spente på hvordan systemet presterer, og vi har store forventninger til dette prosjektet, sier PV-ingeniør Fabian Schroffenegger fra Over Easy Solar.

Flere tester pågår

I tillegg har Lyngby-Taarbæk Forsyning de siste 6 årene vært gjenstand for en test i full størrelse av vannretensjon på samme sedumtak installert og driftet av Nature Impact. Og den testen videreutvikles nå.

– Ofte krangler solceller og sedum litt om plass på taket, men dette er ikke nødvendig i det hele tatt, for faktisk liker de to hverandre. Nå gleder vi oss til resultatene av testen, samtidig som vi er nysgjerrige på om det påvirker sedumtakets vannretensjonskapasitet, som i dag er i gjennomsnitt 50%, sier Kaspar Berthelsen, markedssjef i Nature Impact.

KILDE: Dagens Byggeri

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no