Meny
16.04.2024

Takhagen på Økern Portal har åpnet for ny sesong

Nord-Europas største spiselige takpark sesongåpnet mandag 15. april.

Bildet: Grønnsaker dyrket frem i høyden. Foto: Oslo Pensjonsforsikring


På toppen av næringsbygget Økern Portal ligger det som er Nord-Europas største spiselige takhage. Den 7 000 kvadratmeter store takparken inneholder tusenvis av spiselige vekster, løpebane, treningsapparater, bikuber, sitteplasser og store arealer for dyrking av frukt, urter og grønnsaker. 

– Vi ønsker alle velkommen til toppen av Økern Portal, sier Richard Groven. Han er forvaltningsdirektør i Oslo Pensjonsforsikring, som eier bygget.

Bildet: Richard Groven, forvaltningsdirektør i Oslo Pensjonsforsikring


Prisbelønnet for innovativ bruk av takarealer

Visjonen for Økern Portal er å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø. Det mener Groven takparken er et godt eksempel på.

– Taket er åpent for alle, og er en arena for å dyrke grønnsaker og samhold, nyte utsikten og kanskje ta en treningsøkt i høyden. I tillegg fanger vegetasjonen opp regnvann og reduserer risikoen for flom, sier han, og legger til at takhagen ble besøkt av om lag 40 000 personer i fjor.

Takhagen ble for første gang åpnet i 2021, og i 2022 mottok Økern Portal to utmerkelser for innovativ bruk av takarealer; DOGA merket for design og arkitektur og Scandinavian Green Roof Award.

Urbant landbruk i høyden

– Tilbudet er veldig populært, og vi ser at mange som har vært med en sesong, melder seg på igjen. Vi har noen få ledige plasser igjen for årets sesong, sier Dumbauld.

Bybonden har jobbet som profesjonell gartner i mange år, både i Australia og USA. Hun mener takhagen på Økern Portal er nyskapende, og håper det etableres flere grønne tak i årene som kommer.

– Det er fantastisk at vi har så store arealer for å dyrke frukt, urter og grønnsaker. At takparken i tillegg er åpent for alle og fungerer som en arena for å bygge samhold og kunnskap om matproduksjon er helt unikt, sier hun.


Bildet: Bybonde og gartner i selskapet U.Reist, Erin Dumbauld.

Grønnsakene som dyrkes frem deles ut til medlemmene av samdyrkelaget og brukes av restaurantene i bygget.

Les hele artikkelen her:


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no