Meny
10.07.2017

Småkraftprisen til Einar Steensnæs

Tidligere olje- og energiminister Einar Steensnæs er tildelt Småkraftprisen 2017. Han var med på legge grunnlaget for den moderne småkraftnæringen slik vi kjenner den i dag, mener juryen.

Einar Steensnæs var Olje- og energiminister for Krf i perioden 2001–2004. Som statsråd var Steensnæs blant annet ansvarlig for Strategi for økt etablering av små vannkraftverk, som kom i 2003.
   – Det er ingen tvil om at småkraftutbyggingen som skjedde i løpet av 2000-tallet, var et resultat av dyktig politisk håndverk fra Steensnæs sin side. Her er det skapt store samfunnsverdier. Etter år 2000 er det bygd ca. 5 TWh småkraft med en byggekostnad på rundt 15 milliarder kroner. I dag er de samme verkene verdt opp mot 25 milliarder. Slik blir Steensnæs sine grep i småkraftstratregien et skoleeksempel på hva som er mulig å få til med godt samspill mellom myndigheter og private aktører. Det var etter at strategien kom i 2003 at utviklingen virkelig skjøt fart, sier daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga
   Det er styret i Småkraftforeninga som hvert år deler ut småkraftprisen. I sin tildelingstale tok styreleder Bjørn Lauritzen utgangspunkt i Strategi for økt etablering av små vannkraftverk og uttalte blant annet:
   – Denne strategien var en veldig offensiv strategi med en rekke hårete mål. I sum skapte denne strategien en voldsom optimisme i næringen. NVE reiste landet rundt og oppfordret til bygging. Dette i kombinasjon med hyggelige kraftpriser gjorde at småkraftbransjen nærmest eksploderte, og vi gikk inn i en gyllen epoke med klondykelignende tilstander. Og selv om det tok lang tid med mye jobbing og lobbying for å komme dit vi er i dag, er det ingen tvil om at din optimistiske strategi med en rekke gode tiltak var med på å definere den moderne småkraftnæringen med en stor og viktig leverandørindustri slik vi kjenner den i dag.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no