Meny
18.04.2018

Skieliten kvesser teknikken med sensorer på kroppen

Norsk langrennssport går vitenskapelig til verks for å analysere hvordan våre gullhåp utnytter kreftene sine når de går på ski.

Sensorbasert forskning skal gi løperne verdifulle treningstips og hjelpe dem med å finne det helt perfekte skipar.
   Utviklingen av sensorsystemet som festes tett på skiløperens kropp er det SINTEF som står bak. Dataene gir både idrettsforskerne og skiprodusenten Madshus ny innsikt i løpernes teknikk og skienes egenskaper.

Detaljert logging
Det unike med systemet, er at det kobler signalene fra flere sensormoduler som magnetometer, gyroskop og akselerometer i sann tid. Det gjør at alle bevegelser monitoreres nøyaktig og uten forsinkelser. Festet på kroppen og skiene til utøveren gir dette et bilde av løperens skiteknikk ned til minste detalj, takket være den svært nøyaktige tidssynkroniseringen.
   Nylig ble forskningen til SINTEF og samarbeidspartner NTNU publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Sports Engineering.
   – Den detaljerte loggingen av løpernes treningsøkter viser hvor mye de staker, hvor mye de går diagonalt – med andre ord kan vi avsløre hvilken delteknikk løperen er best på og se frekvensen på både arm- og beinbevegelser. Og ikke minst antall teknikkbytter sett i forbindelse med løypa det er trent i. Alt kombinert med løpernes hastighet, forklarer SINTEF-forsker Trine M. Seeberg.

Verdifull kunnskap
Ferdig analysert skal målingene gi ny kunnskap om både løpernes teknikk og sammenhengen mellom den og skienes egenskaper.
Dette gir også skiprodusent Madshus verdifull kunnskap i arbeidet med å utvikle skiproduksjonen og gjøre skiplukk mer kunnskapsbasert.
   – Fordi skivalg er så følelsesstyrt, ønsker vi å finne en metode som gir oss konkrete måleparametre. Vi mener at det enorme datasettet som nå genereres av feltforsøkene vil gjøre det mulig å koble ytelsen i skiene mot produksjonen av dem, sier utviklingssjef Bjørn Ivar Austrem i Madshus.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no