Meny
15.12.2020

Last bag on belt

Etter over 20 års lang og tro tjeneste har den siste kofferten nå passert gjennom det gamle bagasjeanlegget på Oslo lufthavn.

Det gamle bagasjeanlegget på Oslo lufthavn har nådd slutten på sin levetid.
   - Anlegget har vært med oss siden 1998 og har tålt veksten fra flyplassens spede begynnelse og opp til maksnivået som ble oppnådd før vårt andre bagasjeanlegg åpnet i 2017, sier han. Når det gamle anlegget nå «takker av» er ironien dessverre slik at trafikken er mindre nå enn da vi startet opp i 1998.

Katter, maling og møbler
Anlegget, med fire kilometer skinnegang og en toppfart på seks meter i sekundet har gått gjennom utallige milepæler i sin levetid. Selv om det minner om en berg-og-dalbane i en fornøyelsespark, er det ikke alltid like fornøyelig å drifte et slikt system.
  - 10 liter med rødmaling, katten Bentley, motorsykkelramme, rullatorer, påhengsmotorer, kanoer og kjøkkenstoler har skapt hodebry underveis, men den største utfordringen hadde vi nok i 1998 når flyplassen åpnet dørene, forklarer Per Viggo. Vi hadde store oppstartsproblemer og skuffet både passasjerer og flyselskap med de leveransene vi hadde da, sier han.
   Totalt sett har likevel anlegget fungert svært godt, og det har vært få driftsforstyrrelser og problemer etter at det ble gjort en stor oppgradering i 2010.
   Per Viggo Andersen (til venstre), har opplevd både opp- og nedturer siden 1998. Rødmaling i hele bagasjeanlegget er kanskje den historien han vil huske best.
- Alt har en slutt, og til tross for at det er vemodig å skru av anlegget jeg har fulgt gjennom mer enn 20 år, er det på tide. Når vår tekniske leverandør, Vanderlande, sier at det innen få år vil bli vanskelig å opprettholde god nok stabilitet, er det lurt å gi seg mens leken er god, forklarer Per Viggo.
   Vanderlande overvåker anlegget 24 timer i døgnet.

Sparer store beløp på grunn av koronakrisen
Prosjektet som jobber med å bytte ut bagasjeanlegget har fått en uventet mulighet til å fremskynde arbeidet på grunn av koronakrisen. Med dette kan Avinor spare store kostnader. Totalt er det snakk om en besparelse på rundt 700 MNOK. I tillegg vil lave passasjertall i årene fremover minimere risikoen for driftsforstyrrelser underveis.
   - Når vi beslutter å bygge det nye anlegget vil vi kunne montere og teste dette, med liten risiko for operative konsekvenser i byggeperioden. Samtidig vil det gi oss en gevinst i form av store kostnadsbesparelser, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby. Jeg er glad for at vi kan snu oss rundt, og i denne saken, utnytte muligheten som pandemien har gitt oss til noe positivt.
   Det gamle bagasjeanlegget skal være ryddet ut i løpet av 2021. Det planlegges en beslutning om byggevedtak for det nye anlegget i første halvdel av 2022.

Fremtidens bagasjeanlegg
Når Avinor nå går inn i fasen med å bygge et nytt og topp moderne bagasjeanlegg er det mange muligheter som byr seg. Prosjektet som jobber med fremtidens bagasjeanlegg har en ambisjon om å ta for seg av nyskapning innenfor robotisering, autonome løsninger og forutsigbare lasteprosesser. Dette vil i sum kunne gi bedre og mer effektive prosesser, både for operatører og kunder.

Kilde: NTB Kommunikasjon

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no