Tips redaksjonen
11.03.2015

Kutter matsvinn med ny emballasje

Emballasjeprodusenten Naturabiomat har utviklet en biodynamisk emballasje som skal redusere svinnet på frukt og grønnsaker.

Emballasjen har pustende egenskaper som skal øke levetiden til produktene. Og når levetiden forlenges, minker også svinnet.
   Siden oktober i fjor har Naturabiomat testet ut emballasjen i samarbeid med blant annet Gartnerhallen og BAMA. Geir Løken hos Naturabiomat forteller til bladet Dagligvarehandelen at resultatene har vært overveldende.
   – Vi er et nytt selskap i Norge, men Naturabiomat har jobbet med miljøvennlig emballasje og avfallshåndtering siden midten av 90-tallet. Denne spesifikke emballasjen har vært grundig testet ut «hjemme» i Tyskland, og vi er svært sikre på produktets kvaliteter. Selv om vi også har sett på ting som holdbarhet, har testene vi har gjennomført i Norge, fokusert mye på hvordan materialet fungerer i pakkemaskinene. Her har vi fått svært gode resultater, sier Løken.

Emballasje av planteoljer og stivelse
Den nye emballasjen inneholder ikke plast, men er produsert av planteoljer og stivelse. Løken forteller at Naturabiomat jobber etter såkalte biodynamiske prinsipper. Det betyr at man søker en mest mulig miljømessig tilnærming i alle ledd i produksjonen og forretningsdriften. Et eksempel på det er at Naturabiomat ikke opptar matjord for å produsere materialet. Råvarene som brukes til å produsere emballasjen, dyrkes på områder som ligger brakk.
   Løken forteller samtidig at selskapet ikke bruker papiretiketter på emballasjen, men trykker rett på emballasjen med plantebaserte farger. Fordelen med det er at emballasjen kan kastes rett i matavfallet, der den brytes ned. Problemet med å bruke plastemballasje på mat er at den blir skitten og må vaskes før den kan gjenvinnes.

Kilde: Dagligvarehandelen

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1