Meny
20.07.2020

Accu-Chill Lixshooter fra Linde kjøler ned kjøttet uten å fryse – bedre kvalitet

Hurtig nedkjøling av kjøtt kan ofte være en utfordring. På Norsk Kylling sin fabrikk i Trøndelag har de, som de første i Norge, installert Linde Gas' kjølesystem LIXSHOOTER som med flytende nitrogen kjøler ned deigen jevnt i blanderen.

I forbindelse med at Norsk Kylling AS bygger ny fabrikk på Orkanger som skal åpne i 2021, vil det bli installert to nye blandere som har behov for kjøling; en blander for kjøttdeig og en blander i pølsemakeriet.
Det ble vurdert å bruke CO2, men Kjell Arne Strauman, Area Sales Manager fra Linde Gas, foreslo en løsning med nitrogen som den beste og mest økonomiske kjølemetoden til dette.
   – Nitrogen og CO2 brukes strengt tatt på samme måte i matproduksjonen, forklarer Strauman. – Men med tanke på leveringssikkerhet og leveringstid, kan flytende nitrogen leveres langt raskere fra anlegget på Tjeldbergodden.
Dette er helt i tråd med den nye fabrikken som skal satse på kortreist mat. Fabrikken får levert kylling fra 150 gårder i regionen.

Kutter en prosess
Accu-Chill Lixshooter fra Linde fungerer uavhengig av hverandre og kan dermed slippe flytende nitrogen jevnt inn i massen. På anlegget til Norsk Kylling i Støren, hvor de har testet ut løsningen siden oktober i 2019, er det montert tre Accu-Chill Lixshooter på hver side av blanderen.
   – Det var faktisk vår leverandør som anbefalte Linde sin løsning, forklarer Øyvind Andersen, produksjonsleder pølse og pålegg på Norsk Kylling. – Jeg var først interessert i å få sjekket noen andre referanser, men fant ut at vi er først med dette.
   Hensikten med å bruke Accu-Chill Lixshooter er å kjøle ned kjøttet for å stanse ut produkter som kyllingnuggets og kyllingboller.
   – Tidligere fikk vi best resultat dersom produktet holdt 3-4 minusgrader, mens vi med den nye metoden kan kjøre ferskt kjøtt, og samtidig beholde fasongen, sier Andersen
   Dessuten unngår man såkalte porer i kjøttet som kunne oppstå om man brukte CO2 med såkalte pellets. Øyvind Andersen opplyser at denne løsningen tas med videre til den nye fabrikken til Norsk Kylling som skal åpne i Orkanger i 2021. – Vi skal i tillegg ha to andre blandere på den nye fabrikken, slik at vi øker kapasiteten vår betraktelig, avslutter han.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no