Meny
20.03.2013

Ny stroppeteknologi effektiviserer fiskenæringen

Siste generasjon SoniXs ultralydsveisere fra Pall-Pack AS sørger for stabilitet i produksjonen hos Olav E. Fiskerstrand AS og Myre Fiskemottak AS.
Olav E. Fiskerstrand ble etablert i 1916 og drives i dag av 3.- og 4.-generasjon av familien Fiskerstrand. Bedriften kjøper fisk som blir vasket og sortert markedsmessig etter vekt og størrelse, og som eksporteres til markedene i Europa, Asia og Afrika. Bedriften fremstår i dag som en topp moderne fabrikk og et effektivt fiskemottak, der all styring og overvåkning skjer ved hjelp av moderne hjelpemidler.
   Myre Fiskemottak er et familieeid aksjeselskap. Bedriften i Myre i Lofoten har satset stort de siste årene og jobber hardt med teknologiske videreutvikling. Selskapets hovedformål er mottak og bearbeiding av hvitfisk og tørrfisk, og selskapet har som mål å håndtere et årlig mottak på rundt åtte tusen tonn i sesongen.

Ny type av stroppemaskiner
Det å levere maskiner og teknisk utstyr inn til fiskeindustrien er forbundet med saltvann, fiskeslo og tøffe miljøer som setter høye krav til maskiners oppbygging og finish. Som leverandør til industrien skal man vite hva man gjør, og hva som kreves av oppetider over tid, og hvilke krav som stilles til fortløpende support og service. 

Sammen med tyske Mosca AG har PALL-PACK utviklet en ny generasjon stroppemaskiner tilpasset fiskeindustrien. Mosca-maskinen leveres bare med rustfrie komponenter der ultralydsonotroden er selve hjertet i maskinen. Sonotroden og kuttekniven er laget i krom, som er et sterkere materiale enn rustfritt stål med en mye lengre holdbarhet. Som følge av dette kan PALL-PACK tilby 24 måneders garanti på absolutt alle maskindeler. Det gjelder både maskindeler, som motorer, PLS og operatørpaneler og alt av slitedeler.

Ny helautomatisk pakkelinje
– Sammen med Optimar har vi vært heldige å få ta del i utviklingen av siste generasjons pakkelinje. Først ut var den innovative gjengen i Olav E. Fiskerstrand AS. Optimar har utviklet en ny pakkelinje som helt automatisk og uten menneskelig innblanding skal pakke pelagisk fisk i kasser, veie, fylle i pose, legge i eske, stroppe og stable i reoler, som så blir kjørt direkte til nedfrysning. Tidligere var pakkingen også i stor grad automatisert, men ofte med en til to personer pr. linje. Det er viktig for oss å henge med teknisk. Vi tilhører en industri som lever av små marginer, så her gjelder det å gjøre det meste rett fra starten av, forteller Geir Fiskerstrand, teknisk sjef i Olav E. Fiskerstrand AS.

– Det spennende her er at linjen skal kunne operere uten mennesker som må stå og overvåke linjen. Samtidig er det moro at vi også fikk installert den nye Mosca stroppemaskinen. Vi hadde hørt litt om den og kjenner godt PALL-PACK, som selger den her i Norge ettersom vi  har hatt stående en PALL-PACK 8000 strekkfilmmaskin siden 1998. Vi fikk også se den på fiskerimessa i Trondheim siste år, og den har absolutt stått til forventningene. I etterkant av installasjonen fikk vi også gladnyheten om at PALL-PACK hadde etablert seg med eget serviceverksted sammen med GJ Machine AS på Stette industriområde. Det er fint å vite at vi har lokal støtte om vi skulle trenge dette, forteller den blide tekniske sjefen.

Effektiv hverdag
– Vi er veldig fornøyd med den nye stroppemaskinen fra PALL-PACK AS. Hele prosessen har faktisk vært positiv, fra vi etablerte dialog og til maskinen stod ferdig montert hos oss. Det viser seg at PALL-PACK samarbeider med Kabelvåg Elektro her i området, og slik sett fikk vi besøk av disse gutta da maskinen skulle installeres og kjøres i gang, forteller daglig leder, Ted Endresen hos Myre Fiskemottak.

– At vi samtidig har fått installert en ny og fremtidsrettet maskin, verdsettes også av  
operatørene. Maskinen har vist seg enkel i bruk og uten for mange knapper og andre
funksjoner som ofte bare forvirrer mer enn det hjelper oss, avslutter en fornøyd
Ted Endresen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no