Meny
14.02.2012

Forskningslab for universell utforming

Stortingsrepresentant Tore Hagebakken åpnet Norsk forskningslaboratorium for universell utforming ved HiG onsdag 11. januar.
– Jeg er imponert over Høgskolen i Gjøvik. Dere tilpasser dere og former framtida, sa Hagebakken.

Norsk forskningslaboratorium for universell utforming er 900 m² stort og lokalisert ved Mustad næringspark rett ved Høgskolen i Gjøvik. Forskere skal studere mennesker i det bygde miljø, mobilitet og forhold knyttet til syn og hørsel. Målet er å finne ny kunnskap om hvordan vi kan tilpasse bygg for alle mennesker inkludert de med funksjonsnedsettelser, eldre og syke.

Unikt
Under åpningen av forskningslaboratoriet var 160 personer til stede. De fikk en grundig innføring og demonstrasjon i forskningsaktivitetene til laboratoriet. – Forskningslaboratoriet får en sentral rolle ved å finne best mulig løsninger for alle mennesker, fastslo førsteamanuensis dr.ing. og leder av forskningslaboratoriet, Jonny Nersveen.

Laboratoriet er helt unikt i europeisk målestokk og består av sanselaboratorium, fullskala-laboratorium og undervisningsrom. I fullskala-laboratoriet vil det være mulig å bygge i 1:1-målestokk. Dette er svært nyttig når man studerer mennesker i bevegelse, opp trapper, gjennom dører og ved hjelp av rullestol, krykker, gåstol eller barnevogn. Fullskala-laboratoriet er konstruert som et byggesystem med lettvegger som gjør det mulig å skape en hel etasje i et bygg i løpet av noen timer, i gulvet er det nedstøpt 8000 meter med antennekabler som måler bevegelser. 

Sanselaboratoriet brukes til å studere effekt av kontrast, fonter, farger for synshemmede og har allerede blitt brukt for å teste ut storskjermene på Oslo S.

Kilde: HiG

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no