Meny
14.02.2012

7 års garanti på LED-armaturer

Lyskomponenter i Kristiansand tilbyr 7 års garanti på LED-armaturer. – Kvaliteten på våre produkter gjør det mulig å tilby en slik garantiordning, sier daglig leder Yngvar Rønning i Lyskomponenter AS.
Han mener LED vil overta store deler av markedet for konvensjonell belysning i løpet av fem år. – En viktig faktor for dette er energibesparelser på opp mot 80 prosent.

Adm. direktør Petter N. Haug i Lyskultur mener utstrakt bruk av LED-produkter kan gi stor energibesparelse. I tillegg har LED lyskildene lengre levetid enn konvensjonell belysning. Fleksibiliteten er høy med hensyn til blant annet fargeeffekter og dimming. Nå kan vi sjonglere med lyskunnskap på en helt annen måte og tilpasse LED-produktene brukernes behov, sier Haug. Han mener LED vil gi store miljøgevinster. – Av verdens totale energiforbruk utgjør lys ca. 19 prosent. I Norge utgjør det ca. 16–18 prosent. Med LED kan forbruket til lys reduseres med 80 prosent. Det utgjør mange terrawatt timer i året, understreker han.

Viktig satsingsområde
 – LED er et viktig satsingsområde for oss. Målet er å være ledende aktør på dette feltet. Vi har raske kommunikasjonslinjer med hensyn til lansering av nye produkter. Ved produktlanseringer får våre kunder elektronisk informasjon om nyheter, sier Rønning. Han forteller at Lyskomponenter benytter belysningsprodusentene Halers og Collingwood. – De gir 7 års garanti på alle LED-produkter. Før LED-armaturene fra Collingwood forlater fabrikken, går hver armatur gjennom en nøye kvalitetskontroll. Dette betyr at det er få feil på armaturene som sendes ut i markedet. Derfor gir vi 7 års garanti på de fleste Collingwood og Halers produkter.

Gammel teknologi
LED har vært benyttet siden 1960-tallet som dioder i stereoanlegg og instrumentpanel. – For ca. 10 år siden ble det introdusert en LED-armatur med hvitfarget lys som ble godt mottatt på kontinentet. I Norge var mottakelsen mer lunken, sier Rønning. Han legger til at siden da har LED vært gjennom stor utvikling og kan nå benyttes til belysning i private hjem. 

Utviklingsarbeid
Fra 2005 og frem til i dag har produsentene arbeidet med å utvikle varmt hvitt lys til innendørs bruk. – Nå er produktene blitt dimmbare. Lyskomponenter er en av Philips største enkeltkunder på LED lyskilder og vi lanserer nå en ny 7W LED pære som gir et «glødene» lys ved dimming, sier Rønning.

Marked i vekst
Rønning sier at LED nå utgjør ca. 10 prosent av det totale belysningemarkedet. – I løpet av 3–5 år vil trolig LED overta for det konvensjonell markedet for private hjem, næringseiendommer og gatebelysning. LED-armaturer har høyere innkjøpspris enn konvensjonelle armaturer, men når etterspørselen øker, vil prisen falle. I tillegg er driftskostnaden betydelig lavere.

Rivende utvikling
Lyskulturs 2-dagers fagkonferanse i mars 2012 vil utelukkende omhandle LED. – LED er i en rivende utvikling og er bare i startfasen, mener Haug. – Etter utfasingen av glødelampa og andre ineffektive lyskilder oppsto det et behov for erstatningsprodukter. LED er nå i ferd med å overta store deler av dette markedet. Til bruk som en vanlig lyskilde er dette en ny teknologi med stort potensial. Vi har ennå ikke greid å synliggjøre alle fordelene med teknologien. Fra de vanlige lysrørene kom på markedet på 1930-tallet, tok det ca. 60 år før de ble erstattet av mer moderne produkter som T5-lysrøret. LED har vært på belysningsmarkedet i mindre enn 10 år og har kvalitets- og informasjonsutfordringer i tillegg til tekniske utfordringer.

Parallell
– LED vil være en parallell til andre lyskilder. Når vi har kommet et skritt videre hva pris og effektivitet angår, vil mest sannsynlig LED bli den foretrukne belysningsløsningen i både forbruker- og bedriftsmarkedet. Markedet krever lyskvalitet på høyde med glødelampa eller halogenlyskilden, mener Haug.

Kvalitet i forhold til levetid
Noen LED-lyskilder garanterer for en levetid på ca. 50 000 timer, men slokner før 5 000. 

– Når kunden investerer i LED-lyskilder som har vesentlig høyere kostnad enn glødelamper/sparepærer, forventer de at de oppfyller de garantier som gis. Enkelte LED-produkter lar seg dimme mens andre lyser konstant. De ulike produktene har store variasjoner i kvaliteten, og det skaper forvirring i markedet. Utfordringene som brukerne står overfor, er spørsmål som informasjonsapparatet i Lyskultur skal svare på, sier Haug. Han mener det bør gjennomføres kvalitetskontroll av alle LED-produkter og sparepærer. – Så langt har vi ikke fått gjennomslag for dette hos myndighetene.

Energibesparelse
De beste LED-produktene har en energibesparelse på opp mot 80 prosent, mens de dårligste er nede på mellom 20–30 prosent. – Derfor er det avgjørende at forbrukere sammenlikner produktene mot hverandre. Kunder som kjøper en 5 W LED lyskilde, må informeres om hvordan man sammenligner denne med lysstyrken i en tradisjonell belysningskilde. Lysstyrke måles i Lumen og en LED-pære på 5W gir betydelig mer lumen enn eldre belysningskilder med samme effekt, avslutter Haug.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no