Meny
28.08.2009

Hit med halm

Tradisonsrike Biri Tapet fikk Merket for god design på Designdagen 2009 for sin nye stråtapet, Gangar.
I juryens begrunnelse het det blant annet: ”I Gangar har designer tilført tapetet en ekstra estetisk dimensjon, samtidig som man viderefører Biris tapetkolleksjon. Produktet evner å forene håndverk med tidløs design i et overraskende uttrykk, og skiller seg helt klart ut i markedet.
 
Designdagen 2009 ble arrangert på DogA i Oslo vår. Blant de mange prisvinnerne var Gangar det eneste tapetet.
  
– Jeg hadde håpet å vinne en pris da vi sendte inn søknaden, men jeg hadde ikke forventet det, sier en glad Ingeborg Semb.
  
Hun og sambygdingen Torbjørn Anderssen, tidligere daglig leder i Norway Says, har stått i spissen for et vellykket tapetprosjekt der tradisjon, kvalitet og innovativt design boktavlig talt har vært tråder samme vev.
  
– Å få prisen betyr et ekstra kvalitetsstempel for oss, og at vi får lov å bruke merket i markedsføringen, sier den daglige lederen fra Biri.
 

Jubileumsdesign
Den norske tapetprodusenten ble hele 70 år i fjor, og ønsket i den anledning å markere jubileet med en ny design som kombinerte det gamle med det nye.
  
– Vi ønsket å reaktualisere både Biri Tapet og produktene våre og å tiltrekke oss nye kunder, forklarer Semb.
   Resultatet ble den nye tapetet Gangar som er et samarbeid mellom Biri Tapet og designere i tidligere Norway Says.
  
Siden oppstarten før andre verdenskrig har den tradisjonsrike bedriften produsert og solgt tapeter av havrehalm hentetn fra egen åker på Semb gård.

Gjennom tidene har Biri tapet levert både tapeter til FN-bygningen i New York, Oslo Rådhus og i nyere tid til den eksklusive amerikanske gullsmedkjeden David Yurman, som bruker tapetet som en standarddel av interiøret i sine butikker.

Derfor var det også naturlig at det nye tapetet skulle lages av halm.
 

Villskap i veven

 – Halm er egentlig et avfallsprodukt og tar som ubehandlet naturprodukt med seg mye villskap inn i veven. Vi har jobbet mye med rytmen og har fått spredninger og fortettinger mellom halmen og bomullen.

Dette kan leses som en slags musikalsk totakter. Derfor har vi klart tapetet Gangar, som er en tradisjonell folkedans i totakt, sier Torbjørn Anderssen.
  
Halmen har også andre egenskaper. Den gjør tapetet svært slitesterkt og lett å rengjøre, er lysekte og demper også lydnivået i et rom. Og sist, men ikke minst, det er et svært miljøvennlig alternativ.
 
Suksess på veggen
Det prisbelønte og danseinpinspirerte tapetet får det også til å svinge på salgsbarometeret. Oppover.

Så vel privatpersoner, arkitekter, interiørarkitekter og kunstnerer har fått sans for halmen. Mellom annet har den dansk/norske kunsterduoen Ingar Dragset og Michael Elmgren valgt Gangar som innslag i den felles nordiske paviljongen under Veneziabiennalen 2009.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no