Tips redaksjonen
06.07.2009

Konkursbølge

Konkursstatistikken for mai er dyster lesning. Hele 122 bedrifter gikk konkurs mot 43 i samme måned i fjor. Det skulle bli rundt fire konkurser om dagen.

Mange av konkursbedriftene er mindre håndverksbedrifter, og noen er nyetablerte og useriøse. Slik sett kan vi jo si at utviklingen har sine positive sider.

Blant de konkursrammede er det også større bederifter med 70–80 ansatte, blant annet flere bygningsfirmaer som de siste årene har levd godt på folks elleville investeringsiver, men som ikke har hatt styring med økonomien. Og da må det jo gå som det går.

Bare så synd at det får så store konsekvenser for de ansatte. Så langt i år er det totalt 70 prosent flere konkurser enn på samme tid i fjor. Industri, bygg og anlegg og varehandel er hardest rammet Det store spørsmålet er: Når er bunnen nådd?

Mange mener vi er over det verste, og at vi nå kan se effekten av regjeringens tiltakspakker og rekordlav rente.

Boligprisene øker og Oslo Børs, som lå i dvale det meste av vinteren, har våknet til liv og viser rekordtall. Så det er optimisme å spore blant investorene, og da er vel alt som det skal være?

Det er nok litt for tidlig å svare ja på spørsmålet. Vi har jo fortsatt høye ledighetstall etter norsk målestokk (i internasjonal målestokk er den fortsatt lav), og bedrifter og forbrukere er nok noe mer forsiktige med pengebruken enn for ett år siden.

Likevel tror vi Norge kommer greit ut av finanskrisen, og at vi kanskje allerede mot slutten av året nærmer oss normale tilstander. Og da vil nok også konkursbølgen flate ut. Det er lov å være optimister. 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1