Meny
05.01.2009

Ny bok fra SINTEF Byggforsk

Vi dusjer oftere enn tidligere, og slitasjen og faren for skader på baderommet øker. Selv om badet ser moderne og lekkert ut, kan det skjule seg fuktskader bak overflaten.
Skadene kan føre til både råte og helsefarlige sopp- og muggdannelser.
Det er derfor enda viktigere enn tidligere at oppbygningen av vegger og gulv bak flisene er riktig utført.

Nye løsninger fører til nye fuktskader
Innbygde toalettsisterner er blitt vanlige ved nybygging og ombygging, men de er dessverre årsak til mange vannskader.

Grunnen er manglende kunnskap om hvordan man bygger fuktsikre bad med innbygde sanitærinstallasjoner.

I følge Teknisk forskrift til plan- og bygningsloven (TEK) skal sanitæranlegg utformes slik at eventuelle lekkasjer oppdages raskt.

Sisterner, rørskjøter og vannrør har som regel kortere levetid enn bygningskonstruksjonen og skal derfor kunne vedlikeholdes, repareres og skiftes ut uten større inngrep i konstruksjonen.

Er sisternen montert bak en vegg med våtromsmembran og fliser, er det ikke enkelt å gjennomføre vedlikehold, og sisternen er dermed i strid med TEK.

Punkteres membransjiktet, må man som regel legge ny membran på hele veggen.

Dekkplaten som skjuler sisternen og tilhørende rørsystem, bør kunne demonteres og remonteres uten at membranen ødelegges.

SINTEF Byggforsks erfaring er at mange bad ikke er i tråd med forskriftene, og at de som lager badene, mangler kunnskapen for å gjøre det riktig.

Revidert faktabok
Faktaboka Lag nytt bad fra SINTEF Byggforsk er en tilrettelegging av anvisninger i Byggforskserien.

Løsningene tilfredsstiller byggereglene og kan brukes som planleggingsverktøy, arbeidsbeskrivelse, avtaleunderlag mellom huseier og håndverker eller som dokumentasjon i en byggesak.

Den nye utgaven av Lag nytt bad er utvidet med flere og oppdaterte detaljfigurer og anvisninger for hvordan man bygger opp våtromsvegger, våtromsgulv og fall til ulike sluktyper.
Løsninger for materialer som er kommet på markedet siden første utgave ble utgitt, er også med.

Boka gir i tillegg råd om hva man kan gjøre selv, og hva fagfolk må gjøre, hvilke krav myndighetene stiller til baderom, hva man må søke kommunen om, og hvordan man utnytter plassen på badet best mulig.

Boka har ISBNnr. 978-82-536-1033-7 og koster kr 349.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no