Meny
28.04.2024

Voyager 1 ringer hjem etter måneder med uforståelige data

Nasas romsonde Voyager 1 sender igjen forståelige data hjem til jorda etter måneder med kaudervelsk. Sonden forlot solsystemet i 2012.

Voyager 1 ble skutt opp i 1977 og er menneskehetens første sonde som tar seg utenfor solsystemet.

(Illustrasjon: NASA, JPL-Caltech)

Voyager er ufattelige 24 milliarder kilometer fra jorda, og beskjeder tar 22,5 timer på å nå fram.

Nasa opplyser at det ble stopp i forståelige data 14. november 2023, selv om kontrollsenteret ved Jet Propulsion Laboratory kunne registrere at den mottok signalene fra jorda.

I mars i år fant teknikerne ut at en defekt databrikke hadde skylden og klarte å sette opp en kode som fungerte i den 46 år gamle datamaskinen om bord. Nasa opplyste mandag at sonden nå sender forståelige data om tilstanden til de elektroniske systemene.

– Neste skritt er å få sonden til å gjenoppta forsendelsen av vitenskapelige data, heter det i en melding fra Nasa.

Voyager 1 ble skutt opp i 1977 og er menneskehetens første sonde som tar seg utenfor solsystemet og inn i det uendelig store verdensrommet dit solas stråler ikke når. Tvillingsonden Voyager 2 ble også skutt opp i 1977. Den forlot solsystemet i 2018.

Begge Voyager-sondene har med seg en 12-tommers plate av gullbelagt kobber som skal formidle menneskehetens historie til den som måtte finne den og har en brukbar avspiller. Platen viser kartet over solsystemet og inneholder en bit med uran som kan fortelle en mottaker om sondens utskytingsdato. Den er også utstyrt med tegn som viser hvordan en avspilling kan skje.

Les hele artikkelen her:

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no