Meny
10.02.2022

Vil utvikle selvkjørende båter på Oslofjorden

I masteroppgaven sin utvikler Kjelsaas teknologi som en del av førerløse båter basert i Oslofjorden.

Foto: Sara Aarøen Lien

– I fremtidens byutvikling må vi se inn på smartere løsninger enn å bruke dagens allerede overbelastede veinett. Ved å utnytte Oslofjorden til transport vil vi frigjøre plass i trafikken og utnytte et stort ledig areal, sier masterstudent Magnus Kjelsaas ved OsloMet.
   I masteroppgaven sin utvikler Kjelsaas teknologi som en del av førerløse båter basert i Oslofjorden. Båtene skal styres ved hjelp av kunstig intelligens. De skal kunne automatisk både legge til kai, ta på og av passasjerer, kjøre en planlagt rute og unngå hindringer underveis. Prototypen som Kjelsaas jobbe med styres fra land, og på selve båten er det montert kamera og gps.
   Den første båten skal leveres av firmaet Hyke allerede mot slutten av 2022 som en del av en effektiv, miljøvennlig, stillegående og økonomisk bærekraftig mobilitetsløsning. Samtidig jobbes det med autonomi utvikling som gir løsning fra Hyke fleksibilitet og dynamikk som igjen øker fordelene ved bruk av løsningen i urbane strøk.
   – Båter som beskrevet vil gjøre Oslofjorden og mange andre byer med vannveier rundt verden mer tilgjengelig for publikum. I konseptet til Kjelsaas kunne man også gjort slike båter tilgjengelig for privatpersoner, som en vanntaxi. Dette vil være et godt alternativ til familier som ikke har råd til egen båt, og man vil heller ikke trenger å ta båtlappen. I tillegg er det miljøvennlig siden båtene er 100% elektriske, sier Kjelsaas.

Den 15. februar kl. 14.00 inviterer OsloMet til et signeringsevent på Oceanlab – havlaboratoriet, Filipstadveien 7 i Oslo hvor vi vil presentere forskningsprosjektet og bli introdusert til Hyke.

Kilde: NTB Kommunikasjon

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no