Meny
19.06.2014

Verdens største fly til Oslo Lufthavn

I dag landet den ukrainske luftkjempen, Antonov An-225, på Oslo Lufthavn.

Luftfartøyet på 600 tonn er verdens største fly. Det er hyret inn av Forsvarets logistikkorganisasjon for å frakte 150 tonn forsvarsmateriell hjem fra Afghanistan.
  – Dette flyet kommer med ti 20-fots containere og tre store kjøretøy. Kjøretøyene veier mellom 12 og 26 tonn og er rundt 10 meter lange, sier kaptein Jan Petter Archer fra Transport operativ seksjon i Forsvarets logistikkorganisasjon.
  At luftfartøyet er bygd for å frakte den russiske romfergen, sier litt om dimensjonene.
 
Det er en historisk og spennende dag for oss. Vi tar imot verdens største sivile fly med stor entusiasme, og vet blant annet at det er mange flyinteresserte, flyspottere og ansatte som har gledet seg til denne dagen, sier Nic. Nilsen.
  – I 2010 hadde vi A380 fra Lufthansa på besøk, og det er den største maskinen vi har hatt her inntil i dag. Så dette synes vi er spennende og veldig moro, fortsetter han.
  Containerne og kjøretøyene som kommer med flyet, klassifiseres som sensitivt materiell, og kan derfor ikke sendes med land eller båt. Tre personer fra det norske Forsvaret vil følge transporten fra Afghanistan til Norge for å passe på det sensitive materiellet under hele transporten.
  – Det er en kombinasjon mellom pris og payload som gjør at vi valgte akkurat dette flyet. Dette er den rimeligste løsningen som garanterer at vi får med all den planlagte lasten på ca. 150 tonn. Det andre alternativet var å leie inn to Antonov 124 lastefly som normalt er i stand til å ta med 90–100 tonn hver, men på grunn av høy temperatur i Afghanistan er det lite trolig at de kan ta med mer enn 125 tonn last samlet, forklarer Archer, og legger til at det alternativet hadde blitt noe dyrere.

Kilde: mynewsdesk.com

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no