Meny
09.03.2016

Veier brennende ved i tunge ovner

Contura kan måle hvor mye lettere veden i en flere hundre kilo tung peisovn blir i minuttet når den brenner, med en presisjon på fem gram. Men hvorfor er det viktig å vite dette? Conturas ingeniør i Markaryd, Johan Furborg, forklarer:

– Miljøkravene for peisovnsprodukter har blitt strengere, og produktene våre blir nøye vurdert. Derfor satser vi mye på å utvikle forbrenningsteknikken vår. Det er viktig å ligge i forkant her. Mettler Toledos presisjonsvekter er en viktig del av arbeidet vårt for å utvikle ovnenes energieffektivitet og miljøvennlighet.

Nøyaktige instrumenter kreves
I Markaryd i Småland ligger NIBES-fabrikken som produserer peisovnene som varmer tusenvis av hjem, ikke bare i Sverige, men i hele Europa. Contura har på kort tid blitt et av de største varemerkene for peisovner og skorsteiner.
   Produktene verdsettes for sin tidløse design, men fremfor alt for de miljøvennlige og energieffektive egenskapene. I Conturas produktutviklingslaboratorium i Markaryd jobber de med presise instrumenter inkludert Mettler Toledo, som gjør det mulig å oppnå kravene som både kunder og myndigheter stiller til peisovner.

Påkostet laboratorium
Den jevne veksten har gjort at bedriften kan bruke mye tid og ressurser på forskning og utvikling. En stor del av dette arbeidet pågår i Conturas nye laboratorium i Markaryd.
Det har blitt investert mye i laboratoriet, som måler hele 300 kvadratmeter. Der blir nye prototyper av peisovner og skorsteiner testet hele tiden. Opptil ti ovner kan fyres samtidig.
   – Jeg har nok den morsomste jobben her i Contura, sier Johan. – Ikke bare utvikler jeg nye prototyper, men jeg tester dem også.
   Ovnen med tilhørende skorstein (ca. 4 m) plasseres på en Mettler Toledo-vekt KC 600. Vekten tareres, og deretter kan det fyres opp. Vekten logges i løpet av hele fyringen. Slik finner du ut hvor lang tid det tar å brenne opp en bestemt mengde ved. Du kan si at vekten tar tiden. Vekten, energiverdien og fuktighetsinnholdet bidrar til å regne ut hvor mye energi som tilføres ved hver vedinnlegging. Dette er en forutsetning for senere utregning av den tilførte effekten og virkningsgraden.

Tunge ovner og lett ved
– Det er litt komisk å tenke på at vi trenger en stor stabil vekt når vi bare trenger å måle de 2–3 kiloene som veden veier, men siden ovnen kan veie flere hundre kilo, trenger vi en presisjonsvekt som tåler en slik vekt. Mettler Toledos vekt takler jobben utrolig bra.
Vektens totale kapasitet er 600 kg, og den er innstilt med en lesbarhet ned til 5 gram. Verdiene tikker jevnt nedover under fyringen. Johan Furborg er imponert over at vekten kan følge med på så tette skalatrinn.
   – Vekten er en forutsetning for at vi skal oppnå miljøkravene. Mettler Toledo er den dominerende leverandøren, og vi kan trygt stole på at vekten og displayene har høy kvalitet, sier Johan.  

Forberedt på ytterligere vekst
Det nye testlaboratoriet har kapasitet til ytterligere vekst for bedriften, og Johan tror at Conturas popularitet kommer til å øke enda mer i fremtiden.
   – Ettersom Contura leder markedet, har vi økonomiske ressurser til å satse på enorme instrumenter. Det gjør det vanskeligere for mindre konkurrenter å henge med, sier Johan Furborg.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no