Meny
07.03.2016

Unik hundeklinikk-container på vei til Kambodsja

– Dette er den første norske containeren som er laget til dette formålet, og den er også unik på verdensbasis, sier Lars Chr. Steen, markedsdirektør BNS Container.

Charlotte Søyland, Camilla Takvam og Lars Chr Steen med hunden KC i den nye hundeklinikken som nå er underveis til Kambodsja.

Han er ikke er uvant med å produsere spesialcontainere til ulike formål og er stolt og glad på bedriftens vegne for å ha fått være med og bidra i dette helt enestående og positive prosjektet.
   Nesodden-veterinæren Charlotte Søyland er landets blideste menneske akkurat nå. Drømmene hennes om et eget dyrehospital til Norsk Folkehjelps minehunder er nemlig blitt en realitet. Snart går ferden til Kambodsja, men aller først har det vært generalprøve og pressevisning her hjemme. Mottagelsen har vært overveldende, og ikke bare Charlotte, men også Norsk Folkehjelp og alle firmaene som har bidratt er fornøyde.
   – Ja, det har vært flott å være med på dette og se hva entusiasmen til Charlotte Søyland har ført til, sier Steen i containerselskapet BNS. – Sammen med våre 100 ansatte tok vi utfordringen og har ikke angret et sekund. Det har vært flott å kunne bidra på denne måten for både å kunne forlenge hundenes liv, og for å bistå til den livsviktige mineryddingen. Det er fryktelig at folk mister armer og bein på grunn av miner.

Fortsatt tre-fem millioner eksplosiver
Arbeidet til Norsk Folkehjelp bærer frukter, selv om det fortsatt er mellom tre og fem millioner eksplosiver igjen i bakken i Kambodsja. I 2015 ble 111 skadet, 18 ble drept og 23 mineeksplosjoner førte til amputasjon. Dette er en tredel mindre enn i 2014. Et hundeteam, bestående av to hunder, kan klarere opp til 800 kvadratmeter om dagen. Med det tempo som mineryddingen har i dag, er landet klarert innen 10–15 år. 

Forlenger livet med ett til to år
– Det tar to–tre år å lære opp en hund, og jeg tror at klinikken vil forlenge arbeidstiden til hundene med ett til to år, sier Charlotte Søyland. Klinikken sikrer både dyrevelferd og er god samfunnsøkonomi, fastslår Søyland, som er engasjert av Norsk Folkehjelp som veterinærkonsulent i Kambodsja.
   Den 16 kvadratmeter store containeren er isolert med klimaanlegg som holder temperaturen nede. Den er innredet med gassanestesi-apparat, operasjonsbord og et laboratorium. Containeren har i tillegg komplett operasjonsutstyr for å foreta bukinngrep på hund, samt utstyr for tannarbeid – fra tannrøntgen til boring. Sprøyter og kanyler er på plass sammen med alt av annet forbruksmateriell. Medisinsk utstyr er gitt av Jevnaker-firmaet Jan F. Andersen. VESO har bidratt med alle nødvendige medisiner, og store mengder med hundefôr blir også med på ferden til Kambodsja.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no