Meny
04.03.2015

Trikset som lar deg male på halve tiden

Proffene har for lengst innsett det. Og stadig flere hjemmefiksere sverger også til metoden; det går mye raskere å male med rull.

Uansett om malejobben skal utføres innendørs eller utendørs, går det raskere med rull og forlengerskaft, enn med bare pensel. Sett forresten penselen på skaft også, og gi den til en venn. Ved å være to som maler sammen, spares en masse tid, og samtidig som det er dobbelt så hyggelig.
   – Én går foran med rull, og én går bak med pensel på forlengerskaft. Hvis ikke veggen er høyere enn at man når opp med forlengerskaft hele veien, maler man en vegg på en times tid, sier Jostein Brekka i Jordan.

Ulike varianter
Forlengerskaft finnes i flere ulike modeller og av ulike materialer – både med teleskopfunksjon og i faste størrelser. De korteste er beregnet for innendørs bruk, er 70–120 mm lange og kan brukes også i trange rom og ganger. Fordelen er at rekkevidden til maleren øker betraktelig, og jobben blir mindre belastende.
   Ergonomisk utformede skaft har støtteflens og kule for enklere bruk i tak. Noen er laget i plast, andre i aluminium, men ekstra bra er de som er laget i karbon.
   – Det er viktig at et forlengerskaft er stabilt og stivt nok i både festet og selve skaftet. Det skal ikke fjære eller vri seg ved belastning, sier Jostein Brekka.
   Innfestingen for verktøy passer til både pensler og maleruller. Maleverktøy som ikke er av god kvalitet, kan bety at du bruker ekstra lang tid på jobben.
   – Gode verktøy tar opp mer maling. Malingen rekker da over en lengre strekning, med færre dypp i malingsspannet. En bra pensel eller rull sammenliknet med en billig variant sparer deg et par dagers arbeidstid i maling av en villa, forteller Gunnar Öhrn, produktsjef i Mäster.

Både og
Jostein Brekka mener påføring med rull og etterstryking med pensel er en god kombinasjon.
   – Jeg hevder bestemt at du maler huset på halve tiden med rull og forlengerskaft. Med kombinasjonen pensel og rull maler du fort og bra. Rull tar opp mer maling enn pensel, og påfører malingen i jevnere sjikt. Malingen strykes ikke med friksjon, men trykkes på bordet. Det går derfor mye raskere, forklarer han.
   – Uansett om du jobber alene eller er to som maler sammen, er det smart med to forlengerskaft. Et til penselen og et til rullen. Er du alene slipper å bytte mellom verktøyene for hver gang, sier Brekka.

Tekst: Chera Westman/ifi.no Foto: Jordan

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no