Meny
11.08.2016

Takstmenn på skolebenken

I dag kan hvem som helst kalle seg takstmann. Nå ønsker bransjen at det skal innføres krav om bachelor-utdanning for å kunne bruke tittelen.

Snart vil mye av boligsalget foregå på nettet, og eiendomsmeglerne får en mindre rolle. Valget av takstmann blir opp til boligselgerne selv.
   – I fremtiden kan takstmannen være den eneste fagpersonen en boligselger har kontakt med. Da blir det enda viktigere å vite at takstmannen har de nødvendige kvalifikasjonene, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst, organisasjonen for takstingeniører.
   Han mener det trengs en obligatorisk bachelor-utdanning for å sikre at alle takstmenn har den kompetansen som skal til. Det er i så fall Justisdepartementet som må fastsette økte kompetansekrav. NITO la forslaget sitt fram for departementet tirsdag 24. mai.
   – Det er altfor mange konflikter etter boligkjøp i Norge. Årsaken er ofte at kjøper har for høye forventninger til boligen og blir skuffet etter å ha flyttet inn. Godt kvalifiserte takstmenn kan bidra til å hindre konflikter ved at kjøper får et riktigere bilde av boligen på forhånd, sier Fuglesang.

Støtter forslaget
I dag finnes det om lag 1700 takstmenn i Norge. Hvis NITO Takst får det som de vil, må alle som skal bli takstmenn, ta en treårig utdanning. Erfarne takstmenn trenger bare å gjennomføre en eksamen for å beholde tittelen.
   Fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet mener det er positivt hvis forslaget om en formell utdanning får gjennomslag.
   – For at bolighandelen i Norge skal være så trygg som mulig, er vi avhengig av dyktige, kompetente takstmenn. Undersøkelser viser at forbrukerne har god tillit til takstbransjen, men vi ser dessverre i dag for store variasjoner i vurderingene, sier Bartholdsen.
   Han mener at det også bør opprettes en ordning med offentlig godkjenning av takstmenn, og at de som opptrer useriøst, bør miste godkjenningen. Takstmennene må være nøkkelen til en tryggere bolighandel for forbrukere, mener Forbrukerrådet, som roser takstbransjens påtrykk for å heve kompetansen.

Visning på nettet
– Snart vil digitale visualiseringsløsninger gjøre det mulig å sitte hjemme i stua istedenfor å farte rundt på mange visninger. Så kan man velge ut de boligene som man ønsker å se nærmere på, sier Espen Fuglesang.
   Også det formelle rundt boligsalgshandel vil kunne gjøres over nettet.
   – Vi ser for oss at folk vil lese både prospekter og tilstandsrapporter på nett, og når kjøper har bestemt seg, vil også budrunden foregå elektronisk. Oppgjøret vil banken ta seg av.

Kilde: Newswire

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no