Meny
18.03.2024

Svensk system måler emballasjens klimaavtrykk

Det nystartede svenske selskapet UnPacked Technologies har utviklet et system som måler, visualiserer og forbedrer emballasjeløsninger for å oppnå bedre klima- og kostnadseffektivitet. 

Hvor stort er klimaavtrykket til all din bedrifts produkt- og transportemballasje? Hvilke emballasjeløsninger har størst potensial for å spare karbondioksidutslipp og redusere kostnader? Hvordan møter vi resirkuleringskrav og sirkularitet for ulike emballasjematerialer i ulike markeder og i ulike land? Disse spørsmålene kan virke enkle, men er ofte kompliserte å undersøke. UnPacked Technologies har utviklet et ekspertsystem som med noen få klikk svarer på spørsmålene dine i sanntid slik at du kan ta informerte og smarte beslutninger.

Å eliminere unødvendig og ineffektiv emballasje blir stadig viktigere. Forbrukerne etterspør klimaeffektive emballasjeløsninger. Lover og regler for bærekraftige emballasjeløsninger må overholdes. Dette gjelder ikke minst EUs kommende forordning om emballasje og emballasjeavfall, som for eksempel øker kravene til gjenvinning av emballasje samt minimering av emballasjevolum og vekt. Dette skal kunne måles og rapporteres med jevne mellomrom. I tillegg bidrar smarte emballasjeløsninger til store miljø- og kostnadsbesparelser for bedrifter med pakkede produkter.

Dette er fordi forsyningskjeder inneholder mange aktiviteter, med mange aktører involvert, som må synkroniseres for å effektivt møte etterspørselen etter produkter. I disse komplekse kjedene er det én faktor – pakkesystemet – som påvirker alle deler av logistikkprosessen, som:

  • Riktig emballasjemateriale muliggjør sirkulære strømninger og lav miljøbelastning fra materialets produksjon.
  • Riktig emballasje muliggjør enkel lagring og effektiv transport.
  • Effektive emballasjeløsninger reduserer retur på grunn av produktskade.
  • Emballasje selger produktet og hjelper forbrukerne å bruke produktene riktig.

Betydningen av emballasje strekker seg dermed langt utover å legge produkter i en boks. Optimalisering av produkt- og transportemballasje øker effektiviteten i forsyningskjeden samtidig som emballasjeavfall og logistikkkostnader minimeres. Hvordan kan da produkteiere og andre bedrifter med innpakkede komponenter eller produkter systematisk optimalisere produkt- og transportemballasjen? Hvordan kan de eliminere unødvendige og ineffektive emballasjeløsninger og overholde rapporteringskravene?

Vitenskapelig basert

UnPacked Technologies er grunnlagt av Henrik Pålsson, professor, og Daniel Hellström, dosent, begge i emballasjelogistikk ved Lunds universitet, selskapet har utviklet et vitenskapelig basert ekspertsystem som måler, visualiserer og forbedrer alle en bedrifts emballasjeløsninger. Systemet tar hensyn til emballasjens totale klima og kostnadspåvirkning ved å summere hver emballasjes påvirkning fra 1) materialets livssyklus, 2) transporteffektivitet og 3) produktbeskyttelse (kasting på grunn av dårlig emballasje). I tillegg til en rekke ulike klimaindikatorer, fra CO2-vannforbruk og kostnader, støtter systemet mange andre emballasjespesifikke indikatorer, for eksempel andelen resirkulert, fossilbasert og plastbasert emballasje også.

Henrik Pålsson.

– Med noen få klikk kan emballasjedesignere, bærekraftsmedarbeidere eller forretningsutviklere zoome inn på den minste detalj for en individuell emballasjeløsning eller zoome ut for for eksempel å måle selskapets totale karbondioksidpåvirkning fra all emballasje over tid, sier Henrik Pålsson .

– De kan også undersøke klima- og kostnadseffekter av nye emballasjeløsninger eller simulere endringer i eksisterende sortiment. Hvor store CO2-besparelser gir det for eksempel å erstatte plast med et annet materiale for all emballasje på det svenske markedet? Hva koster dette?

Les hele artikkelen her:

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no