Meny
17.12.2015

«Stort skritt i moderne avl»

Avlsmiljøene på Ås og næringsaktører har tatt laksens referansegenom i bruk for å lage nye og mer effektive seleksjonsverktøy.

Referansegenomet ble ferdig bygd opp i 2014 og er et slags oppslagsverk for arvemassen til atlantisk laks. Referansegenomet er et verktøy som hjelper forskerne til å forstå sammenhengen mellom arvestoffets koder og laksens egenskaper.
   I et nylig avsluttet brukerstyrt forskningsrådsprosjekt har de tre næringsaktørene SalMar, SalmoBreed og Marine Harvest registrert data om lus, tilvekst og sykdommen PD (pankreassykdom) på sin fisk. Disse datene har Nofima brukt til å utvikle to seleksjonsverktøy, og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har utviklet programvare. Disse innovasjonene vil føre til betydelig mer treffsikker avl, og de vil gjøre det enklere og billigere med genomisk seleksjon.
   – I tradisjonell avl estimerer vi avlsverdien til stamfisken ut fra informasjon om søsknene deres. Med disse verktøyene kan vi i genomisk seleksjon måle avlsverdien på hver enkelt stamfisk, og det gjør at treffsikkerheten mer enn dobles, sier seniorforsker Anna Sonesson i Nofima.
   Mer treffsikker avl vil gjøre oppdrettslaks mer motstandsdyktig mot sykdommer og bedre egent til å takle ulike miljøforhold.

Kilde: Nofima

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no