Meny
06.11.2023

Solenergi og avansert kunstig intelligens i Fords «fremtidsfabrikk»

Ved den nye og toppmoderne Yeniköy-fabrikken i Tyrkia skal produksjonen av Ford Pros nyttekjøretøy - til hele Europa - økes ytterligere. Nå er fabrikken offisielt innviet.

Avansert solcelle-teknologi, ustrakt bruk av kunstig intelligens og samlebånd med redusert støynivå, er blant innovasjonene som nå tas i bruk. I alt skal det investeres 2 milliarder euro i Ford Otosans produksjonsfasiliteter i Kocaeli – inkludert Yeniköy. Dette er den største investeringen noensinne i privat sektor i Tyrkia.

Ford Otosan er et joint venture selskap mellom Ford og Koç Holding som ble etablerte for mer enn 60 år siden. Ved selskapets første fabrikk med flere etasjer med produksjonsfasiliteter skal Europas mest solgte varebil i 1-tonns segmentet, Transit Custom, og den nye Tourneo Custom – som er passasjervarianten, produseres.

Neste år starter også volumproduksjonen av helelektriske E-Transit Custom og E-Tourneo Custom. Dette vil bidra til at Ford Otosan oppnår karbonnøytralitet for alle sine fabrikker i Tyrkia i løpet av 2030.

– En av verdens mest effektive bilfabrikker

– Den toppmoderne Yeniköy-fabrikken hjelper allerede Ford Pro med å forbedre kvaliteten for kunden. Det er også en av verdens mest effektive bilfabrikker, og setter en ny standard for storskalaproduksjon av nyttekjøretøy med flere forskjellig typer drivlinje, sier general manager i Ford Pro, Ford Europe, Hans Schep, og legger til:

– Ford har vært Europas mest solgte nyttekjøretøymerke de siste 8 årene. Den lederrollen vil vi bruke til å forbedre eierskapsopplevelsen til våre kunder med nyskapende teknologier, og til å utvide vårt nyttekjøretøytilbud og strømlinjeforme utviklingen og produksjonen.

Yeniköy-fabikken skal sette en ny standard for bilproduksjon i Tyrkia, og leder an i den elektriske transformasjonen av industrien i denne delen av verden.

Solceller og kunstig intelligens reduserer energiforbruk og effektiviserer produksjonen

Det nyskapende anlegget er nå en av de meste effektive bilfabrikkene i hele verden. En del av fabrikkens årlige energiforbruk kommer fra innovative løsninger – som fotovoltaiske glassvegger som for første gang er tatt i bruk av tyrkisk bilindustri. Solcellepaneler på taket bidrar også til å redusere behovet for eksterne energikilder – hvor også alle disse er sertifiserte som fornybare. I tillegg bruker også Solar Wall-teknologi sollyset til å varme opp fabrikken. Dette reduserer bruken av naturgass.

Avanserte produksjonsløsninger brukes i hele produksjonsprosessen. Sanntidsdata og kunstig intelligens kombineres for å skape virtuelle produksjonssimuleringer. Dette øker produksjonseffektiviteten, og gjør det mulig å reagere raskt på svingninger i etterspørselen, tilgang på komponenter eller variasjoner i produksjonsprosessene.

Tettere samarbeid med flere etasjer

Ved å plassere sveise- og monteringsstasjonene i flere etasjer kan også de forskjellige teamene jobbe tettere sammen og øke effektiviteten i produksjonslinjen. Trådløse oppladbare verktøy har også erstattet trykkluftsutstyr i flere deler av produksjonslinjen. Dette gir et roligere og mer behagelig arbeidsmiljø.

Kapasiteten ved Yenikõy-fabrikken vil i 2025 årlig øke til 405 000 enheter for produksjonen av den nye generasjonen 1-tonns kjøretøy.

– Som en smart fabrikk for fremtiden, vil Yeniköy-fabrikken produsere effektivt, mer bærekraftig og bli mer fleksibel ved å ta i bruk avanserte teknologier for en helt tilkoblet og allsidig produksjon. Denne fabrikken representerer fremtiden for virksomheten vår, og vil hjelpe oss med å møte den voksende etterspørselen blant våre kunder etter banebrytende design og smarte nullutslippskjøretøy i årene som kommer, sier Güven Özyurt, general manager, Ford Otosan.

Nye Transit Custom kan allerede nå bestilles. Helelektriske E-Transit Custom og E-Tourneo Custom vil begynne å leveres ut til kunder fra sommeren 2024.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no