Meny
13.11.2019

Solceller som ikke trenger lys

Neutrino Energy Group jobber hardt for å tilby fremtidens løsning.

I motsetning til hva de fleste tror, kan fotovoltaiske celler generere energi selv om det er overskyet. Disse energiproduserende cellene drives ikke av varme; solcellepaneler drives av det synlige spekteret som genereres av solen, og disse solstrålene når frem selv om det er overskyet.

Fotovoltaisk energi er sesongavhengig

Solcellepaneler er imidlertid mye mer effektive om sommeren enn om vinteren. Det antas generelt sett at fotovoltaiske paneler er tre ganger mer effektive i sommermånedene enn under kalde, mørke vintre. Solcellepaneler på den nordlige halvkule oppnår topproduksjon kun mellom månedene mai og september. I vintermånedene må nemlig store, fotovoltaiske paneler rettes direkte mot solen for å generere en brukbar mengde strøm. De fleste husstander har ikke plass til å sette i drift slike paneler, og det er generelt sett ikke mulig å endre vinkelen på takmonterte solcellepaneler.

Energiteknologi som ikke fungerer i snø og mørke
Fotovoltaiske celler kan produsere energi om vinteren, men vanlig vintervær med snø kan fullstendig blokkere energiproduksjonen fra disse enhetene. Når det samler seg snø på solcellene, er de ikke lenger i stand til å oppnå kontakt med solstrålene. Dette gjør at solenergi praktisk talt er ubrukelig på steder der det er vanlig med mye snøfall om vinteren.
   Hvis et solcellepanel er orientert slik at snø kan gli av, vil det fotovoltaiske potensialet etter hvert komme tilbake. Hvis snø samler seg opp på overflaten av solcellene, vil imidlertid de fotovoltaiske cellene bare være nyttige når de kobles sammen med kostbar teknologi for energilagring.

Lagring av fotovoltaisk energi er en annen svakhet
Den eneste fornuftige metoden for å lagre fotovoltaisk energi for en husstand er for øyeblikket investering i batterisystemer på størrelse med et kjøleskap. Disse litium-ion- eller blysyrebatteriene tar mer plass enn det som er tilgjengelig i de fleste hus og firmalokaler, og installasjons- og materialkostnadene for disse batteriene kan være så høye som $ 12 000, eller rundt 108 000 kr. Hovedformålet med disse kostbare batterisystemene er å gi nok energi til en husholdning gjennom natten, frem til det fotovoltaiske anlegget begynner å fungere igjen om morgenen. Hvis også energien som leveres av disse batteriene er utilstrekkelig, blir det imidlertid nødvendig å ta strøm fra det konvensjonelle energinettet inntil det kan genereres tilstrekkelig fotovoltaisk kraft.

Nøytrinovoltaisk energi er løsningen
Selv om det for de fleste huseiere ikke er mulig å få nok solenergi til å dekke strømbehovet i hjemmet, er nøytrinovoltaisk teknologi en løsning som aldri slutter å fungere. I stedet for å utnytte det synlige lysspekteret, henter i stedet denne nøytrinovoltaiske teknologien elektrisk energi fra nøytrinoer. Dette er usynlige partikler som bombarderer jorden i omtrent like doser gjennom hele dagen. Nøytrinovoltaisk teknologi tar til og med i bruk den uutnyttede kraften i elektrosmog, som er den elektromagnetiske energien som produseres av menneskeskapte, elektroniske apparater. Denne revolusjonerende teknologien utviklet av Neutrino Energy Group høster en liten mengde kinetisk energi fra nøytrinoer når de går gjennom omgivelsene våre, og denne kinetiske energien blir deretter overført til elektrisitet.

Stabel- og skalerbare nøytrinovoltaiske moduler
Med administrerende direktør Thorsten Schubart ved roret, har Neutrino Energy Group utviklet et metamateriale sammensatt av lag med syltynt grafen og silikon. Når dette materialet festes til et metallisk underlag og blir truffet av nøytrinoer, vibrerer det. Ettersom både vertikale og horisontale vibrasjoner dannes samtidig, skapes det en resonans som deretter kan konverteres til elektrisk energi. Nøytrinovoltaisk teknologi drives helt uavhengig av årstider eller daglige variasjoner i været. Nøytrinoer slutter aldri å kollidere med jorden, noe som betyr at nøytrinovoltaiske celler til og med fungerer om natten. Nøytrinovoltaiske celler kan skaleres horisontalt på en overflate, for eksempel et tak eller en åsside, akkurat som fotovoltaisk teknologi. De to teknologiene skiller seg imidlertid i den vertikale skalerbarheten. Solceller fungerer kun når ingenting sperrer for solstrålene, noe som betyr at de ikke kan stables på hverandre. Nøytrinovoltaiske celler har imidlertid ikke denne designfeilen, noe som betyr at de kan stables så høyt man bare vil, og cellene nederst produserer akkurat like mye elektrisk kraft som de på toppen.

Fremtiden til nøytrinonenergi
Nøytrinovoltaisk energi fungerer til og med under jorden. De fleste strålingstyper stanses av jord og stein, men nøytrinoer går direkte gjennom jorden, og kun noen få materialer er kjent for å stanse bevegelsen til disse eteriske partiklene. Nøytrinovoltaiske celler er kompakte, og de kan plasseres hvor som helst på jordens overflate, eller under bakken. Denne teknologien forhindrer derfor også ødeleggelse av natur, forårsaket av solceller og vindparker. For øyeblikket har det vist seg at nøytrinovoltaisk teknologi fungerer i laboratoriet, og Schubart og teamet hans hos Neutrino Energy Group jobber intenst for å utvikle et forbrukerprodukt som kan være nyttig i en rekke bruksområder. Til å begynne med kan nøytrinovoltaisk energi brukes til å drive smarttelefoner, bærbare datamaskiner, pacemakere og andre små enheter. Over tid vil det være mulig å skalere opp denne energiteknologien til et nivå der den kan dekke elektriske behov til hvitevarer og andre elektriske enheter i en husholdning. I motsetning til fotovoltaisk teknologi, fungerer nøytrinoenergi selv etter at solen går ned. En verden med nøytrinodrevne lastebiler og industrielt utstyr er derfor ikke så langt unna som vi tror. Nøytrinoer har beveget seg gjennom det uendelige, mørke universet for å komme til oss her på jorden, og det er nå på tide at vi bruker disse spøkelsesaktige partiklene til å lyse opp menneskehetens fremtid.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no