Meny
10.05.2017

Snart går boligene i pluss

Ikke bare blir behovet for energi mindre i morgendagens hus. Passivhusene har allerede fått konkurranse av plusshusene. De produserer mer energi enn de bruker. Og løsningene er enkle.


– Ikke bare blir behovet for energi mindre i morgendagens hus. Passivhusene har allerede fått konkurranse av plusshusene. De produserer mer energi enn de bruker. Og løsningene er enkle, sier Rolf Bjarne Eriksen i LOS Energy.

 

Rolf Bjarne Eriksen er leder for salg og produktutvikling i LOS privat. Strømleverandøren er opptatt av å fortelle kundene hvordan de allerede i dag kan spare strøm.
   Lavenergihus er boliger som er bedre isolert mot varmetap enn dagens byggeforskrifter tilsier. Årlig totalt energibehov skal ligge på under 100 kilowattimer per kvadratmeter. Dagens gjennomsnitt er mye høyere, på rundt 170.

 

Passivhus er den nye standarden
Et passivhus har et veldig lavt energibehov sammenlignet med dagens bygg. – Det totale energibehovet til en bolig bygd etter passivhusstandard er ca. 25 prosent av energibehovet av en vanlig bolig. Det er definert en rekke krav for at et bygg skal kunne defineres som et passivhus, blant annet skal årlig oppvarmingsbehov ikke overstige 15 kilowattimer per kvadratmeter, sier Rolf Bjarne.
   I passivhus-konseptet legges det vekt på at løsningene skal gi god termisk komfort og god luftkvalitet. Alle installasjoner og bygningstekniske løsninger skal være robuste og brukervennlige. Erfaringer fra andre land viser at beboerne er meget fornøyde med kvaliteten på inneklimaet og komfort.

Plusshuset kommer
Et plusshus er en bygning eller bolig som er konstruert, designet og innrettet for at det totale energiregnskapet skal gå i pluss. Et plusshus skaper mer energi gjennom sin levetid enn det som ble brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og riving av bygget. Energibehovet til bygningen kan reduseres gjennom tiltak som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet, gode vinduer, varmegjenvinning, etc. I tillegg til energiminskende tiltak når bygningen brukes, legges det vekt på produksjon av egen energi ved hjelp av solfangere, jordvarme eller andre relativt enkle løsninger. Energien som fanges opp utgjør mer enn bygningen/boligen trenger til oppvarming, varmtvann, elektrisk utstyr og belysning totalt over året.
   – Foreløpig er nok plusshus noe for de virkelig miljøbevisste, men det vil definitivt være en del av fremtidens nybygg, mener Rolf Bjarne.

Kilde: mynewsdesk.com

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no