Meny
16.03.2022

Slik skal Norge lede an i utviklingen av ny teknologi

Lysteknologien i fotonikk kan blant annet brukes i utviklingen av selvkjørende biler, fornybar energi og bærekraftig matproduksjon.

Med det nye masterprogrammet i fotonikk ønsker NMBU å utdanne kandidater til fremtidens jobbmarked.
   Lys er en viktig komponent i teknologien rundt oss og brukes blant annet i bilsensorer, internett, dronekameraer og solceller. Denne teknologien bygger på fotonikk, fysikken til fotonene. EU anser fotonikk som en nøkkelteknologi, og mener at utviklingen av avanserte lyskilder og detektorer vil være avgjørende for Europa i fremtiden. 
   Det er stor etterspørsel etter kompetanse på området, og fra høsten tilbyr NMBU, som det første universitetet i Norge, en toårig master i fotonikk.
   – Bruksområdene for fotonikk er mange. I Norge er det flere sterke fotonikkmiljøer i industrien, som jobber blant annet med utvikling av sensorer for prosessmålinger, fornybar energi, robotikk og forsvar, sier Achim Kohler. Han er professor i fysikk på NMBU og initiativtaker bak det nye masterprogrammet.

Samarbeid med andre fagfelt og næringslivet
Masterprogrammet i fotonikk vil kreve tett samarbeid mellom flere fagfelt, som fysikk, datavitenskap, robotikk, prosess, biologi og geomatikk. Blant annet vil fotonikkstudentene samarbeide med robotikk for å utvikle menneskesentrert teknologi, for eksempel hjelpemidler som skal hjelpe eldre å bo hjemme lenger.
   For å sikre at fotonikkstudentene får relevant erfaring som arbeidslivet etterspør, har NMBU fått innspill fra næringslivsaktører og forskningsinstitusjoner med virksomhet innen fotonikk. 
   – Vi ønsker å utdanne kandidater for fremtidens jobbmarked. Ved å samarbeide med både industri og forskningsinstitusjoner kan vi tilby et tverrfaglig studieprogram som utdanner studenter som er attraktive for næringslivet, sier Kohler. 

Kilde: NTB Kommunikasjon

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no