Meny
16.11.2015

Slik avslører du muggsopp

Fukt og muggsopp gir dårlig inneklima i mange boliger. Nå kan du selv sjekke om alt er som det skal hjemme hos deg.

– Har du mistanke om at det muggvekst i huset, bør du finne ut om det stemmer. Sopp og mugg er helseskadelig hvis du puster det inn daglig. Verst er det for allergikere og små barn, sier seniorrådgiver Ingeborg Bjorvand Engh i rådgivningsselskapet Mycoteam.
   For å gjøre det enklere å avsløre fukt og mugg, har Mycoteam utviklet en test-tape som alle kan bruke for å sjekke inneklimaet.
   – Tapen festes på en flate der du vet det ligger støv, for eksempel på en dørkarm eller en hylle, og så sender du tapen til Mycoteam for analyse. Etter noen få dager får du svar på prøven, sier Bjorvand Engh.
   Testen bestilles på Mycoteams nettsider og koster 2500 kroner,
   – Prøvene gir sikkert svar på om det er muggsopp på eller nær prøvestedet, og den identifiserer ulike typer støvkilder, for eksempel om det er byggestøv, husstøv eller industristøv i rommet. Ved å analysere støvmengden, får vi et bilde av hvordan inneklimaet i boligen er over en lengre tidsperiode, sier hun.
   Prøven avdekker også om renholdet i boligen er godt nok.

Hva gjør du?
Mycoteam er mye rundt og sjekker inneklimaet på oppdrag av bedrifter og offentlige virksomheter. Med den nye tapen kan undersøkelsen gjøres raskere og rimeligere også for vanlige boligeiere.
   – Oppdages muggsopp i støvet som analyseres, gir vi tilbakemelding om hvilke typer sopp som er funnet, og hvor mye. Vi gir også råd og veiledning om hva som kan gjøres for å bli kvitt problemet, sier Bjorvand Engh.
   I prinsippet skal det ikke forekomme muggsoppvekst på overflater eller skjult i konstruksjoner i boliger og andre bygninger. Men i noen unntakstilfeller kan det forekomme noe mugg, typisk i en krypkjeller, uten at det trenger å ha noen innvirkning på resten av huset.
   – I slike tilfeller kan det være vanskelig å vite om muggdannelsen i kjelleren påvirker resten av inneklimaet. Man vet at soppsporer kan følge luftstrømmer gjennom hus og bygninger, men noen ganger er det helt minimalt. En enkel tape-prøve kan gi svar på om det er nødvendig med ytterligere tiltak eller om man kan leve som før, sier Bjorvand Engh.
   Prøven skal ikke tas fra overflater der det er synlig vekst av muggsopp, eller fra vinduskarmer eller andre kalde områder hvor det kan oppstå kondensering. Heller ikke fra arealer mindre enn 50 centimeter over gulvnivå. Da kan jord og liknende forstyrre prøven.

Vanlig problem
Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet, mener problemet med dårlig inneklima er mer vanlig enn folk tror.
   – Manglende bevissthet og kompetanse gjør at mange oppholder seg i hus og bygninger med dårlig inneklima uten å være klar over det. Det kan være flere kilder til at luften vi puster inn ikke er frisk og ren, sier Gustavsen.
   Den vanligste årsaken til et dårlig inneklima er feil ved varmeanlegget og ventilasjonsanlegget som kan påvirke luft og temperatur. Men fuktighet og råteskader, som fører til muggsoppdannelse, er også et problem.
Astmatikere og allergikere er de som først merker at det er noe galt.
   – En astmatiker eller allergiker vil raskt reagere dersom luften er dårlig. Dette bør man ta på alvor. Et godt inneklima er viktig for alle som oppholder seg i rommet.    Dårlig inneklima kan i verste fall gi helseplager og forverre situasjonen for de som er mest utsatt, sier han.
   Astma- og Allergiforbundet er positive til at det er kommet en test som raskt kan gi svar på problemer med inneklima.
– Testen vil gi boligeiere og virksomhetsledere en god mulighet til å bekrefte eller avkrefte om det er grunn til bekymring. Dessuten blir det enklere å finne årsaken til problemet og dermed gjøre noe med det, sier fagsjef Kai Gustavsen i Astma- og Allergiforbundet.

Kilde: Newswire

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no