Meny
21.10.2021

Sko deg for høsten og vinteren

September og oktober har vært regnfulle måneder med mye løvfall og glatte veier. Nå kommer kulda og etter hvert snøen.

– Kjører du med dårlige sommerdekk bør du skifte til piggfrie vinterhjul, sier daglig leder Glenn Westbryhn i Lillestrøm Dekk og Felg.

– Vi har hatt et værmessig vakuum med mye regn, vannplaning på veiene og kollisjoner. Kjører du med dårlige sommerdekk bør du skifte til piggfrie vinterhjul, sier daglig leder Glenn Westbryhn i Lillestrøm Dekk og Felg.
   – Klarvær om dagen fører ofte til kuldegrader om natta slik at overflatevann i svinger og skyggesider fryser til is. Er du dårlig skodd kan det få dramatiske følger, sier Westbryhn, som har følgende råd til de som er i tenkeboksen med å skifte til vinterdekk.
   – Har du gode sommerdekk er de klart best på regnfulle dager slik at du unngår vannplaning. Kjører du på dårlige sommerdekk med kun 1-2 mm mønsterdybde bør du skifte til piggfrie vinterdekk, påpeker Westbryhn.

Føre var
– Å kjøre over fjelloverganger eller høydedrag like før snøen kommer krever godt skodde dekk på bilen. Hvert år reiser flere familier i høstferien på hytta. Når de skal reise hjem kan de bli overrasket med 10-15 cm med nysnø som gjør at mange blir stående værfast, sier Westbryhn, som mener det er bedre å være føre var for å unngå slike hendelser.

Bør få nye krav til dekkomlegging for personbiler

Når det gjelder lastebiler, er de pålagt dekkskift fra 1. november til 1. april med spesielle regler (merkinger) for driv og forhjul må de ha 3PMSF. Når det gjelder henger og slepeakslinger er kravene at de skal ha merket M+S og minimum 5mm på alle dekk. – Personlig mener jeg vi bør innføre de samme kravene for personbiler med enten pigg eller piggfritt og at de på gitte datoer må ha dekk som er godkjente for vinterbruk. Det vil øke sikkerheten å få ned ulykkesstatistikken som følge av for dårlig skodde kjøretøy. For mange år siden innførte vi krav om bruk av sikkerhetsbelter og forbud mot å snakke i mobiltelefoner under kjøring. Vi burde innføre tilsvarende krav for pigg eller piggfrie vinterdekk fra 1. november til 1. april for både person- og varebiler, sier Westbryhn.

Prisøkning
Pågangen på Dekk og Felg har så langt i 2021 vært bra. – Vi er et seriøst og godkjent dekk- og felgverksted med dyktige medarbeidere. Vi får gode tilbakemeldinger fra både store kunder og innkjøpere, sier Westbryhn. – Som følge av koronapandemien har flere av de store dekk- og felgfabrikkene vært nedstengte, noe som har skapt store leveranseforsinkelser. Konsekvensen er at det blir vanskelig å få tak i dekk og felg og at prisene kommer til å øke. Sommerdekk, som vi skal selge et til våren, må allerede nå bestilles for å sikre markedsetterspørselen for person- og lastebiler og anleggsmaskiner, sier Westbryhn til slutt.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no