Meny
11.06.2014

Skal hindre at folk går seg vill

Antall leteaksjoner etter savnede personer er mer enn doblet på ti år. En ny norsk mobilapp skal hjelpe folk å finne veien hjem, og den trenger ikke mobildekning for å fungere.

Skal hindre at folk går seg vill

Antall leteaksjoner etter savnede personer er mer enn doblet på ti år. En ny norsk mobilapp skal hjelpe folk å finne veien hjem, og den trenger ikke mobildekning for å fungere.

– Tallet på leteaksjoner har økt kraftig de siste årene. I mange tilfeller dreier det seg om demente, syke eller folk som ikke ønsker å bli funnet, men en god del har rett og slett gått seg vill, sier organisasjonssekretær Hege Iversen i Norske Redningshunder.
  Tidlig på 2000-tallet var det årlig i overkant av 500 leteaksjoner etter savnede personer på land i Norge. I 2013 var antallet økt til 1251, viser statistikk fra hovedredningssentralene.
 
Noe av forklaringen på økningen er trolig at terskelen for å melde personer savnet er senket. Men også folks adferd har endret seg.
  – Det er blitt en trend å utforske naturen og teste egne grenser. Vi har anledning og god råd. Det er positivt, men har nok også ført til flere redningsaksjoner, sier Ole Gladsø, leder for landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps. 

App viser vei
En ny norsk app skal hjelpe turgåere med å finne veien hjem fra skogen.
  – Jeg har selv gått meg vill to ganger. Det var en fortvilet følelse, rett og slett fælt, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund, som står bak appen Rett Hjem.
  En pil på mobilskjermen viser hvilken retning du skal gå for å finne tilbake til der hvor turen startet.
  – Vi opplever at mange unngår å bevege seg utenfor oppmerkede stier og veier, fordi de er redde for å gå seg bort. Vi ønsker å få folk ut i naturen, og appen er et hverdagshjelpemiddel som alltid viser deg veien tilbake dit du kom fra, sier Farstad.
  Ved turstart setter du startpunktet ved å trykke på en stor startknapp på mobilskjermen. Startpunktet kan være bilen, hytta, teltet eller hjemme. Når du skal finne veien tilbake, følger du bare den røde pilen. Programmet forteller også hvor langt det er igjen til målet.
  – Appen er ment for dem som ikke har vanlig GPS, og som føler seg ukomfortable med å bruke kart og kompass, sier Farstad. 

Trenger ikke dekning
I motsetning til mange andre tur-apper er Rett Hjem ikke avhengig av mobildekning for å fungere. Appen bruker mobilens innebygde GPS-mottaker og kompass for å finne posisjonen.
  – Så vidt jeg vet, finnes det ikke andre mobilapper som gjør akkurat dette uten dekning, sier fagredaktør Kurt Lekanger i Norges største mobilnettsted, Amobil.no.
  Han tror det kan finnes et marked for Rett Hjem blant turgåerne som ikke ønsker å bruke kart.
  – Det går selvsagt an å kjøpe en vanlig GPS eller å laste ned turkart til mobilen før man forlater dekningsområdet. Men for dem som ikke vil gjøre det, kan Rett Hjem være et alternativ, sier Lekanger. 

Ikke stol blindt på mobilen
Røde Kors Hjelpekorps er den største frivillige redningsaktøren i Norge. De ønsker Rett Hjem-appen velkommen som et supplement til kart og kompass i turutrustningen.
  – Dette er positivt og en del av den teknologiske utviklingen. Vi ser ikke bort fra at appen kan forhindre noen leteaksjoner, sier Ole Gladsø i Røde Kors Hjelpekorps.
  Likevel advarer han på det sterkeste mot å stole blindt på teknologien.
  – Vi oppfordrer alle turgåere til alltid å ta med kart og kompass og å lære seg å bruke dem. Bruk mobilen som et supplement. Husk at den kan gå tom for batteri, sier Gladsø. 

Kan brukes over alt
Rett Hjem-appen fungerer på iPhone og Android-mobiler, og kan lastes ned ved å skrive søkeordet ”NJFF” i Google Play eller i App Store. Den kan brukes over hele verden, og snart får man den også på engelsk, fransk og tysk.
  – Vi drømmer om at den kan slå an over hele verden, men hovedmålsettingen er å ta bort frykten ved å gå ut i naturen. Og kanskje kan den få utenlandske turister til å komme seg ut og se mer av den flotte norske naturen, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Her kan du laste ned Rett Hjem:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=no.tibeapp.njff.compass2

iPhone: https://itunes.apple.com/no/app/njff-rett-hjem/id852186095

Kilde: Newswire

 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no