Meny
06.05.2016

SelectaDNA sprayer kriminelle blå

SelectaDNA lanseres som en effektiv ran- og innbruddsspray.

Kriminelle blir merket med syntetisk DNA og vil «lyse blått» når Politiet lyser på dem med UV-lys. Når alarmen går ved et ran eller innbrudd, blir tyven sprayet med DNA-væske som blir sittende i hud, hår og klær i 4–6 uker.
   – Løsningen er spesielt egnet for sikring av gullsmeder, urmakere, optikere, bensinstasjoner, storkiosker og andre som oppbevarer verdigjenstander eller kontanter mot innbrudd og ran, forteller Frode Mathiassen, salgsdirektør i Safe4 Security Group.
   – Etter de siste ukers gullsmedran har vi fått flere henvendelser fra gullsmedbransjen som ønsker å installere SelectaDNA ransspray i sine butikker. Sprayen kan kobles til innbruddsalarmen, og gjør at ranere vil bli dusjet med en usynlig og ufarlig DNA-væske når de forsøker å forlate ransstedet. Væsken inneholder flytende DNA med en unik ID og knytter dermed den kriminelle til åstedet. Tall fra utlandet viser at kriminelle velger bort forretninger som er skiltet med at de har installert ranssprayen, uttaler Mathiassen.

Felles initiativ
Safe4 Security Group AS, som er importøren av produktet i Norge, har i halvannet år samarbeidet tett med Politiet, finansnæringen og forsikringsselskaper. Høsten 2015 var oppstarten til et felles initiativ der Politiet kjører et pilotprosjekt for å måle effekten av syntetisk DNA-merking av verdigjenstander i privatmarkedet.
   Safe4 Security Group og dets partnerapparat slipper nå det første av flere bedriftsløsninger ut på markedet, ran- og innbruddssprayen, som vil etterfølges av produkter spesielt egnet for byggebransjen og industrien.

Reduserer vinningskriminalitet
Metoden med DNA-merking av kriminelle er velprøvd, og SelectaDNA er et suksessprodukt i de 48 landene der syntetisk DNA-merking er tatt i bruk for å forbygge innbrudd og tyveri og for å identifisere tyvegods og returnere gjenstander til juridisk eier.
Politiet i våre naboland (Sverige og Danmark) melder om inntil 85 prosent reduksjon i vinningskriminalitet der metoden er tatt i bruk. Ved å merke forretninger med sikkerhetsoblater og skilt som forteller at den har SelectaDNA ransspray installert, har dette hatt en svært preventiv virkning mot vinningskriminalitet.
    Har Politiet en mistenkt, vil personen kunne belyses med UV-lys. Skulle den mistenkte ha blitt sprayet med SelectaDNA, kan Politiet ved hjelp av en DNA-analyse og et internasjonalt register finne butikkeier av den unike DNA-ID’en. Dermed kan den kriminelle knyttes til åstedet, noe som forenkler Politiets bevisførsel vesentlig. Politiet er de eneste som har mulighet til å gjøre søk i det internasjonale SelectaDNA-registeret.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no