Meny
27.04.2021

Satser på fritidsleiligheter med smart teknologi

Loft Eiendom bygger 24 fritidsleiligheter ved Oppdal skisenter i Trøndelag. Nå satser selskapet på smart teknologi fra energistyringsselskapet Eaton.


Daglig leder i Loft Eiendom, Bjørnar Klein Reinertsen, sa opp jobben for ett og et halvt år siden for å satse på eiendomsutvikling. Nå bygger han 24 fritidsleiligheter i Oppdal i Trøndelag.
   Prosjektet gjennomføres i to byggetrinn, der de første 12 leilighetene ble ferdigstilt høsten 2020, og byggingen av de resterende 12 leilighetene er i gang.
   Leilighetene inngår i seks bygg med fire leiligheter i hver enhet, og måler mellom 75 og 112 kvadratmeter. Ni av leilighetene er allerede solgt.
   – Leilighetene legger til rette for et enkelt liv på fjellet og salget har gått veldig bra. Det er svært motiverende da dette er vårt første store prosjekt, sier Reinertsen.
   I 2020 økte salget av fjellhytter med hele 34 prosent, ifølge SSB. Totalt ble det omsatt 15 800 hytter på det åpne markedet i 2020. Det er rekord.

Smarthus-klare leiligheter
Reinertsen mener at stadig flere ønsker å ha det enkelt i hus og hytter, og at teknologi kan være nøkkelen. Derfor vil Loft Eiendom inkludere trådløs smarthusteknologi i alle fremtidige prosjekter: – Vi bygger fremtidsrettede fritidsleiligheter, og inkluderer derfor trådløs smarthusteknologi fra Eaton som en del av den faste installasjonen i alle prosjekter fremover. Det innebærer at lys og varme styres trådløst, og at kjøper enkelt kan oppgradere med flere funksjoner om ønskelig. Veien til en fullverdig teknologi-leilighet der alt kan styres ved hjelp av mobil, nettbrett eller tale er derfor kort, sier Reinertsen.
   Han peker blant annet på funksjoner som hjemme-borte bryter og intelligent styring av varme.
   – En hjemme-borte bryter kan plasseres ved inngangsdøren og brukes når man kommer hjem eller forlater leiligheten. Bryteren kontrollerer lys og temperatur i leiligheten, slik at man slipper å gå bort til hver enkelt lys- og varmekilde, sier Reinertsen og fortsetter: – I tillegg er det nyttig å tidsstyre oppvarmingen fordi man sparer både energi og kostnader. Mange setter pris på å komme frem til en ferdig oppvarmet leilighet.
   Romoppvarming og varmtvann utgjør store deler av nordmenns energiforbruk i hjemmet, ifølge beregninger fra SINTEF.
   – I så måte er intelligent varmestyring et viktig klimatiltak. Før fikk man jo støtte fra Enova for å installere dette i boliger, opplyser Jon Helsingeng som leder energistyringsselskapet Eaton i Norden.

Kutter kabler – fremtiden er trådløs
Helsingeng forklarer at den trådløse teknologien bidrar til en smidigere byggeprosess.
   – Brytere kommer ferdig programmert, og festes enkelt på veggen med dobbeltsidig teip. Det innebærer at man slipper å borre hull i vegger og tak for å legge kabler. Noe som resulterer i en smidigere byggeprosess med mindre avfall. Samtidig øker komforten og fleksibiliteten til sluttkunden, sier Helsingeng, og utdyper: – Det er enkelt å legge til nye trådløse brytere, eller flytte på brytere som allerede er satt opp, og man kan legge til nye smarte funksjoner.
   Han forklarer at stadig flere utbyggere tar i bruk den trådløse installasjonsmetoden.
   – Dette er fremtiden innen elektroinstallasjoner, og hva jeg vil kalle en «no-brainer» fordi kostnadene er på omtrent samme nivå som en tradisjonell kablet installasjon når man iberegner at håndverkere sparer tid. Kvaliteten og opplevelsen derimot, den er en helt annen, sier Helsingeng.
   Han syntes det er spennende å se at stadig flere fritidsboliger leveres med trådløs styring for lys og varme: – Trådløse smarthusløsninger har gått fra å være noe for de mest velstående til å bli allemannseie. Det er en konsekvens av at både kostnadene har falt og forventningene til teknologi i nybygg har økt. Dette vil vi se mer av i årene fremover, sier Helsingeng.
  Lederen for Loft Eiendom ser frem til å realisere leilighetsprosjektet på Oppdal.
   – Vi håper å være ferdig med alle leilighetene i starten av 2022. Det er utrolig artig å få være med på å skape og forme fremtidens fritidsboliger, avslutter Reinertsen.


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no