
Restprodukter fra lakrisproduksjon gir antimikrobielle emballasjer
En italiensk oppstartsbedrift fra Sardinia hevder å omdefinere konseptet bærekraftig emballasje. Selskapet Alkelux, som ble grunnlagt i 2024, har utviklet en enkel, men innovativ løsning: å transformere lakrisavfall til et naturlig antimikrobielt bioadditiv for bruk i matemballasje.

Resultatet er en aktiv, funksjonell emballasje som kan forlenge holdbarheten til ferske råvarer, som jordbær og blåbær, uten behov for kunstige konserveringsmidler eller syntetiske kjemikalier, ifølge selskapet.
Additivet som Alkelux har utviklet er naturlig, metallfritt, vannløselig og fullt kompatibelt med eksisterende industrielle produksjonslinjer. Det kan integreres i plastfilmer eller komposterbare materialer og gir antimikrobiell beskyttelse som bremser bakterievekst og bidrar til å bevare innholdet.
Lakrisens medisinske egenskaper har vært kjent siden antikken, men forskere ved Universitetet i Sassari oppdaget at når det transformeres til et nanomateriale, kan det også forlenge holdbarheten til mat takket være dets antimikrobielle effekt. Matteo Poddighe, som frem til i fjor var doktorgradsstudent i kjemivitenskap og teknologi ved universitetet, er nå administrerende direktør (og grunnlegger) av oppstartsbedriften.
– Det hele startet mellom 2021 og 2022 da jeg studerte nanomaterialer for å bekjempe covid i forskjellige miljøer, forklarer Poddighe.
– Derfra kom ideen om et tilsetningsstoff for materialer som kunne utrydde et bredt spekter av patogener – faktisk virus, bakterier og mugg. Det spesielle med Alkelux er dens fotoaktivitet: når den utsettes for sollys eller kunstig lys, forbedres den antimikrobielle effekten, noe som gir enda mer effektiv beskyttelse, sier Poddighe.
Å bruke utvalgte molekyler til å bygge komplekse nanomaterialer med spesifikke egenskaper er nå vanlig, men utfordringen ligger i å velge riktige råvarer og en passende produksjonsprosess for å forbedre det ønskede resultatet.
Innledende tester har vist lovende resultater: holdbarheten til frukt pakket med denne løsningen er forlenget med minst én uke sammenlignet med konvensjonell emballasje. Dette gir konkrete fordeler langs hele forsyningskjeden, fra produsenter til forhandlere, og bidrar til betydelig reduksjon i matsvinn, ifølge selskapet.