Meny
14.02.2025

Rekord-partikkel oppdaget i Middelhavet: – Den høyeste energien som noen gang er målt

Nøytrinoet hadde 30 ganger mer energi enn noe vi har sett tidligere. – Dette er ganske spektakulært, sier norsk fysiker.

Rekord-partikkelen ble oppdaget av slike kuler med svært lysfølsomme kameraer. Kulene henger i lange rader, spredt ut over et område med stille, klart vann, 3.000 meter under havoverflata i Middelhavet. (Foto: KM3NeT)

– Dette nøytrinoet hadde den høyeste energien som noen gang er målt. Det er kult i seg selv, sier Are Raklev, professor i fysikk ved Universitetet i Oslo.

Partikkelen, som traff jorda den 13. februar 2023, hadde en energi på 220 petaelektronvolt – eller 220 millioner milliarder elektronvolt. Den høyeste energien målt i noen elementærpartikkel.

Men verdien av oppdagelsen kan vise seg å bli langt større enn en rekord.

– Nøytrinoer gir oss informasjon som ikke kan nå oss på noen annen måte. De kan fortelle oss om voldsomme prosesser som skjer ekstremt langt unna.

Hvilken betydning akkurat denne partikkelen får, avhenger imidlertid hva som skjer de neste årene, ifølge professoren. 

En forsker jobber med elektronikk inne i en gjennomsiktig halvkule på et bord. Inni halvkula sitter mange kamera med linsene utover mot glasset.
En forsker jobber med en liten bit av utstyret som nå har oppdaget den mest energirike partikkelen vi noen gang har registrert.

Spøkelsespartikler

Det er egentlig en bragd i seg selv å finne et nøytrino. Disse partiklene er nemlig nesten umulig å oppdage.

Ikke fordi det er få av dem. Tvert imot. Disse bitte små elementærpartiklene finnes overalt rundt oss, hele tiden.

Men de lar seg knapt påvirke av noen ting.

Nøytrinoene har ingen ladning og nesten ingen masse. De suser stort sett tvers igjennom alt de møter, som deg, jordkloden og sola. Denne egenskapen er bakgrunnen for at nøytrinoet ofte kalles for spøkelsespartikkelen.

Men dette spøkelset blir altså likevel av og til fanget på kamera. 

For en sjelden gang krasjer et nøytrino rett inn i kjernen på et atom. Da dannes det andre partikler som spruter ut fra krasjstedet. Og disse partiklene lager igjen et spor av lysglimt som følsomme sensorer kan fange opp.

Hva betyr høy energi?

220 millioner milliarder elektronvolt er en ekstremt høy energi for et enkelt nøytrino. 

Men sammenlignet med ting vi er vant med i vår makroskopiske verden, er dette omlag den energien som trengs for å løfte et eple ti centimeter. 

Kilde: Are Raklev

Teleskop på havbunnen

Det er akkurat dette som har skjedd i et helt nytt nøytrinoteleskop, på bunnen av Middelhavet.

KM3NeTs ARCA-detektor befinner seg i det klare, urørlige vannet tre tusen meter under badegjester og cabincruisere utenfor Sicilia. Forskerne fra The KM3NeT Collaboration bruker nettopp dette stille, mørke vannet som en del av instrumentet.

Forskerne har senket ned kjeder av svært følsomme lysdetektorer, fordelt utover et område i dypet. Når et av de sjeldne nøytrinokrasjene produserer små lysglimt i bekmørket, vil detektorene fange dem opp.

Og når det lyser opp på den måten, er det garantert på grunn av nøytrinoer. De er de eneste partiklene som kan trenge så dypt ned uten å bli stoppet av stoff på veien.

Forskere bruker det samme prinsippet i IceCube-teleskopet på Sørpolen, men med kilometertykk is i stedet for vann.

Les hele artikkelen her:

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no