Meny
08.06.2015

Regner ut hvorfor du er syk

På et blunk kan nettsiden fortelle deg hva som kan være grunnen til at nesen renner og magen verker. Søkemotoren matcher symptomene med sykdommer der du bor.

Foreløpig er det Helse Nord som prøver ut et system for å overvåke sykdommer. Men snart kan det være tilgjengelig i de fleste av helseregionene i landet.
   Ideen er at helsepersonell, myndigheter og gjerne også folk flest skal få daglig og automatisk informasjon om hvilke sykdommer som går i et geografisk område. Systemet kan varsle smittsomme sykdommer langt raskere enn det nasjonale overvåkningssystemet som overvåker forekomst av influensa.
   – Det kan ta lang tid å oppdage et utbrudd av smittsomme sykdommer. Det er giardiautbruddet i Bergen i 2004 et eksempel på, sier forsklningsleder Johan Gustav Bellika ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST).
   Tusenvis av innbyggere ble eksponert for Giardia-parasitten gjennom drikkevannet og ble syke, men laboratoriet testet ikke for akkurat denne parasitten. Det tok derfor lang tid før helsemyndighetene fant frem til smittekilden.

Svar med det samme
På nettsiden erdusyk.no kan alle plotte inn symptomene sine og la en søkemotor koble dem med sykdommer i nabolaget. På kort tid får du vite hva som kan være årsaken til at nesen renner eller magen verker.
   – Forekomst av smittsomme sykdommer varierer med tid og sted. Det er derfor viktig å ha raskt tilgjengelig og oppdatert informasjon fra befolkningen. Informasjonen som hentes inn, publiseres derfor hver dag på internett og helsenettet, mens de som ønsker det, kan motta en ukentlig e-post med kommunal og fylkesvis oversikt, sier Bellika. 
   Dataene som samles inn, brukes til å forutsi fremtidige tilfeller av smittsomme sykdommer ved hjelp av bestemte datakoder, såkalte algoritmer. Algoritmene å forutse antall personer som blir smittet og hvordan spredningsforløpet kommer til å bli både kronologisk og geografisk. Innenfor systemet sammenlignes algoritmene for å finne ut hvilken som er best til å forutse antall smittede.
   De innsamlede dataene kan også brukes til å oppdage utbrudd av sykdommer automatisk. Denne tjenesten er basert på en algoritme som Tromsø Telemedicine Laboratory (TTL) har utviklet.

Kilde: forskning.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no