Meny
11.05.2016

Puss opp hagen selv

Med gode arbeidsbeskrivelser kan man fint utføre små byggearbeider i hagen på egenhånd. SINTEF Byggforsk viser deg hvordan.

De fleste kan klare å bygge en pergola med skjermvegg på egenhånd. Foto: Gullik Gulliksen AS

Boka Lag hageanlegg er en veileder til deg som ønsker å gjøre mer ut av uterommet. Med bilder, tegninger og trinn-for-trinn-beskrivelser viser den hvordan du lager små støttemurer, trapper, gangveier, plasser og stier, hagedammer, skjermvegger, pergola og espalier.

Spar penger – gjør det selv
– De fleste tiltakene i boka kan folk gjennomføre på egenhånd, men for oppføring av støttemurer med tunge steinmaterialer, større grave- og støpearbeider kan det være aktuelt med profesjonell hjelp med egnet utstyr, sier Jan Krohn, fagredaktør og seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk.
   Med litt motivasjon, tid og tålmodighet kan de fleste anlegge en dam eller bygge en skjermvegg på egenhånd. Dette er arbeid man ellers gjerne må betale dyrt for å få utført. 

Bygg en lun uteplass
En pergola kombinert med skjermvegg kan bli en trivelig, lun uteplass som beskytter mot vind og innsyn, og utnytter solvarmen. Skjermvegg på minst en av sidene av pergolaen gir konstruksjonen en god avstivning. SINTEF Byggforsk har oppskriften på hvordan man kan bygge solide, funksjonelle skjermvegger som oppfyller kravene i plan- og bygningsloven og byggteknisk forskrift (TEK10).
   En pergola be¬står som regel av en åpen trekonstruksjon av søyler og åpne takbjelker/sperrer, hvor klatreplanter kan vokse og gi skjerming mot innsyn og sol. Et åpent sperretak kan også fungere som skjerming mot direkte solinnstrå¬ling ved å filtrere solstrålene, særlig om det benyttes flere lag med kryssende sperrer.
   Dersom det legges tak over pergolaen, må konstruksjonen tåle snølast. Tett vekst med klatreplanter oppå pergolaen kan føre til at snø blir liggende på pergolaen vinterstid.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no