Meny
04.02.2019

Prosjekt "Fremtidens klasserom"

Hvordan kan AI og ny teknologi redusere lærernes administrative oppgaver i klasserommet? I et pilotprosjekt er det testet ut automatisk elevregistrering gjennom tagger, mobilapper og ansiktsgjenkjenning. Reaksjonene har vært positive, både fra elever og lærere.

Prosjektet er gjennomført av det nordiske programvare- og tjenesteselskapet Tieto i samarbeid med Anderstorp videregående skole i Skellefteå i Sverige.

Automatisk registrering
Lærerne ved Anderstorp videregående i Skellefteå bruker hvert år 17 280 timer, tilsvarende 10 heltidsstillinger, på å registrere elevene i timene. Registreringen er del av svensk lovgivning, som sier at skolene må avlevere daglige rapporter om elevenes oppmøte.
   – Automatisk registrering gjør at elevene ikke lenger behøver bekymre seg for at læreren kan glemme å notere deres tilstedeværelse, og at læreren kan starte timen med en gang – uten å bli forstyrret av elever som kommer for sent. Vi ønsket å finne måter hvor vi kunne forbedre skolens drift ved å løse disse utfordringene, sa Tommy Lindmark, IT-strategist for Skellefteå kommune.
   I samarbeid med Tieto bestemte administrasjonen ved Anderstorp videregående at skolen skulle delta i et pilotprosjekt der de undersøkte muligheten til å benytte automatisk registrering. En klasse ble valgt som testgruppe, og i løpet av åtte uker ble eksperimentet "Fremtidens klasserom" gjennomført.

Visuell tilbakemelding
Det første steget var å utføre feltstudier, undersøkelser og intervjuer. Det ble da testet ut plasttagger, apper for elevenes mobiltelefoner og ansiktsgjenkjenning. Kameraer og sensorer ble plassert ved inngangen til klasserommet. Ansiktsgjenkjenning er basert på teknikk fra maskinlæring. I dette tilfellet opprettes individuelle punkter som skaper et unikt mønster for hvert ansikt. Dette mønsteret gjenkjennes så av systemet som en personlig "kode."
Elevene og foreldrene ga samtykke til prosjektet, som hadde mål om bedre brukeropplevelser. Tieto, i tett samarbeid med skolen, var grundige med å ivareta sikkerheten og samsvar med personvernlovningen (GDPR). Prøven viste blant annet hvor viktig det var for elevene at de mottok en form for visuell tilbakemelding på vellykket registrering. I dette tilfellet sørget vi for tilbakemeldingen gjennom en lampe som lyste opp da de passerte.
   – Det å vite når og hvordan studentene ble "registrert" viste seg å være veldig viktig for følelsen av trygghet i prosjektet. Vi prøvde også å sette kameraet i en liten figur elevene kunne samhandle med, og også dette var vellykket, sa Fredrika Ling, leder for design innen helse, velvære og utdanning hos Tieto.

Evaluering
Skolen skal nå evaluere om de ønsker å fortsette med automatisk elevregistrering som en fast løsning.
   – Det har vært et spennende prosjekt. Vi har jobbet sammen med skolen og elevene for å undersøke hvordan vi kan bruke teknologien vår til å gjøre hverdagen mer effektiv. Vi i Tieto er glade for å kunne bidra med ekspertisen og teknologien som kreves for å bringe samfunnet til det neste digitale skrittet, også innen utdanningssektoren, fortsatte Fredrika Ling.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no