Meny
10.01.2020

Penere rådhus i Kristiansand

Falset teglstein gir et penere tak med lengre levetid for kommunens signalbygg.

Det har lenge vært et ønske om å forbedre inneklimaet i Kristiansand rådhus, som er over 100 år gammelt. Behovet for ny ventilasjon ble utredet allerede for noen år siden.
   – Det gamle Rådhuset har vernestatus og et interiør som vi ikke får lov til å endre uten at byantikvaren har gitt samtykke. Og for å få inn nytt ventilasjonsanlegg, måtte hele taket åpnes, innleder Torstein Koveland, byggforvalter i Kristiansand Eiendom.
   I den forbindelse ble det valgt å legge om hele taket på nytt. Takbyttet kom ikke uten overraskelser i bygget, som ble reist i 1864 og rehabilitert i 1984:
   – Vi la raskt merke til at takløsningene fra 1984 ikke var så gode da vi undersøkte taket. Taket pustet dårlig og det var flere lekkasjer. Den gamle undertaksløsningen har også gjort at taksteinen var krakelert i emaljen. Derfor valgte vi å bytte hele taket, fra innerst til ytterst, sier Koveland.

Totalløsning som krav
Kristiansand rådhus har en stor takflate mot torvet i byen. Torvet brukes i mange sammenhenger, og det var derfor viktig at taket ser pent ut og står i stil med resten av byggene i området. Samtidig var et sentralt krav til byggmesteren at totalløsningen til taket hører sammen og har en lang levetid.
   – Tankegangen vår er å velge løsninger som varer i flere år. Denne tankegangen får vi bare mer og mer gehør for, og det er en tankegang vi er stolte av, sier Koveland, som understreker at kommunen gjennomfører LCC-analyse (livssykluskostnad) for alle byggeprosjekter i kommunen.

– En anerkjennelse
Høsten 2019 har det lokale firmaet Byggmester Dovland byttet undertak, sløyfer, lekter og takstein. Nye vinduer i bygget kommer til våren, slik at et godt inneklima sikres inne og god estetikk sikres ute på byggets fasade.
   – Rådhuset er et signalbygg for byen med mye historie. Å få lov til å jobbe på et slikt bygg er en stor anerkjennelse for kompetansen vår, sier prosjektleder Kenneth Jakobsen.
   I samråd med byantikvaren ble falset teglstein fra BMI (tidligere Zanda, Monier, Icopal) valgt som takets kronjuvel. For at bygget skal pryde byens torv og sørge for et godt inneklima for de ansatte i rådhuset i flere tiår, kreves det derimot langt mer enn solid takstein: 
– Vi har valgt tilhørende undertak og en komplett takløsning fra BMI, slik at vi er trygge på at produktene komplementerer hverandre og kan stå i mange år. Kvalitetsprodukter gir både oss som fagfolk og kundene våre trygghet, sier Jakobsen.
   – Lite gjør oss mer stolt enn når våre løsninger gir rådhuset et tak som varer i mange tiår, med en garanti på 30 år, sier Andreas Fritzsønn, administrerende direktør i BMI.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no