Meny
05.05.2015

Passer på hytta di når den er alene

Hytter og fritidseiendommer er ofte utsatt for innbruddsraid. For å sikre seg mot slike hendelser har entreprenør Fred Fiskebeck i Kirkenes installert alarmsystem fra DEFA Services på sin hytte i Neiden.

Hytteområdet i Neiden har til tider vært utsatt for innbrudd. – I 1998 ble jeg selv frastjålet både innbo og løsøre. Det var en uhyggelig opplevelse, sier Fiskebeck. I tillegg til å anskaffe alarmsystemet fikk han også varmestyring med på kjøpet.
   – Det hindrer frostskader i et av Norges mest værutsatte områder der temperaturen vinterstid kan krype ned mot 40 kuldegrader. – Dersom noen tar seg inn på hytta sender alarmsystemet omgående både sms og mail slik at jeg kan aksjonere. Systemet gjør også at jeg har full kontroll med innetemperaturen selv ved ekstreme temperatursvingninger. Alarmsystemet har vært vel anvendte penger. Det fungerer meget stabilt uten feil og falske alarmer, fortsetter Fiskebeck.

Naturskjønt område
Hytta på 110 kvm ligger ca 3 mil fra den russiske grensen i et naturskjønt område avskjermet fra tettbebyggelsen. I helger og ferier tilbringer familien Fiskebeck mye tid der for å komme bort fra en stressende hverdag. Et steinkast fra eiendommen flyter Neiden-elva, en av Norges beste lakseelver. – Her stortrives vi, understreker han.

Preventiv effekt
Alarmsystemet styres av en kontrollenhet som er plassert i sikringsskapet. Montasjen er utført av autorisert installatører. – Det er bevegelsessensorer i alle rom, magnetkontakter til hoveddører og trådløse røykvarslere levert av DEFA Services, sier Fiskebeck. – Han forteller at de som mottar alarmmelding på App, sms og mail, er beskrevet i hans side på hyttami.no. 
   Jeg har alliert meg med en fastboende som har nøkkel til hytta og kan kontrollere den dersom alarmen går, sier Fiskebeck.
   Han mener alarmsystemet og kameraet har en preventiv effekt for eventuelle inntrengere. ¬– Hytta er alarmmerket og fremstår som et lite fristende objekt.

Styring via mobilen
Nylig lanserte DEFA en applikasjon, DEFA Link, som gjør det mulig å fjernstyre varme og temperatur på hytta fra smarttelefon eller annen håndholdt enhet, sier Fiskebeck. Og det sendes også varsling til mobilen hvis noe er galt på hytta, for eksempel strømbrudd eller innbrudd.

God oppfølging
Fiskebeck forteller at oppfølgingen fra DEFA Services er meget bra. – Hver måned får jeg en statusrapport etter kontrollmåling av alle soner samt systemsjekk av kontrollenheten, sier han. – Viser det seg at det er feil i systemet, får jeg omgående beskjed om dette.  Ellers kan jeg når som helst foreta systemsjekken selv.

Reduserer faren for innbrudd
Informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige sier at selskapets hyttekunder får 6 prosent rabatt når det er installert alarm med oppkobling mot sms eller tilknyttet vaktsentral. – Min oppfordring er at hytteeiere installerer slikt utstyr for å redusere faren for innbrudd.
   På spørsmål om Fiskebeck har fått redusert forsikringspremie ved installasjon av alarm på hytta, svarer han: – Det er noe jeg akter å ta opp med mitt forsikringsselskap. Personlig mener jeg en slik installasjon øker sikkerheten mot innbrudd og bør gi rabatt.
 
Enkelt brukergrensesnitt
Fiskebeck vurderte flere forskjellige alarmsystemer før valget falt på DEFA Services. – hyttami.no er en brukervennlig nettside der vi kan utføre forhåndsprogrammeringer av alarm og temperaturstyring, sier han. – Systemet har et enkelt og intuitivt brukergrensesnitt. Bestemmer vi oss for å dra på hytta, går jeg inn på hyttami.no og stiller inn, slik at alarmen slås av før ankomst. For å oppnå komforttemperatur velger jeg samme prosedyre og slår på varmen i alle soner til et bestemt klokkeslett. Når vi ankommer, er innetemperaturen 20 grader uansett utemperatur. Jeg kan også bruke mobiltelefonen for og deaktivere/aktivere alarm/varmestyring.

Varmestyring av hytta
Hyttami.no leveres enten som gjør-det-selv-pakke eller montert av installatør.
   – Jeg valgte installatørpakken der kontrollenheten er montert i sikringsskapet og styrer tre varmekurser. Det er montert temperaturfølere i syv soner inne i hytta i tillegg til utvendige følere. Baderommene har varmestyring med trådløs forbindelse til kontrollenheten, sier Fiskebeck. – Uten varmestyring måtte jeg ha noen til og sjekke hytta jevnlig eller reise dit selv for og inspisere. Det hadde blitt en ekstremt kostbar løsning, mener Fiskebeck. – Hyttami.no sparer meg for mye oppfølging og bekymring. Det medfører at installasjonen er nedbetalt på meget kort tid.

Ekstremkulde
– Fordelen med alarm er at jeg straks får beskjed dersom det er inntrengere på hytta, sier Fiskebeck. – Men, påpeker han, når jeg samtidig kan gardere meg mot temperaturfall i hytta, vannlekkasje og bli varslet hvis det brenner, har jeg fått maksimal uttelling. Å komme til en oppvarmet hytte er uvurderlig når utetemperaturen kryper ned mot 40 kuldegrader. Før avreise klikker jeg meg inn på hyttami.no og får nøyaktig informasjon om ute og innetemperaturen. Dersom innetemperaturen faller under et visst nivå, får jeg omgående beskjed om dette, avslutter han.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no