Meny
09.10.2020

Økt import av eldre grombiler

POPULÆRT FRITAK: Mange benytter seg av reglene som har utvidet aldersspennet for avgiftsfri bruktimport av biler. (Foto: Colourbox)

Bruktimporten av biler i aldersspennet mellom 20 og 29 år omfattet om lag 1450 kjøretøyer fra juli 2019 til juni 2020, ifølge statistikk fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). De foregående 12 månedene var antallet bare 130.
   Økningen antas å være en følge av at aldersgrensen for avgiftsfri import ble senket i fjor sommer, slik at den nå gjelder biler som er mer enn 20 år gamle, mot tidligere 30.
   – En stor del av landets bilentusiaster drømmer om en gjev modell av eldre årgang. Senket aldersgrense for import som veteranbil med null avgift har gjort dette målet oppnåelig for langt flere, sier Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL).
   Foreningen organiserer frittstående verksteder, kjeder og delegrossister, som nå forbereder seg på økt etterspørsel fra eiere av eldre biler.
   – Når garantier og serviceavtaler for lengst er utløpt, blir det desto viktigere med godt vedlikehold til gunstig pris. Noen verksteder har dessuten spesialisert seg på å kunne ta imot entusiastbiler, sier Hansen.

Mange med bil som hobby
Den samlede importen av veteranbiler ble doblet de første 12 månedene etter regelendringen, og omfatter drøyt 2200 kjøretøyer. Andelen som var eldre enn 30 år gamle ble samtidig betydelig redusert.
   – Det er tydelig at mange har tatt godt imot denne endringen. Den markante veksten i antall nyere veteraner viser at bil som hobby er viktig for mange mennesker over hele landet, sier Øyvind Solberg Thorsen, direktør i OFV.
   Fortsatt er de fleste bruktimporterte personbilene i Norge under 20 år, men veteranandelen har gjort et kraftig byks oppover.
  – Det blir spennende å se om denne tendensen holder seg også det neste året, sier han.

Slipper årelang venting
Endringen i aldersgrensen for avgiftsfri import er et resultat av lettelser i bilavgiftene som Fremskrittspartiet tok initiativ til i regjering. FrPs tidligere samferdselsminister, Ketil Solvik-Olsen, var en drivkraft for å få endringen igjennom.
   – Det er veldig gøy å se at mange benytter seg av utvidelsen. Nå kan flere ta seg råd til å skaffe seg drømmebilen uten å måtte betale skyhøye bilavgifter. Dette er jo tross alt hovedsakelig hobbybiler, som mange bruker mer tid til å polere enn å kjøre, sier Solvik-Olsen.
   At gruppen veterankjøretøyer gjennomgående blir noe yngre, gjør dem også tryggere og mer driftssikre, mener han.
   – Bilhobbyen kan leve litt bedre etter endringen som kom i fjor. Samtidig håper jeg det også fremover vil være politisk forståelse for betydningen av at folk flest kan få råd til å la bilgleden blomstre. Da kan ikke avgiftene på verken kjøp, bruk eller parkering få løpe løpsk.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no