Meny
14.09.2022

Nytt om brannbeskyttet utvendig trekledning i Byggforskserien

SINTEF har i samarbeid med Treteknisk utarbeidet en ny anvisning om brannbeskyttet utvendig trekledning. Anvisningen skal gi råd til den som velger brannbeskyttet trekledning.

Gunstige miljøegenskaper har styrket interessen for bruk av tre og i løpet av de siste årene har anvendelsen av tre i større byggeprosjekter økt.

Når man bruker trekledning i fasader i store byggeprosjekter er det ofte behov for å bruke brannbeskyttet trekledning for å oppfylle krav til brannsikkerhet. Behandling med brannbeskyttende midler kan forbedre brannegenskapene til trekledning opp til B-s1,d0, som er den høyeste klassen for brennbare produkter.

Anvisningen 542.643 Brannhemmende utvendig trekledning beskriver brannbeskyttelse med brannhemmende midler som påføres ved trykkimpregnering eller overflatebehandling. I tillegg beskriver anvisningen hensyn man må ta ved valg av brannhemmende kledning.

– Når man velger brannbeskyttet trekledning er det viktig å tenke på vedlikeholdsbehovet. Der man ønsker lite vedlikehold eller der det er vanskelig å utføre vedlikehold, for eksempel på høye bygninger, bør man velge brannbeskyttet kledning uten overflatebehandling, sier faglig leder i Byggforskserien, Gunhild Ella Reistad i SINTEF.

Det er blant annet viktig at bestandigheten til kledningens brannhemmende egenskaper er dokumentert, og den som velger brannhemmende trekledning bør etterspørre slik dokumentasjon.

– Man bør velge brannbeskyttet trekledning som har klassifisering DRF Class EXT i henhold til NS-EN 16755. DRF Class EXT betyr at materialers egenskaper ved brannpåvirking er bestandige ved utendørs bruk, forklarer seniorforsker Ulrich Hundhausen i Treteknisk.

Les mer om hvilke hensyn som bør tas ved valg av brannhemmende utvendig trekledning i Byggforskserien.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no