Meny
03.08.2021

Ny norsk festeløsning stopper forsøpling fra avfallsbeholdere

Etter flere års testing lanseres nå LidSafe, en norsk oppfinnelse som hindrer at avfall kommer på avveie.


Festeanordningen som "låser" lokket på avfallsbeholdere er utviklet av selskapet Arkos i tett samarbeid med Karmøy kommune.
   Nedblåste avfallsbeholdere og spredt avfall er noe som lenge har irritert karmøyværing og daglig leder i Arkos AS, Kjell Harald Aartun. Siden 2011 har han og kollegene i selskapet jobbet med å løse utfordringen, som er velkjent for alle nordmenn med bolig nær kysten eller fjellet.
   – Først utviklet vi et avfallsstativ i stål som fullsikret beholderne i stående posisjon. Når stativet var ferdig kontaktet vi Karmøy kommune, men de ønsket seg en rimeligere og enklere måte å sikre at innholdet i avfallsbeholderne ikke endte opp i naturen, sier Aartun.
   – Vi tok utfordringen på strak arm, og etter et par år med utvikling og testing slipper vi nå LidSafe på markedet, forteller Kjell Harald Aartun.

Mer enn bare en strikk

LidSafe er utviklet for å tåle norske værforhold, men også for å være enkel i bruk, forteller daglig leder i Arkos.
   – Festeanordningen består blant annet av en solid strikk og en festekrok som holder lokket på avfallsbeholderen lukket selv om den skulle velte. Flere avfallsselskaper har testet festeanordningen siden starten av prosjektet, og vi har justert og byttet materialer underveis, sier Aartun.
   – Nå bruker vi blant annet en type kalesjestrikk som tåler store påkjenninger fra fukt, frost og sollys. Selve festet er av samme plastmateriale som moderne støtfangere, og vi har inkludert viktige detaljer som for eksempel en refleks, noe som gjør LidSafe synlig også i mørket, forteller Aartun.

Erstatter potteplanter og stein
De fleste har opplevd at dyr går i beholderne etter mat, og på steder der vinden tar tak i avfallsbeholderen har folk lenge vært tvunget til å være kreative. Både tau, potteplanter, stein og murstein er brukt for å holde avfallsbeholderen «låst», men dette skaper bare problemer for renovatørene, sier Aartun.
   – I en travel hverdag har ikke renovatørene tid til å fjerne stein og annet fra avfallsbeholderne. En festeanordning må være rask å betjene for alle, og ikke henge seg fast i avfallsbilen. Med denne løsningen sparer renovatørene både tid og penger, forteller Kjell Harald Aartun, som har ambisjoner om å få festeløsningen ut i flere kommuner i Norge.

Gjennomgår store endringer
Renovasjonen i Karmøy kommune gjennomgår for tiden en betydelig moderniseringsprosess, blant annet med innkjøp av nye avfallsbiler og en helt ny kildesorteringsløsning med 75 000 nye avfallsbeholdere. Alle beholdere blir nå digitalisert med RFID-brikker, en løsning som registrerer når beholderne blir tømt av kommunen.
   Torbjørn Heggheim er Virksomhetsleder renovasjon i Karmøy kommune. Han ser frem til å få den nye festeløsningen montert i hele regionen.
   – Vi ønsket oss en løsning som ville forhindre forsøpling av naturen, og som samtidig var enkel å betjene både for renovatører og innbyggere. Et tett samarbeid med Arkos og nøye testing hos våre renovatører har nå gitt oss de praktiske funksjonene vi har ønsket oss, sier Heggheim.
   – Vi har fått over 200 tilbakemeldinger fra innbyggere på Karmøy om at løsningen fungerer godt. Nå ser vi frem til å få LidSafe montert på alle restavfallsbeholderne i kommunen, avslutter Torbjørn Heggheim i Karmøy kommune.

For mer informasjon, vennligst kontakt daglig leder i Arkos AS, Kjell Harald Aartun, på tlf. 988 52 439 eller kjell@arkos.no.

Om Arkos AS
Arkos er et Karmøybasert selskap opprettet i 2011 som utvikler egne produkter for ulike bransjer. Utover LidSafe og Stativet utvikler selskapet industrielle maskiner for foredling av krabbe, samt krabbebestikk. Arkos har fire ansatte. For mer informasjon, se https://avfallssikring.no


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no