Meny
04.05.2021

Ny fiskepumpeteknologi gir bedre fiskevelferd og lønnsomhet

SafeStream har gjennom tester vist seg å redusere skade og dødelighet, noe som både gir betydelig bedre fiskevelferd og økt lønnsomhet.


En fisk vil i løpet av sitt liv bli flyttet gjentatte ganger, og hver gang er det fare for skade, død og stress. SafeStream skal bidra til bedre bærekraft ved å redusere antall døde og skadet fisk.

Riktig utstyr gir bedre lønnsomhet
En viktig forutsetning for god lønnsomhet handler også om å velge riktig utstyr. Det ligger store verdier i levende fisk som skal flyttes. SafeStream er designet for å flytte store mengder levende fisk, og pumpen har stor kapasitet og en løftehøyde på opptil 10 meter. Pumpen kan monteres både på land, på flåte og om bord på ulike fartøy.

Fremtidens fiskepumpe
Bak SafeStream står Mjøs Metallvarefabrikk AS på Osterøy. Selskapet har mer enn 150 års historie innen utvikling og fremstilling av mekaniske komponenter og produkter til kjente, internasjonale merkevarer, blant annet Jets. Mjøs Metallvarefabrikk AS har en svært avansert maskinpark og har høy kompetanse innen pumpeteknologi.
   Siden 2016 har Mjøs Metallvarefabrikk AS hatt som mål å utvikle et nytt pumpeprinsipp for bedret fiskevelferd og redusert produksjonssvinn. Med på reisen har de hatt flere sterke samarbeidspartnere. Etter innledende undersøkelser og forprosjekter, ble det etablert et hovedprosjekt med støtte fra Innovasjon Norge. Prosjektet har resultert i SafeStream, og er nå klart for markedet.
   – Vi har arbeidet med utvikling av den nye fiskepumpeteknologien i flere år. Etter en lang rekke tester, både i samarbeid med Havforskningsinstituttet og oppdrettsselskaper, er vi nå endelig klar til å lansere SafeStream, sier daglig leder Bjørn Øvsthus i Mjøs Metallvarefabrikk AS. Siden kravene til egen produksjonsprosess fra myndigheter og sluttkunder øker, er Øvsthus ikke i tvil om hva fremtidens fiskepumper må ha et større fokus på.

Fiskevelferd i sentrum
– Fiskevelferd må stå i sentrum, og SafeStream er allerede klar for de viktige oppgavene som venter, understreker han. Vi vil tilby våre kunder en lønnsom investering og bidra til mer bærekraftig produksjon og forvaltning av havets matressurser. Vi har også gjennom produktutviklingsfasen lagt stor vekt på bærekraft for selve produktet, gjennom en robust fiskepumpe med lang levetid, og materialvalg som gjenspeiler gjenbruk og gjenvinning.
   Markedsansvarlig Eimund Øvsthus ser fram til å starte markedsarbeidet og komme i gang med å kontakte aktuelle kunder. Ambisjonene er store. 
   – Vi vil i første omgang fokusere på Vestland og Møre og Romsdal, og vil etter hvert bygge ut et salgsapparat som dekker hele kysten, sier han.
   - Vi i Eide Fjordbruk AS har testet SafeStream fiskepumpe og har allerede gått til innkjøp av den første pumpen til eget bruk. Vi ser på dette produktet som en viktig brikke i arbeidet med å skape et samlet godt oppvekstmiljø for våre fisker.


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no