Meny
01.12.2021

Norske varmevekslere blir til nye råstoffer

Opp mot 100 prosent av metallene i gamle varmevekslere kan gjenvinnes i et nytt samarbeid mellom Alfa Laval og Stena Recycling.

Bedrifter i Norge for første gang noensinne mulighet til å oppgradere varmeveksleren sin til en mer energieffektiv utgave og samtidig få refusjon for den gamle, som deretter resirkuleres. Det er en win-win for både kunder, samfunn og miljø, sier Peter Borgnaes, Division Manager hos Alfa Laval Nordic i Oslo.
   Norske bedrifter får nå en unik mulighet til både å redusere energiforbruket og bidra til økt gjenvinning gjennom et nytt samarbeid mellom Alfa Laval og Stena Recycling.
   Med en helt ny forretningsmodell er det nå mulig for norske bedrifter å oppgradere til nye og mer energieffektive varmevekslere og samtidig få refusjon for sin gamle varmeveksler, som i etterkant sendes til gjenvinning. Opp mot 100 prosent av metallene en varmeveksler er laget av, som rustfritt stål, kobber eller karbonstål, kan smeltes ned og resirkuleres som ingredienser i nye råstoffer.
   – Med refusjon for gamle varmevekslere gir vi våre kunder et åpenbart insentiv til å oppgradere til nye og mer energieffektive varmevekslere, slik at deres energiforbruk reduseres betraktelig. Den eksakte besparelsen avhenger av mange faktorer, men i ett eksempel beregnet vi at utskifting av en 20-års varmeveksler kan føre til totale årlige energibesparelser på opptil 83 000 kWh, sier Peter Borgnaes, Division Manager i Alfa Laval Nordic i Oslo og fortsetter:
   – Med en oppgradering av varmevekslere gjennom vårt samarbeid kan bedrifter også dokumentere forbedringene i eget CO2-regnskap. Det er derfor en win-win for både kunder, samfunn og miljø.
   Varmevekslere brukes til produksjon av kaldt og varmt vann og til kjøling og oppvarming og brukes av et hav av industribedrifter, blant annet innen energisektoren, i produksjon av mat og farmasøytiske produkter, i prosessindustrien og innen fjernvarme. De er produsert av ulike metaller, som nå kan få nytt liv og inngå som råstoff i andre produkter.
   – Når vi mottar den returnerte varmeveksleren fra kunden, starter vi prosessen med å gjenvinne metaller og gjeninnføre dem i råstoffkjeden, og bidrar dermed til redusert etterspørsel etter nye råmaterialer. Ved å samarbeide på denne måten kan vi bidra til å skape en virkelig effektiv sirkulær tilnærming til hele bransjen, sier Max Trandem, administrerende direktør i Stena Recycling Norge.
   Gjenvinningen av varmevekslere startet i Sverige i juni under initiativet Re-Made to matter og rulles nå ut i resten av Norden med Norge som et av de neste landene.
   – Vi er veldig stolte over å kunne presentere dette viktige steget mot økt sirkularitet innen oppvarming og kjøling, som samtidig er et stort steg på hele bransjens vei mot å redusere klimaavtrykket. Det støtter også Alfa Lavals egen målsetning om å bli CO2-nøytral i 2030, sier Peter Borgnaes.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no