Meny
27.02.2015

Norsk vannprosjekt kan redde verden

Et innovasjonsprosjekt med utspring i det lille tettstedet Hareid kan bidra til å redusere verdens vannforbruk kraftig. Nå mottar prosjektet 380 000 kroner i støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP).

Mens vi har rikelig med ferskvann i Norge, lever 20 prosent av jordens befolkning i områder med periodisk eller varig vannmangel. Det norske selskapet Jets Vacuum har sammen med designere fra Eggs Design igangsatt et ambisiøst innovasjonsprosjekt. Målet er å redusere globalt vannforbruk og øke gjenbruk av vann og kloakk.
   – Dette prosjektet er et veldig godt eksempel på at det går an å kombinere bærekraft og forretningsutvikling. Her skal produsent og designer sammen med brukere drive innovasjonsprosessen fremover. Det blir svært spennende å se hva dette vil ha å si for fremtidens bærekraftige vannkonsepter, sier Anita C. Drabløs, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter.
   I år deles det ut 7 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) til i alt 18 prosjekter. Alle prosjektene har til felles at de skal samarbeide med designere i sine innovasjonsprosjekter. DIP drives av Norsk design- og arkitektursenter, som ligger under Nærings- og fiskeridepartementet.
 
Sløsing på toalettet
Jets Vacuum så dagens lys i 1986 og har siden den gang etablert seg som verdens største leverandør av vakuumbaserte sanitærløsninger til skip. Hareid-selskapet leverer også toaletter og andre produkter til blant annet hyttemarkedet og omsatte i fjor for 340 millioner kroner.
   – Bærekraftige vannkonsepter er noe vi har holdt på med i alle år. For å holde et vanlig avløpsrør rent for kloakk trenger du i snitt sju liter vann hver gang du trekker i snora. Våre vakuumtoaletter bruker om lag 0,7 liter vann, altså bare 10 prosent av vannmengden. Det er fordi de i stedet bruker luft, sier Tor Rønnestad, som leder forsknings- og utviklingsarbeidet i Jets Vacuum.
 
Finne folks vannbehov
Nå ønsker den norske produsenten å ta bærekraftsatsingen opp på et nytt nivå. Dette sammenfaller med at selskapet også øker satsingen på land, spesifikt opp mot såkalte grønne bygninger.
   – Målet vårt med dette prosjektet er å finne ut hva alle brukere og interessenter trenger og ønsker. Allerede i dag kan vi levere vannstyringssystemer som gjør grønne bygg betydelig grønnere, men hva mer kan vi gjøre? Hvilke behov har arkitekter, eiere og sluttbrukere av forretningsbygg ulike steder i verden, knyttet opp mot vann og avløp? Det vil vi finne ut av, sier Rønnestad.
   Eggs Design er hentet inn som samarbeidspartner på prosjektet. – Vi har jobbet med Eggs Design i mange år. De er et stort byrå som behersker mange fagområder, noe som er viktig i et prosjekt som dette. De skal hjelpe oss med å stille de rette spørsmålene til brukerne av grønne bygninger samt tolke og anvende svarene videre i innovasjonsprosjektet. Gjennom å bruke designere får vi en innsikt vi ellers ikke ville fått. Dette er svært viktig for oss, siden konklusjonene fra dette prosjektet vil danne grunnlag for de forretningsvalgene vi tar fremover, sier Rønnestad.
   Anita C. Drabløs forteller at DIP er et helt unikt program i Europa. Hun fremholder at ved å bruke designmetodikk i idéfasen kan det utløses store gevinster både i offentlig og privat sektor, uten at det krever gigantiske investeringer eller dyre reformer.

Kilde: Pressenytt

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no