Meny
19.04.2018

Naturhuset hvor drømmer gror

Etter at Anna Tykesson fra Sverige hadde bodd i et dårlig isolert hus fra 1800-tallet, bestemte hun seg for å oppfylle en drøm: Hun fant et sted hun elsket, og bygde selv et økologisk og energibesparende «naturhus» med Cradle-to-Cradle-sertifiserte løsninger fra Ytong.

Sør i Sverige, i byen Öslöv, har Anna Tykessons hjem fått kallenavnet ”Glasshuset”. Ikke helt feil, selv om konstruksjonen – takk og lov – inkluderer et trygt og solid indre hus med vegger fra Ytong, produsent av uorganisk byggematerialer bestående av kalk, sand og vann.
   - Jeg pleier å si at jeg bor i et pantry, sier Anna og slår ut hånden mot en imponerende grønnsaksjungel.

Jevn temperatur året rundt
Det var da Anna var melkebonde på 90-tallet at drømmen om et mer «åpent» hus startet.
   - Etter å ha forlatt kuene i en mørk og overfylt fjøs, bestemte vi oss for å starte med frittgående drift under et transparent tak. Det var der tanken om å jobbe utendørs, men samtidig innenfor, startet.
   Å velge byggematerialer fra Ytong har både løftet og forenklet det bærekraftige byggeprosjektet på flere måter. Anna slipper nå å høre lyden av mus som springer rundt i veggene, og hun kan dessuten nyte en behagelig temperatur innendørs året rundt. Arkitekten bak «Naturhuset», Jonas Nordengren, forklarer:
   - Temperaturendringene inne i et veksthus er veldig varierende, og jo høyere du kommer opp desto større er de. Ettersom Ytong har gode varmeakkumulerende egenskaper sikrer man en jevn og behagelig temperatur både sommer og vinter. 

Tomatdyrking på bærekraftige byggematerialer
Selv om hele byggeprosjektet er imponerende med en god balanse mellom presisjon og innovasjon, når man selve høydepunktet når man går opp trappene til taket i det indre huset. Her myldrer det nemlig av ulike tomatplanter.
   For å opprettholde jungelen av tomatplanter, er det viktig for Anna å enkelt kunne vanne dem. Hun valgte derfor et gulv av Ytong Multipor, et system som består av miljøvennlige, mineralske og ikke-brennbare isoleringsplater. Platene ble levert i deler og med vinkler, slik at det overflødige vannet fra tomatplantene enkelt kan renne bort av seg selv. Dette er en løsning med flere fordeler, forteller Nordengren:
- Ytong Multipor er både enkel å jobbe med og isolerer like godt som steinull, hvilket gjør løsningen også perfekt for takisolering.
Anna har nå oppnådd drømmen om et praktisk arbeidsliv i harmoni med naturen, og perfeksjonert drømmen med miljøvennlige og naturlige byggematerialer. For utenom stålkonstruksjoner og glass, har den største delen av løsningen bestått av kalk, sand og vann. Noen ganger trenger det ikke å være vanskeligere enn som så.

Kilde: Perfekta PR

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no