Meny
18.04.2024

Naturbilder på TV kan redusere stress

Psykolog David Waskuri hos Sveapsykologene mener funnene viser at det er mulig å bruke skjermen til avslapning istedenfor stress.

– Innhold på skjermer som gjenspeiler naturen, er både behagelig og avslappende for hjernen. Dette skyldes at vi mennesker blir rolige av såkalte fraktalmønstre, det vil si mønstre i naturen som viser en viss orden eller gjentar seg i ulike størrelser. Dette kan for eksempel være store områder med trær og busker som vaier i vinden, eller en himmel full av skyer som forsiktig glir forbi, forklarer han.

Han mener bevisst skjermbruk kan være et godt supplement til faktiske naturopplevelser i en hektisk hverdag.

– Å bruke digital teknologi som et middel for å redusere stress er ikke noe nytt. Mange bruker for eksempel apper, podkaster eller musikk til avslapning og meditasjon. Å inkludere skjerm kan være enda en måte å bruke teknologi som en del av løsningen og ikke problemet, sier Wakuri.

Skjermstørrelse har mye å si

Ifølge TV-spesialist Erik Svalberg i LG Nordic kan hvilken skjerm man velger for den digitale meditasjonen ha mye å si for effekten.

– En liten skjerm tar ikke opp synsfeltet på samme måte som en stor skjerm gjør. Dermed kan ytre elementer som et rotete kjøkken forstyrre opplevelsen. God bildekvalitet og fargegjengivelse kan også bidra til en mer oppslukende opplevelse, sier han.

Svalberg har også andre tips til hvordan man kan bruke skjerm på en sunnere måte.

– Det er lurt å ta regelmessige pauser fra mobilen eller dataskjermen, og å bruke innstillinger som er skånsomme mot øynene. Et godt tips er å stille inn fargetemperaturen til en litt varmere innstilling, eller å bruke en flimmerfri skjermtype som OLED. Slike skjermer avgir også mindre blått lys enn tradisjonell LED. Det gir både mindre belastning for øyenene og mindre forstyrret søvn, sier Svalberg.


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no