Meny
09.08.2012

Millioner å spare på slangekontroll

Helnorske TESS har i flere år utviklet og forbedret konseptet TESS Hose Management (THM), som er en løsning for vedlikeholdet av slangeparken. Løsningen har i den senere tid oppnådd aksept i offshorebransjen.
Petroleumstilsynet har nylig pekt på sin bekymring for mangelfull merking og manglende vedlikeholdsrutiner av kritisk driftsmateriell offshore. I tillegg er det påpekt mangel på blant annet systematikk, kompetanse og ryddighet. Dette inkluderer også slanger. TESS har svart på denne utfordringen med konseptet TESS Hose Management (THM).  

Stadig større fokus på HMS og driftsstabilitet har ført til at interessen for å øke oppetiden på slanger er økende. Energy Institue (UK Oil & Gas) har publisert en veiledende standard for slangekontroll. Det er ventet at den uformelle standarden vil bli en veiviser for petroleumsindustrien, også på norsk sokkel.

15 prosent er kritisk 
Borerigger, produksjonsplattformer eller offshore spesialfartøyer har en ting felles: Alle er avhengige av at slangene er i orden. Enkelte installasjoner kan ha opptil 8000 slanger. Erfaringer viser at omtrent 15 prosent av slangeparken er kritisk og trenger helt spesiell oppmerksomhet. 

Inntil ganske nylig har mange pålegg fra PTIL og andre myndigheter vært ansett som ekstrakostnader. Med tiden har flere og flere innsett at forebyggende vedlikehold med inspeksjoner utført av en slangespesialist kan øke lønnsomheten, som oftest i form av økt oppetid og reduserte forurensningskostnader.

Slangekontrollsystem
Den slangespesialisten som har kommet lengst med slangekontroll, er norske TESS. Selskapet har utviklet et eget kontrollsystem som kalles TESS Hose Management. I tillegg til registrering og verifisering av slanger består systemet av en bransjetilpasset database integrerbar med SAP og andre vedlikeholdsprogrammer. Registreringen utføres alltid av fagfolk med lang erfaring. I forbindelse med registreringen blir det samtidig identifisert muligheter for å redusere faren for slangehavari.
   Et eget register gir oversikt over slangeparken på installasjonen eller fartøyet. Hver slange i registeret inneholder informasjon om slange, mål, lokasjon, tegningsunderlag, eventuelle bilder mm. Databasen blir derfor slangens historiske logg. Registeret varsler om vedlikeholdsterminer og inspeksjonsbehov. Programmerte varslinger er brukerdefinerte og innebærer blant annet mulighet for varsling via e-post. 

RFID på slanger
For å sikre korrekt identifisering av slanger, korrekte bestillinger og hundre prosent sporbarhet blir alle enheter i røffe omgivelser påmontert en HF RFID-brikke som inneholder et id-nummer. Fordelene med en høyfrekvent RFID-brikke er at den lar seg lese upåvirket av tilsmussing eller isdannelser. Dessuten tåler brikken generelt langt større påkjenninger enn et tradisjonelt merke med strekkoder. Dette er spesielt viktig for slanger som hele tiden utsettes for vær og vind, og som befinner seg i røffe industrielle omgivelser. Stålslanger merkes med gravering på koblinger eller på egne metallskilt. I mindre røffe omgivelser brukes plastbeskyttede merker med strekkoder.

200 000 registreringer
Etter introduksjonen i 2007 er det innregistrert over 200 000 slanger i TESS Hose Management. Oljeselskaper og supplybåtrederier er blant de fremste brukerne. Statoil, Shell og Maersk Drilling er blant de selskapene som har flest registrerte enheter i systemet. Det er også utført store registreringsarbeider på blant annet rederiet Teekays tankskipsflåte.

Den hittil siste store registreringsjobben skjedde om bord på Saipems dypvannsrigg Scarabeo 8, der det ble registrert om lag 3500 slanger. Scarabeo 8 er konstruert for operasjoner i værharde omgivelser og på havdyp ned til 3000 meter. Riggen er komplett utstyrt for å operere under røffe arktiske forhold, og forebyggende vedlikehold er en selvfølge. Scarabeo 8 er også spesielt konstruert for å bore i miljøsensitive farvann, med et særskilt fokus på nullutslipp av olje, og dessuten elektriske løsninger for å redusere behovet for fossil energi.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no