Meny
09.12.2016

Med livet som innsats

Kambodsja har i tre tiår vært utsatt for væpnet konflikt, og mellom tre og fem millioner eksplosiver ligger fremdeles under bakken. Bare i Kambodsja har Norsk Folkehjelp trent opp over 100 minehunder som har bidratt til at over 34 millioner kvadratmeter land kan tas i bruk. Nå er verdens første mobile veterinærklinikk på plass for å gi hundene som arbeider med livet som innsats den helsehjelpen de fortjener.

Ingen av minehundene har så langt mistet livet, men som alle levende vesener kan også disse hundene oppleve sykdom, skade, og ha behov for pleie og helsehjelp. Derfor har verdens første mobile hundeklinikk nå ankommet Kambodsja til glede og trygghet for Norsk Folkehjelps minehunder. Det er en ombygget container sponset av det norske containerselskapet BNS og Jan F. Andersen. I BNS har 100 ansatte jobbet sammen for å gjøre om containeren til en fungerende dyreklinikk som inneholder alt nødvendig utstyr for å gi hundene behandling og pleie.

Minehundene rydder opp til 800 kvm land hver dag
Hundene har vært helt avgjørende for at mineryddingen kan skje raskere i Kambodsja. Et hundeteam består av to søkshunder, og disse kan rydde opp til 800 kvadratmeter land hver dag. Det er femti til hundre ganger mer enn hva en manuell minerydder kan klargjøre.
   Mange av minene er rester etter Vietnamkrigen, da Kambodsja ble utsatt for massiv bombing. Etter så mange år med konflikt er Kambodsja et av de hardest mine- og eksplosivrammede landene i verden. Det har gått hardest utover sivilbefolkningen, og har bydd på store utfordringer med å dyrke mat. Ikke minst har det medført skader, amputasjoner og dødsfall. De fleste ofrene for landminer er uskyldige sivilpersoner, og blant dem er det om lag 35 prosent barn. Hvert 211. menneske du kan møte på gata i Kambodsja, har en amputasjon.

Engasjerte nordmenn og våre firbeinte venner
Minesituasjonen i Kambodsja er heldigvis i ferd med å bedre seg. Mye på grunn av engasjerte nordmenn og våre firbeinte bestevenner.
   På et undersøkelsesbord i containerklinikken får en valp helsesjekk av veterinær Charlotte Søyland som er engasjert av Norsk Folkehjelp i Kambodsja. Valpen, som heter Bayer, er som valper flest: leken, nysgjerrig og litt klumsete. Men når valpen vokser opp, kommer han til å ha en annen hverdag enn familiehundene i Norge. Om noen få år skal han nemlig bli en del av hundeteamet og redde liv i Kambodsja.

Glade for å kunne bidra
Bidragsyterne er svært stolte og fornøyde med at containeren nå er oppe og går for å gi de livreddende hundene den pleien de fortjener, og for hundene trenes opp under best mulig forhold.
   – Det har vært flott å kunne bidra på denne måten for både å kunne forlenge hundenes liv, og for å bistå den livsviktige mineryddingen. Det er fryktelig at folk mister armer og bein på grunn av miner, sier markedsdirektør for BNS Container, Lars Chr. Steen.
   Charlotte påpeker at jobben minehundene utfører, er svært sikker. Ingen hundeliv har gått tapt i løpet av de 18 årene Norsk Folkehjelp har jobbet med minehunder over hele verden. Det er andre helseproblemer og skader som hovedsakelig kommer til å behandles i conntainerklinikken. Dessuten følger vi opp hundene med jevnlige helsesjekker.
   – Jeg tror at klinikken vil forlenge arbeidstiden til hundene med ett til to år, sier Charlotte Søyland. Klinikken sikrer både dyrevelferd og er god samfunnsøkonomi, fastslår hun.
   Takket være containeren kommer hundene til å få en bedre livskvalitet, og med riktig pleie kan hundene redde flere liv!

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no